SANATÇININ ÇALIŞTAY ZAFERİ
Haber ve fotoğraflar: Harika Ören
Sanat çalıştayları, şehir müzeciliğinin değer bulması, sanatçının eserinin çok sayıda sanatseverle buluşması, sanatın toplumun geleceğini aydınlatan ışığı altında, ülkemizde gereken önemi kazandı. Sakarya Zaferi Çalıştay’ı da önem ve anlamı büyük, içi dolu bir çalıştay oldu.
Polatlılı ressam Sevim Yazıcı, bütün kursları denedi. Resmin çekimine kapıldı. Toplumdaki eksikliğini fark etti. Yöre halkıyla yakınlaştırmak istedi. Belediyeye sunduğu proje, elbirliğiyle Sakarya Zaferi Çalıştayı’na dönüştü. Sanatçılar davet edildi. Malzemeler hazırlandı. Çalıştay mekanı ayarlandı. Zaferin yıldönümünde resimden aldığı mutluluğu, sanatçı arkadaşları ve Polatlı Belediyesi’nin misafirperverliğinde Polatlılı hemşerilerine armağan etti. Necip Fazıl Parkı’nda gerçekleştirilen çalışmalar sonucu yapılan sergiyle üç gün boyunca; Sakarya Meydan Muharebesi ruhu, milli duygular, birlik, paylaşım, doğru zamanda doğru yerde olmanın huzuru yaşandı.
Süleyman Şahin Çoban Ressam olarak bilinir. Sakarya Meydan Muhaberesi Tarihi ve Milli Parkı’nı gezerken; savaşın en yoğun yaşandığı bölgede oturdu, kaldı. Hayallere daldı. Aklına çocukken Sakarya Kıyıları’ndan topladığı mermi kovanları geldi. Yoğun duyguları kendisine meydan muhaberesinin o anlarını yaşatan bir eserle cevap verdi.
Neşe Kalecik, ikmal istasyonu ve lojistik üs olarak önemli görevler yüklenen Maliköy İstasyonu’na ordusuna yardıma gelen, ayağından çarığını çıkarıp askerini giydiren insanımızdan etkilendi. Yapılan yardımlar daha sonra devletin geri ödemesi için kayıt altına alınmaktaydı. Savaşa katılan ‘’Onbeşliler’’ kendisini yüreğinden bir kere daha yaraladı. Desenleriyle saygı duruşuna geçti. Mustafa Koca ikmal lokomotifini resmederken, Bedri İçli ve Timur Başar Mustafa Kemal’i komutanlarıyla tuvallerinde buluşturdu.
Memik Kibarkaya, Mustafa Kemal’in her gün Alagöz Köyü’ndeki Başkomutanlık Karargah evinden Maliköy Tren İstasyonu’na at sürerek gidip yaralı askerleri ziyaretinden etkilenirken Ali Çağlayan, desenleriyle cephe gerisinde kadınların savaşa verdiği desteğin altını çizdi.
Meryem Kılınç ve Ergün Öksüz Karapınar Köyü’nde bulunan Zafer Tepe Anıtı’ndan etkilendi. Funda Yeğen, Polatlı ön gezisinde gözünü dolduran duygularını, kadın erkek omuz omuza süregelen savaşı tuvaline döktü. Süheyla Üstek Sakarya Muharebesi’nde topyekün olanaksızlıklar içinde verilen mücadeleden etkilendi. Tahsin Aksoy ahşap yakma ile Sakarya Zaferi’ni buluşturdu. Gülay Nalcı, ‘’Savaşa hayır !’’dercesine, erlerimizin bir dinlenme anını tuvaline yansıttı.
Polatlılı sanatçılar,Polat Han, Berran Hatipoğlu, Serpil Gündoğdu kabaran milli duygularıyla çizdi ve renklendirdiler. Gökçe Nas Oğuzlar ayaklarından engelli bir kızımız. Kendine ayrılan stantta bizlere kitaplarını imzaladı. Bir genç kızın adil olmayan hayatla mücadelesini anlatan ‘’Canan’’ isimli romanının filme çekileceği çoşkusu içindeydi.
Ellerinden engelli Kader Sevimli kızımız eserini masa üstünde ayaklarıyla oluşturdu. Şehitlerkaşı Tepesi’ndeki anıtı resmetti. Anıtın merdivenli yolunun kenarlarında yer alan 42 çift sütunu ayacığıyla özenle çizdi. Ertan Aksu naif kibarlığıyla, elinde fotoğraf makinesi her an her yerde yanımızdaydı.
Kurtuluş Savaşı, Anadolu’nun Polatlı Bozkırı’ndan başlayarak, Mehmetçikle, kadın-erkek, çocuk yaştaki evlatlarla, yediden yetmişe destancı bir mücadeleyle kazanılmıştır. Muhteşem anıtların
gölgesinde, attığım her adımın şehidimin kanıyla sulandığını bilerek; Mustafa Kemal’i duyumsamaya çalıştım. Türk Milleti’nin hür ve laik geleceğini oluşturmaya çalışan, Mustafa Kemal Paşa’yı.
Zafer Tepesi’nde komutanlarıyla taarruzu yönettiği; Türk Ordusu’nun namus ve şeref sembolü sancağının Duatepe’de dalgalandığını görüp heyecanlandıkları an nasıl duygular içindeydi? Kendisine inanan bir ulusun mesuliyetini almak nasıl bir his idi?.. O anları yaşamak isterdim.