Dala Kamçıdan Kurtulma Sanatı

Dala Kamçıdan Kurtulma Sanatı

Perihan Koca Yazdı

Değerli sanat dostlarım baharın umutları yeşerttiği bu günlerde sırtımızdaki giysileri bir kat daha azaltırken, terden, ağırlıktan kurtulduğumuz gibi, kışın kasvetinden de sıyrılır, ruhen neşeleniriz.

Neşemizin, coşkumuzun, umudumuzun doğayla birlikte şenlenip çiçek açacağı dört mevsimimizden biri olan yenileniş ayları Baharın, ülkemize, milletimize, gönlümüze ve gelecek günlere güzellikler getirip çiçeklerle donatmasını diliyorum.

Sohbetimize başlarken sırtımızdaki fazlalıklardan (giysileri bir kat azaltarak) kurtulmaktan bahsetmiştik. Hani baharla birlikte hafiflemek gibi bir şeydir de bu.

Sırtımızda aynı zamanda taşıdığımız ağır yükler, yükümlülükler, sorumluluklar vardır. Bazen de sırtımıza yüklenen zorunluluklar, fazladan yükler olur ya hani. İşte bu dayatılan fazla yüklerden de bahar müjdesiyle kurtulmak ne güzeldir ve ne güzel olur.

Sahi aklıma geldi Kars yöresinden bir sanat dostum Turgut Bey anlatmıştı. Sırta ‘Dal’ denen bu nadide kentimizde, Faytonların arkasına bazen kaçak yolcular binermiş. Sanırım daha çok macera ruhlu gençler tarafından gerçekleştirilen bu eylem kendi hayatlarını da sürücünün hayatını da riske atarmış. Faytona binen kaçak yolcuları sürücüsüne ‘’Dala Kamçı’’ diye uyarırlarmış. Sürücü arkasına bakmadan kamçıyı savurduğu gibi kaçak yolcuyu caydırırmış.

‘Sırtına kamçı yiyen mi olmalı, Sırta binenlere mi kamçı savurmalı!’ Karar sizin. Sanmıyorum ki aklı başında bir birey olan hiçbir yüreğin sırtına kamçı yiyerek köle gibi bir yaşamı seçeceğini. Ve/ Veya sanmıyorum ki özgürlüğün nefesini tadan hiçbir bireyin esaret koşumlarıyla sırtında yük taşıyacağını.

Elbette burada kamçının anlamı mecazen ve çok yönlüdür. Nasıl mı?

Olumlu tarafından bakarsak; Birey olma bilinciyle yaşayan hiç kimsenin utkunda özgürlüğün özgürlüğünden taviz, Vatanından toprak, Bayrağından ödün, ilminden feragat, geleceğinden vaz geçmek gibi bir gayreti olsun. Bu anlamda kamçısı, bilgisi, ilmi, idrakı, ahlakı, adaleti, Hakkı, Hakk’ı, görgüsü, sanatı ve insanlığıdır.

Olumsuz tarafından bakarsak; Etken değil de edilgen ruhu taşıyan her kimsenin güdülmek, yönlendirilmek, dahle ihtiyaç hissetmek gibi harici beklentilerle kabullenilen esarettin simgesidir.

O halde dala kamçıdan kurtulma sanatıyla sizleri baş başa bırakıyorken, kamçınızın bilginiz, donanımınız, umudunuz ve özgürlüğünüz olmasını diliyorum.

Değerli dostlarım; Bir sonraki yazılı sohbetimizde sanatın ışığında buluşmak/ buluşabilmek umudumla, İnternet üzerinden ulaşacağınız ‘’Güfte Renginde Şiir Ritminde’’ Kitabımdan bir şiirimi, Youtube’da yayımladığım Hüseyni Makamındaki Kaşı biraz öne eğsen isimli şarkımı ve yağlıboya resmimin görselini yüce gönüllerinize bırakıyor, sanatın ışığında güzellikler diliyorum.

KAŞI BİRAZ ÖNE EĞSEN

Kaşı biraz öne eğsen 

Bu canımda bir can ağlar 

Yüzü biraz yana dönsen 

Bu canımda bir can ağlar 

Bilki benim canım sensin 

Küssen beni çok üzersin 

Sana gelen bana gelsin 

Bu canımda bir can ağlar 

Sakın gitme canım özüm 

Yaşsız kalmaz iki gözüm 

Susar benim sazım sözüm 

Bu canımda bir can ağlar 

*ismin saklı bak kalbimde 

Nefes oldun bu göğsümde 

Sen hep kalsan yüreğimde 

Bu canımda bin can yaşar*

Perihan KOCA 

NOT: Bu arada meraklısına araştırdığım minik bilgileri alıntı yaparak paylaşmak isterim.

Sırt (Halk diliyle Dal)Anlamı için Terimler sözlüğüne bakalım:

Anatomi: (Anatomi) Dorsum.

Biyoloji: Bir hayvanın ya da hayvanın bir parçasının üst yüzeyi; yerde yatay duran bir canlının üst yüzeyi. Dorsal

Cimnastik: Gövdenin, ense ile kuyruksokumu arasındaki ve ayrıca cimnastikte bir devinim grubunun alanı olan bölümü.

Çoğrafya: Dağların ya da tepelerin üst bölümü.

Su Ürünleri: Bir organizmanın veya organizmanın bir parçasının üst yüzeyi, yerde yatay duran bir canlının üst kısmı, dorsal.

Zooloji: Bir hayvan ya da hayvanın bir parçasının üst yüzeyi; yerde yatay duran bir canlının üst yüzeyi.

Güncel Türkçe Sözlükte Sırt Anlamı:
1- Omurgalı veya omurgasız hayvanlarda boyundan kuyruk sokumuna kadar uzanan üst bölüm 2 – İnsanlarda boyundan bele kadar uzanan üst bölüm, göğüs karşıtı. 3 – Kesici araçların kesmeyen kenarı: Bıçağın sırtı. 4 – Dağların veya tepelerin üst bölümü 5 – İnsanın üstü, giyisi 6 – Bir şeyin üstü, üst bölümü. 7 – Dikilmiş veya ciltlenmiş kitaplarda dikişin bulunduğu bölüm.

www.perihankoca.com

www.sanatinrenkleri.com

perihankoca9@gmail.com

perihan_koca@hotmail.com

Twitter & Facebook & Instagram & Pinterest

*****

Önceki

16 Mart 2021 Salı Günün Sergileri

Sonraki

Yaşlılar Haftası

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar