Ressam Muzaffer Akyol Bodruma Yerleşiyor

Muzaffer Akyol,Bodrum,Asmalımescit,Müze ev,Nazım Hikmet,Canyücal,Cemal Süeya,Aşık Veysel,resim ressam,galeri

Ressam Muzaffer Akyol Bodruma Yerleşiyor

Haber: Erol Ünal

Ressam Muzaffer Akyol 1969’da taşındığı Asmalımescid’e veda ederek Bodrum‘a yerleşiyor.

1985’de sahibi bulunduğum Sibıl Reklam’i Beyoğlu Asmalımescit Şehbender Sokak No:5’de yedi odalı bir ofise taşıdım. Muzaffer Akyol’da aynı yılda Asmalımescit’e gelmişti. Şehbender Sokakta benim büromun karşısında Şehbender Sok. No:10’da bir evi 1995 yılında satın aldı ve “Müze Ev” adını verdi.

Muzaffer Akyol Asmalımescit’le hocası Bedri Rahmi’nin atölyesine geldiğinde 1969 yılında tanıştı. Dönemin resim ve edebiyat ustaları burada toplanıyordu. Asmalımescit onun uğrak yeri oldu. Muzaffer Akyol 70’lerde buraya ilk geldiğinde Refik Restoran bir mabet gibiydi. Entelektüeller burada toplanır şiir, edebiyat, politika, sosyal ilişkiler üzerine tartışırdı.

Özdemir Asaf, Orhan Peker, Can Yücel,  Edip Cansever gibi isimler gelirdi. Asmalımescit’i çok seven Muzaffer Akyol yine burada kiraladığı evde atölye-ev adıyla sergiler açtı. Can Yücel, Mehmet Kemal, Cemal Süreya, Ümit Yaşar hep bu eve uğrardı. 1995 yılında satın aldığı ve “Müze Ev” adını verdiği evin her odasında Muzaffer Akyol’un hayatında izler bırakmış kişilerin portreleri var. Zemin katta annesi Nuriye Hanım, girişte Mustafa Kemal, üst katta babası… Sonraki katlarda Can Yücel, Mehmet Kemal, Nâzım Hikmet, Cemal Süreya , Aşık Veysel, ve Bedri Rahmi’nin portreleri görülüyor. Nazım Hikmet’in portresinin altında Fellini’nin Tarla Kuşu resmi var. Can Yücel’in portresinin altında Erotik Patlıcanın Beyin Tomografisinin İzdüşümü görülüyor.

Ressam Muzaffer Akyol bu sene “ve şartlar son sözü söyledi” diye başladığı paylaşımında Asmalımescid çevresinde kümelenen mekânlarda tanıdığı kültür, sanat, siyaset, basın dünyasından adlardan örnek vererek ”Şartlar atölyemi kapatarak Bodrum’a gitmemin kapısını açtı” diyerek Asmalımescit’e veda ettiğini duyurdu.

İşte Muzaffer Akyol’un paylaşımı:

Ve şartlar son sözü söyledi: Asmalımescit’i 1969 yılında tanıdım. Ömrümüm büyük bölümününü burada geçirdim. Narmanlı Yurdu’nu” Tünel’i, Kuledibi’ni, Mevlevihaneyi’i, Sofyalı’yı, Genaral Yazgan’ı, Şehbender’i bu sokakları yaşadım.

Edip Cansever’i, Özdemir Asaf’ı, Turgut Uyar’ı, Can Yücel’i, Tuncel Kurtiz’i, Gürdal Duyar’ı, Mehmet Kemal’i, Oktay Günday’ı, Ümit Yaşar Oğuzcan’ı Refik Baba‘nın ve Yakup 2‘nin meyhanelerinde tanıdım, aynı masaları paylaştım, çok şey gördüm yaşadım ve öğrendim. Çok değerli gazeteci, yazar, edebiyatçı, tiyatro ve sinema sanatçısını bu mekanlarda tanıdım, keyif aldım. Okay Gönensin’in gönlümde ayrı bir yeri vardır.

1979 yılında Galata Sanat Galerisi‘nde ilk önemli sergimi açtım. Ümit Yaşar Galerisi‘nin ilk kişisel sergisi benimle yapıldı. Sanat dünyasına en güzel sular bu coğrafyadan aktı.

1977 yılında Şehbender Sokakta 1885 yılında yapılmış bir ev atölyem oldu. Bu evi 1995 yılında satın aldım ve Müze Evolarak yaşamıma girdi. Büyük ebatlı resimler yapmak için ayrı bir alanda atölye kurdum. Bence çok önemli resimlerimi bu atölyede hayata geçirdim, çok önemli anılarımı burada yaşadım.

Ve şartlar atölyemi kapatarak Bodrum’a gitmemin kapısını açtı. Hüzünlü bir yolculuk, belki de çok iyi olacak. Neylerse Mevla eder, Herşeyi güzel eder” Görüşmek dileğiyle… Yıl 2020″

MUZAFFER AKYOL Kimdir?

1945 yılında Trabzon’da doğan Muzaffer Akyol Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (şimdiki adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) Yüksek Resim bölümü Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesinde öğrenim gördü. 1974 öğretim yılında mezun oldu. Amerika Birleşik Devletleri, Avusturalya ve Hollanda’da kişisel sergiler açtı. 1963-1965 yılları arasında “Göç ve Uyanış“, 1970-1972 yılları arasında “Kar’da Kan İzleri”, 1980-1982 yılları arasında “Boğazdan Kan Akıyor İrin Akıyordu. İrkildim Uyandım, Bir Daha Uyumadım”, 1990’lı yıllarda Körfez Savaşları’nda ”Karabatağın Ağıtı”nı, 1990 sonlarında “Ortadoğu ve Kurtlar Sofrası”nı, Gezi olaylarında ’32 Mayıs Kapıları’nı, Ergenekon kumpas olaylarında “ Cumhuriyet Ağacı Ölmez Ağacı” ve Ölümsüz Zeytin Ağaç“ resimlerini yaptı.

*****

Önceki

Hikmet Çetinkaya bugün 18.00’de instagram’da

Sonraki

Zafer Algöz iki kitabı ile güldürüyor

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar