Yusuf Tolga Ünker & “Holokost ile Yüz yüze” Sergisi
Haber: Erol Ünal
- Yusuf Tolga Ünker’in “Holokost ile Yüz yüze” Sergisi Amerikadan sonra 24 Ocak 2019 Perşembe günü İstanbulda da açılacak.
- Alman Konsolosluğu’nun sponsorluğunda açılan Sergi, 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’nde 30 Mart tarihine kadar gezilebilecek.
Yusuf Tolga Ünker’in Yad Vashem ve United States Holocaust Memorial Museum’dan aldığı izinle renklendirdiği 1939-1945 döneminde meydana gelen olaylar dizisini ve gerçekliği gösteren Holokost fotoğraflarından oluşan sergi Alman Konsolosluğu’nun sponsorluğunda 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’nde 24 Ocak 2019 Perşembe günü saat:18.00’de yapılacak kokteyl ve konuşmaların ardından açılacak.
Açılışta Renan Koen, Holocaust Remembrance & Before Sleep çalışmasından eserlerle dinleyiciyle buluşacak. Sergi 30 Mart tarihine kadar gezilebilecek.
Sergide, Yusuf Tolga Ünker’in renklendirme yaptığı 59 fotoğrafın yanı sıra fotoğraflardan yola çıkarak yaptığı suluboya ve kara kalem çalışmaları da yer alacak.
Yusuf Tolga Ünker’in siyah-beyaz Holokost fotoğraflarını renklendirerek “Asla unutmamak ve unutturmamak için, bir daha yaşanmaması için, görmezden gelinmemesi, sadece bakılıp geçilmemesi için” hazırladığı sergi 30 Mart 2019’a kadar görülebilir.
Yusuf Tolga Ünker’in “Holokost ile Yüz yüze” projesine başlama nedenini “Önemli olan nokta Holokost’a neden bakılması gerektiğidir. İnsanların, kaçamak bakışlarla fotoğraflara bakıp “ne acı” diyerek yüz çevirmeyi tercih ettikleri bir gerçek. Bu fotoğraflar renklendiklerinde acının yanında insanın insana yaptıklarını görmelerine neden olduklarından dolayı bazıları bundan korkmakta ve bu nedenle de görmek istememektedirler. Tam da bu nedenle fotoğrafları renklendiriyorum. Aslen onları renklendirmek yerine boyuyorum çünkü renkli olduklarında daha güncel ve bugüne aitmiş, sanki hepimiz şu an bu şiddeti yaşıyormuşuz gibi acımasız, tehditkâr ve korku verici gözüküyorlar. Projeyi gerçekleştirirken düşündüğüm tek şey, bu acı olayın asla bir daha tekrarlanmaması gerektiğiydi. Holokost’u bilen bilmeyen herkesin bu büyük acıları yaşamış olan insanlara, yaşadıklarına yakınlık göstermelerini sağlamanın yanı sıra özellikle yeni nesillerin geçmişteki olaylara karşı bilinç ve duyarlılık oluşturmalarını sağlamaktı. Amacım bakılmak şöyle dursun görülmek istenmeyeni insanlara sunmak ve seyirciyi baktığı güvenli alandan çıkararak dehşetin içine çekip rahatsız etmek.” olarak dile getiriyor.
Yusuf Tolga Ünker’in Holokost’un Görüntüleri “Visions of the Holocaust” isimli sergisi Amerika Birleşik Devletleri, Florida’da yer alan Nova Southeastern Universitesi Alvin Sherman Kütüphanesi’nde Kasım 2018’de sergilenmişti. Amerikadaki sergi Amerikada Nova Southeastern Üniversitesi’nde. Holocaust Learning and Education Fund, Inc. tarafından sunulan “Visions of the Holocaust” renkli Holokost dönemi görüntüleri sergisi izleyenler üzerinde güçlü ve duygusal bir izlenim bıraktı.
İnsanların daha önce bu şekilde görmediği bu korkunç görüntülerin renklendirilmesi izleyicilerin daha gerçekçi hissetmesini sağlıyor ve izleyiciyi görüntüye çekiyor.
Yusuf Tolga Ünker kimdir?
1984’de İstanbul’da doğdu. İstanbul Avni Akyol Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ne 1999 yılında birincilikle girdi. 2003 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ni kazandı. 2009 yılında lisans eğitimini bitirdi ve aynı yıl yüksek lisans programına girdi. 2010-2011 döneminde Erasmus programı ile İspanyada Cuenca şehrinde Universidad de Castilla-La Mancha’da Prof. Jaime Llorente Sainz ile resim eğitimine devam etti ve tez çalışmasını sürdürdü. Yardımcı Doçent İrfan Okan ile yüksek lisans tez çalışmasını yürüttüğü sırada pedagojik formasyon eğitimini de 2013 yılında tamamladı. 2013-2014 eğitim-öğretim döneminde özel bir kurumda görsel sanatlar öğretmeni olarak çalıştı. 2015 yılında “19. yy Romantik Dönem Resminde, Şiir ve Müziğin Etkisi” isimli tez çalışması ile yüksek lisans öğrenimini tamamladı.
2015 yılında İspanya’da bulunan Servitas Carmona’nın düzenlediği Virgo Dolorosa Konferansı için “Mater Dolorosa Icons of İstanbul” başlıklı bir yazı kaleme aldı ve bu yazı konferans DVD’sinde yer aldı. 2016 yılında illüstrasyon sanatçısı merhume Prof. Dr. Nazan Erkmen ile tanıştı. Nazan Erkmen, Yusuf Tolga Ünker’i grafik alanında çalışması yönünde yüreklendirmesiyle grafik çalışmalarına ağırlık veren Yusuf Tolga Ünker 2017 yılında Maltepe Üniversitesi Grafik Tasarımı Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. Yusuf Tolga Ünker Maltepe Üniversitesi’nde akademik kariyerine devam ederken, gazete haberleri ve röportajlarının yanı sıra resim, illüstrasyon ve fotoğraf renklendirme çalışmalarına devam etmektedir.
*****