Temizlik Korana

Temizlik Korana

M. Demirel Babacanoğlu Yazdı

Sağlığın başı temizliktir. Temiz olmayan canlılar her zaman sayrılığa hazırdır. Biz öğretmenler daha da çok temizliğe önem veririz. Öğretmenlere daha çok görev düşüyor.

Bolu’nun bir köyünde öğretmenliğe başlamıştım. Yıllık, aylık, haftalık planlar yapıyorduk. İlk olarak haftalık planıma temizliği almıştım.

Temizlik üzerinde titizlikle duruyordum. Sabah derse girmeden önce öğrencilerin üstlerine başlarına tırnaklarına, yüzlerine, saçlarına bakıyordum. Üstleri, başları temiz olmayanları evlerine gönderiyordum… Tırnakları kesilmemiş olanlar için tırnak makası almıştım, al bununla tırnaklarını kes diyordum…

Okula denetmen/müfettiş gelmişti. Temizlik ünitesini görünce çok beğendi, teşekkür etti. Eğitim izlencesinde, okulun, çevrenin gereklerine göre ünite planı yapılması öneriliyordu. Ben de bu öneriye uyarak temizlik ünitesini başa almıştım… (Sonraki yıllarda haftalık ünite planlarını kaldırdılar.)

Öğretmenliğim boyunca çocukların temizliğine dikkat ettim. Hem öğrencilerin, hem sınıfın, hem çevrenin temizliği önemliydi bizim için… Sınıfa girince yerde bir kağıt, çöp görsem, aldırmadan derse başlayamazdım.

Bir kent okulunda çevre temizliği sırası bize gelmişti. Temizliğe başlamadan önce çocuklara şunları söyledim. Bakın çocuklar bugün çevre temizliği nöbet sırası bizde; okul paydosuna dek sürecek. Okulun çevresini temizleyeceğiz. Yerlerde, kağıt çöp ne varsa alıp çöp kutusuna atacağız. Okulumuzun çevresi tertemiz olacak…

Ellerimizi sabunla yıkayacağız. Bu temizliği koruyacağız. Hepimiz görevliyiz. Yerlere kim kağıt çöp atarsa uyaracaksınız. Almazlarsa bana söyleyeceksiniz. Sorun böylece çözümlenmiş olacak.

İşe başladık. Okulun çevresini temizledik. Yerlere kağıt çöp, kirletici atanları uyarıyoruz. Böylece okul çevresi temiz kalıyordu. Ne yazık ki az da olsa yere kağıt çöp, izmarit atan öğretmenler de oluyordu.

Üzülerek belirteyim ki bir öğretmen sigarasının izmaritini yere attı. Çocuklar gözlerime bakıyorlar, ne yapalım öğretmenim der gibi… Alın izmariti diye işaret ettim. Derse girince, böyle öğretmenlerin de olduğunu belirttim… Öğretmen yetiştiren kurumlar bunu nasıl çözümler bilmiyorum… Biz köy enstitüsünde/ilköğretmen okullarında yetiştirildik. Öğretmenlerimiz her konuda dikkatliydiler…

(Not: O yıllarda sigara yasağı yoktu. Şimdi var, ama, öğretmenler cümle kapısı dışına çıkıp içiyorlar sigarayı. Duman, izmarit oluyor cümle kapısı önü. Çocuklar için iyi bir örnek olmuyor…)

Her alanda, her yerde temiz olunmalı. Korona/virüs temiz olan yerlere giremiyor. Daha çok ellerimiz kirleniyor. Sık sık yıkayalım, dezenfekte edelim… Apartmanların, kamu binalarının, otobüslerin girişine dezenfekte koymuş görevliler. Girişte ellerimizi dezenfekte etmeyi unutmayalım… Maskemizi takalım. Sosyal mesafemizi koruyalım. Şu günlerde korana yaygınlaştı. Hepimize görev düşüyor… Hastalığı yok etmeye çalışalım.

20 Nisan 2021, Adana

*****

Önceki

19 Nisan 2021 Pazartesi İftarda Ne Yemeli

Sonraki

Neoartgallery de İstanbul ART & ANTIQUE FAIR 2021’de

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar