Ressam Veysel Kubat Ayrılmış Dünyamızdan

Ressam Veysel Kubat Ayrılmış Dünyamızdan

M. Demirel Babacanoğlu Yazdı

Adana’nın ünlü ressamlarından Veysel Kubat’ı çoktandır tanıyordum.

27 Ocak 2021 Çarşamba günü koronadan kaybetmişiz onu. Şu an hayali gözümün önünde… Sergiler açıyor, sergilere katılıyor öğrenciler yetiştiriyordu. Adana’da açılan karma kişisel sergilerde görüyordum.

İlgi çekici, özgün bir yöntemi vardı. Bir yazımda (10 Mayıs 2011) şöyle demiştim:

“Kubat’ın resimleri gerçekçi açıdan değerlendirilmeli. Düzlemi çok iyi kullanıyor. Motifleri yerli yerine yerleştiriyor. Çizgileri, renkleri ustalıkla sanatlaştırıyor. Her figür kendi içinde özel anlamlar taşıyor. Kubat daha çok, işçi, köylü insanlarını betimliyor. Onun şerbetçi, tüp bebek (…) betimlemeleri, görülüp değerlendirilmelidir. Kubat Adana’nın Balaban’ı olabilir.”

Onu, Haziran 2013 başlarında atölyesinde ziyarete etmiştim. Titizlik gösteriyor, öğrencilerine dersler veriyordu. Uygun bir saat bulup konuşmaya başladık. Aşağıda belirttiğim bilgileri aldım. Bu bilgiler 12 Haziran 2013 tarihli İlkhaber gazetesi’nde yayınlandı. İstanbul Sanat Magazin, Karaisalı Haber internet gazetelerinde yer aldı.

Olduğu gibi aktarıyorum;

“Veysel Kubat kimdir, tanıyalım önce: 1946 Adana doğumlu. 1973, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (İDGA) Resim Bölümü Zeki Faik İzer, Özdemir Altan atölyelerinden mezun oldu. İlk kişisel sergisi 1974’de Adana Bölge Müzesi’nden açıldı, bir çok karma sergilere katıldı. Okullarda ve Nezih Sanatevi’nde resim öğretmenliği yaptı. Kendine ait Kubat Sanatevi’ni kurdu.

Sanatçı, sosyal içerikli figüratif resim anlayışına sahip.

Şöyle diyor: “Sanat eşit özgürlüktür. Sanatla uğraşan insanlar özgür olur. Darvin bu konuda şöyle diyor: ‘Bilim ve sanat bir kuşun kanatları gibidir. Kullanabilen toplumlar yükselir. Kullanmayan toplumların, önüne atılan yemi yerken, arkasındaki yumurtaları alınır.’

Sanatçı, 2007’den beri yaklaşık 200 kurs öğrencisine resim kursları vermiş.. Bugün de yirmi kadar kurs öğrencisine kendi sanat evinde resim kursları veriyor. Kursa ilk önce karakalem çalışmalarıyla başlanıyor; kompozisyon, renk, çizgi bilgileri veriliyor, ünlü ressamlar tanıtılıyor. Resimlere, fotoğraflara bakarak, sonra da modelden resim çalışmaları yapılıyor.

Zaman zaman gezilere çıkılıyor, fotoğrafı çekilen görüntüler atölyede resim haline getiriliyor. Bütün bu olgulardan sonra üretilen resimler bir sanat galerisinde sergileniyor. Bu sene de Kubat Sanatevi kurs öğrencilerinin ürettiği resimler, 6 Haziran 2013 günü AÇS (Adana Çimento Sanayi Sanat Galerisi)’nde sergilendi. Sergi, çok sayıda sanatçı sanatsever tarafından izlendi.

Sergide; Gül Canver, Selma Kulan, Ayda Oruç, Sevil Yamaç, Güler Çağlayan, Meryem Köfteci, Mehmet Doylu, Musa Boz, M. Nuri Börüban, Gülruh Badakal, Sema Filiz, Tümay Uri Çiftçi, Emine Çunkur, Meral Akbulut, Yaprak Kaymak, Alaaddin Aldaş, Fikri Akdeniz, Gökhan Gökmen, Erdem Bayrakdar, Şeyma Nur Tohumcu resimleri yer aldı.”

Resimler genellikle sıcak renk ağırlıklı. Her biri birbirinden güzel, Kimi figüratif, kimi görüntü, kimi natürmorttan oluşuyor. Her birinin ayrı biçemde (üslupta) ürünleri var.

Kubat ise kendine özgü biçemiyle resimler üretiyor.. Sözgelimi, ev kadını, koşucu, işçiyi yan yana getiriyor, toplumsal bir sentez sunuyor. Adana-31 Ocak 2021

*****

Önceki

Merhaba cüce Şubat

Sonraki

Usta Grafiker-Yazar İsmail Biret Vefat Etti

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar