Pınar Tınç’ın “Masumiyet” Resim Sergisi Art Gallery’de

Pınar Tınç’ın “Masumiyet”

Resim Sergisi Art Gallery’de

Haber: Erol Ünal

TÜRKİYE’NİN İLK MÜREKKEP RESSAMI PINAR TINÇ

Türkiye’nin ilk mürekkep ressamı olarak adlandırılan Pınar Tınç’ın “Masumiyet” Resim Sergisi 27 Nisan Cumartesi saat:18.00’de Arnavutköy Art Gallery – Bebek Arnavutköy Cad No:75’de açılacak. Pınar Tınç; “Bana göre en büyük masumiyet doğadadır. Bu eserleri yaratırken çocukluğuma döndüm. Bozcaada’nın mor-mavi renkli bahar dallarından, anemon kokulu tepelerinden, bahar esintili renklerinden ilham aldım” diyor. Sergi 31 Mayıs’a kadar görülebilir

ÇİNİ MÜREKKEBİ İLE ADALAR ARASI “MASUMİYET’ YOLCULUĞU

Bozcaada’da doğan ve uzun yıllar Hint Okyanusunda küçük bir Fransız adası olan La Reonion’da yaşayan Pınar Tınç “Masumiyet” adlı yeni sergisinde çocukluğunu geçirdiği Bozcaada’daki doğal atmoserden ve La Reonion adasında yaşayan kadınların giysilerindeki renklerden aldığı ilhamı olduğu gibi eserlerine yansıtıyor. Sanatçı “Masumiyet” adlı yeni sergisinde fırçasıyla ve renge-renk mürekkebiyle sergiyi gezenlere Bozcaada’dan Hint Okyanusu kıyısındaki La Reonion adasına adeta bir seyahat yaptırıyor.

Çalışmalarında anlık duygu, hareket ve ritmi aktif olarak fotoğraf gibi somutlaştıran Pınar Tınç, resmettigi görsel subject normlarını o anlık mekân ve zaman sınırları dışına taşıyarak izleyicilerine aynı mekan ve zaman duygusunu farklı zamanlarda aktarmaya devam ediyor. Kendine özgü kullandığı mürekkep boyama tekniği ile Pınar Tınç eserlerine surreal özelliği kazandırsada resmettiği anın duygusal gerçeklik realitesi sanki mühürlenmiş gibi tuali hiç terketmiyor. Subject direk olarak izleyici ile temasa geçiyor. Gündelik sıradan yaşamın detaylarını tuale aktararak belgeleyen Pınar Tınç‘ın mürekkep çalışmaları izleyiciye duraklama ve tefekkür anları yaratıyor. Kendine özgü çalışmalarında hem kavramsalcılık hem de gerçekçiliğe sadakati sürdüren Pınar Tınç, subjektif bakış açısını naif görsellik algısı ile neo-realist gerçekçi normları birleştirip etrafındaki gerçek dünyadaki duygu ve gizemlere odaklanarak resmetiyor. Bozcaada ve Saint-Leu’e, Fransa’da ürettiği eserlere günümüz çağdaş sanat lügatında tam anlamıyla eşdeğer bir ad verilemeyen Tınc’ın eserleri, kendi içinde barınan büyülü naif ve realist dokunuşları hiç kaybetmeden, onlarca yıl çağdaş resim dünyasında “primitive photo-realist painting” olarak anılacaktır. Genel olarak Pınar Tınc‘ın resmi, ilkel ve çağdaş biçimlerin birleşmesiyle ayrıntılı doku, çizgi ve görsel ritimlere odaklanıyor. Pınar Tınç‘ın eseri, çağdaş normları zorluyor; çünkü sanatçı kendi sanatsal manipülasyonunu kendi gerçekçi soyutlama arayışında kullanıyor.

PINAR TINÇ

Pınar Tınç çocukluğunu geçirdiği çok sevdiği Bozcaada’da doğdu. Ada’nın Homeros’a kadar dayanan tarihi, çok kültürlülüğü ve renkli coğrafya karakteri, sanatçının ilk eserinin oluşumuna katkıda bulundu. Uludağ Üniversitesi, Marmara ve Hacettepe GSF mezun olduktan sonra profesyonelce resim yapmaya başladı. Pınar’ın eserleri, Louvre, Paris dahil olmak üzere, yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli sanat galerileri ve önemli sanat fuarlarında sergilendi. Müze ve kişisel koleksiyonlarda sayısız eserleri bulunan Pınar Tınç mürekkep boyama tekniği ile yaptıgı çalışmalarına İstanbul ve Saint-Leu’e, Fransa’da devam ediyor.

*****

Önceki

26 Nisan 2019 C U M A Günün Sergileri

Sonraki

Resul Aytemur “Aynadan Sokaklara” Sergisi açıldı

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Popüler Yazılar