Dünya Sağlık Günü

Dünya Sağlık Günü

Esra Bayraktaroğlu İskender Yazdı

“Sağlık bir beden işi değil, bir kafa işidir.”

Seneca

Yaşamımızdaki önceliği değişmeyen sağlık kavramınnı önemini vurgulamak amacıyla, Dünya Sağlık Örgütü’nün kuruluş tarihi olan 7 Nisan, Dünya Sağlık günü olarak kutlanıyor. Sağlık kavramı hayatımızda değişmeyen ve değiştirilemeyen en önemli kavramdır . Sağlıklı toplum için sağlıklı bireylerin yetişmesi gerekir. Bu bilinçle, 1948 de kurulan Dünya Sağlık Örgütü, 1950 yılından itibaren küresel sağlık için, bu gün ve  bu haftada tüm dünyada sağlık ve sürdürülebilir sağlıklı yaşam biçimini bilinçlendirmeyi hedeflemektedir. Covid19 ve pandeminin hayatımıza girdiği günden beri Dünya Sağlık Örgütünün açıklamalarını, izlediği yolu ve insanlık için yaptığı çalışmaları hepimiz yakından takip etmekteyiz. DSÖ nün İşleyiş biçimi ise şöyledir. 3 organı bulunmaktadır.

  • Dünya sağlık asamblesi (Genel Kurul)
  • Yönetim Kurulu
  • Sekreterya (Genel Merkez, Bölge Büroları, Ülke Temsilcilikleri)

Asamble, üye ülkeleri temsil eden delegelerden oluşur. Yılda bir kez Cenevre de toplanır. Burada örgütün politikaları saptanır. Örgütün 191 üyesi ve 2 ortak üyesi vardır. Yönetim Kurulu, asamblenin yürütme organıdır. Asamble alınan kararların yerine getirilmesi ile sorumludur. Salgın ve afetlerde gerekli önlemleri alır. DSÖ ayrıca, sağlık sorunları benzer ülkeleri biraraya getirerek ve planlamalar yaparak daha etkin bir hizmet sunmaktadır. Bu durum, pandemi süresinin uzamasıyla beraber tüm dünyanın ve dolayısıyla DSÖ’nün savaştığı tek konu haline gelmiştir. Herkes için en yüksek sağlık düzeyini hedefleyen DSÖ, Covid19 aşısının da tüm ülkelerde yapılmasını öngörmüş ve gelişmemiş ülkelerin aşılanmasına da yardımlarda bulunarak öncülük etmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü 2021 yılını “Uluslararası Sağlık Çalışanları Yılı” ilan etti. Pandemi döneminde özveriyle çalışan tüm sağlık çalışanlarının hakları ve çalışma şartları da DSÖ tarafından alınan kararlar doğrultusunda yeniden gözden geçirildi.

Her insanın doğumuyla başlayan sağlıklı olma ve yaşam hakkı, her ne kadar gelişmemiş ülkeler için çok da geçerli olmasa da, bunun sağlanması yine Dünya Sağlık Örgütünün görevlerinin başında gelir.

Sağlıklı toplumlar için sağlıklı bireyler olması şartı hepimizin bildiği bir kavram. Burada görev yine anne-babalara düşmektedir. Olaya nesillerin sağlığı olarak bakıldığında, sağlık ve sağlıksızlığın nesiller boyunca aktarılabileceği görülür. Bugünler de sıklıkla billboardlarda gördüğümüz  “Ellerini Yıka Sağlıklı Kal” sloganı, bir doktor torunu olarak küçük yaşlardan beri benim ve ailem için bir hayat şekli haline gelmişti.  Çocukken çok anlam veremediğim bu temel temizlik kuralının önemini tüm dünya olarak bugün daha iyi anlıyor ve yaşıyoruz. Artık elllerimizin temizliği bizim sağlıklı kalma iç güdümüz haline geldi.

Kişisel sağlığımızı korumak, bedenimize iyi bakmak gibi başlıca temel ilkeler küçük yaştan itibaren hepimize öğretilir. Seneca’nın dediği gibi “sağlık bir beden işi değil, bir kafa işidir” sözü aslında akıllı bireyin kendine bakması gerektiğini vurgular. Özellikle son yıllarda herkesin “wellbeing” yani iyi oluşa gelme isteği adeta bir akım haline gelmiştir. Sağlıklı olmak  için yapılması gerekenler listesi uzar durur. İnternette biraz araştırma yapmak isteseniz hangi programı uygulayacağınıza şaşırabilir ve sonunda kafanız iyice karışabilir. Günlük yaşamımızda uygulayacağımız küçük ve rutin alışkanlıklar, sağlıklı bir yaşama devam etmemiz için yeterli olabilir. Temiz hava, temiz gıda ve bol hareket, sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazıdır.

Sağlık en temel hakkımız. Tüm vatandaşların eşit ve kaliteli sağlık hizmetine her zaman ulaşabilmesi düşüncesiyle Dünya Sağlık Gününüzü kutluyor, herkese sağlıklı bir yaşam diliyorum.

Kalın sağlıcakla.

*****

Önceki

“Kitap Okumak Ruhu Aydınlatır”

Sonraki

Dr. Nabat Garakhanova, Marka’nın Tanıtımını Yaptı

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar