Haber: Erol Ünal
Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’ndeki açık mekanlar, Orhan Kemal Meydanı’nda ve Nedim Günsur sokağı’nda bu hafta iki sergi birden açıldı. Dibeklihan Orhan Kemal Meydanı’nda Suluboya ve Karikatür Sanatçısı Mustafa Bora anısına gerçekleştirilen sergide Suluboya sanatçıları Asuman Saltuk, Çetin Davran, Neşe Gümüşcüoğlu, Nusret Topuzoğlu, Saim Altuncu’nun eserleri yer alıyor.
Fotoğraf sanatçısı İbrahim Demirel “Ağaç ve Doğa” Fotoğraf sergisi de Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’ndeki açık diğer mekanı Nedim Günsur sokağı’nda yer alıyor.
Sergiler 18 Ağustos’a kadar Pazartesi günü dışında her gün 10:00 – 20:00 saatleri arasında gezilebilecek. Covid-19 önlemleri doğrultusunda kapalı galerilerdeki sergilere ve etkinliklerine ara veren Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü açık alan sergilerine 16 Haziran’da başlamıştı. 10 kişi altı gruplar halinde gezilebilecek sergi için açılış kokteyli yapılmıyor.
ORHAN KEMAL MEYDANI
Orhan Kemal (1914-1970) Adı, Türk edebiyatının büyük ustaları arasında anılan yazar Orhan Kemal; roman, hikâye, oyun, şiir gibi farklı tarzlarda birçok esere imza atmış olsa da daha çok romancılık yönü ile tanınmıştır. 1938’de Niğde’de askerliğini yaparken 5 yıl hapis cezasına mahkûm edildi ve Kayseri Hapishanesi’ne gönderildi. İlk şiirini Kayseri Hapishanesi’nde yazdı. 1940’ta, Bursa Cezaevi’nde ünlü şair Nazım Hikmet ile tanıştı. Onun toplumcu görüşlerinden etkilendi. Üç buçuk yıl Nazım Hikmet’le oda arkadaşlığı yapan Orhan Kemal, kendisinden Fransızca, felsefe ve siyaset dersleri aldı. Orhan Kemal’i şiir yerine roman ve öykü yazmaya teşvik eden de Nazım Hikmet oldu. İlk düzyazı denemesi olan “Onsekiz Yaş” adlı romanını yazdı. 1945’te dergisinin yaptığı ankette okurlar tarafından ‘en beğenilen hikâyeci’ seçildi. İlk öykü kitabı “Duygu” 1948’de, ilk romanı “Baba Evi” 1949’da yayımlandı. İlk öykü kitabı Ekmek Kavgası(1949) ve Küçük Adamın Notları adlı otobiyografik roman dizisiyle üne kavuştu. Edebi hayatı 1960’lı yıllarda zirveye ulaştı. Murtaza, Hanımın Çiftliği, 72. Koğuş adlı eserleri başyapıtlarındandır. 1952’de yayımladığı Murtaza ve Cemile romanları ile edebiyatçı olarak ünü yayıldı. 1954 yılında Bereketli Topraklar Üzerinde adlı romanını ve 72. Koğuş’u yazmaya başladı. 1958’de Sait Faik Hikâye Armağanı’nı Kardeş Payı adlı öyküsü ile aldı. 1969’da Türk Dil Kurumu Ödülü’nü ve Sait Faik Hikâye Armağanı’nı Önce Ekmek adlı kitabı ile aldı.
Orhan Kemal Meydanı 600 m2 büyüklüğündeki meydana sahiptir. Yerli ve yabancı sanat severlerin bir araya geldiği Dibeklihan’da yer alan Orhan Kemal Meydanı’nda resim, heykel, fotoğraf vb. sanat eserleri sergilenmesinin yanısıra değişken etkinlikler düzenlenmektedir.
NEDİM GÜNSUR SOKAĞI
Nedim Günsur (1924-1994) Tüm nesnelere sevgiyle yaklaşan ressam olarak nitelenen ve naif özellikler de taşıyan,figüratif bir anlayışla gerçekleştirdiği toplumsal içerikli yapıtlarıyla tanınan ressam. 1942’de girdiği Güzel Sanatlar Akeademisi’nde Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencisi oldu. 1948’de Fransız hükümetinden aldığı bursla Paris’eAndré Lhote ve Fernand Leger atölyelerinde çalıştı. O zamana değin sürdürdüğü izlenimci resim anlayışını, Picasso, Leger ve Matisse’nin yanı sıra, yeni tanıdığı Afrika sanatının da etkisiyle değiştirdi, yarı soyut anlayışa yöneldi. 1961’de gerçekleştirdiği “Gökyüzü” adlı yapıtı 1963’teki 24. Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde birincilik ödülü aldı. 1972’de Milliyet Sanat dergisi tarafından “Yılın Resim Sanatçısı” seçildi. 1973’te düzenlenen Cumhuriyet’in 50. Yılı Resim-Heykel Yarışması’nda, Atatürk ve Cumhuriyet Ödülü’nü kazandı. 1950’lerde figüratif-dışavurumculuk bir anlayışla maden işçilerinin yaşamını konu alan resimler gerçekleştiren Günsür 1960’lardan sonra kent yaşamı ve sorunlarına yöneldi, “Köylü Aile” (1977), “Göç” (1979) gibi yapıtlarında dramatik yönü ağır basan bir resim anlayışı sergiledi. Kent ve kıyı görünümlerini, lunapark ve bayram yerlerini betimlediği “Panayır” (1982), “Büyükdere’den” (1979), “Denize İnen Sokak” (1979) gibi yapıtlarında ise şiirsel bir anlatıma ağırlık verdi.
Orhan Kemal Meydanı‘ndan başlayıp, Fikret Otyam Meydanı‘na doğru uzanan sokakta taş duvarlar üzerindeki eski pencere demirleri içinde sanat sezonu boyunca resim ve fotoğraf sergileri yapılmaktadır.
Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’nde sergiler dışında Orhan Kemal Meydanı’ndaki “El Sanatları Dükkanları” ve “Etnografya Müzesi” ziyaret edilebiliyor. “Dibek Sofrası Restoranı” ve “Dibek Bakkal”da açık makanlardan ikisi… Dibek Sofrası Restoranı Pazartesi hariç her gün 09.30-22.00 saatleri arasında kahvaltı, öğlen ve akşam servisi ile hizmet veriyor.
Rezervasyon ve bilgi için; 0 532 527 76
*****