
Öncü Kadınlarımız Sergisi tanıtıldı
Haber : Kemal Gönüleri
Kadıköy Belediyesi Koşuyolu Gönüllü Evi‘nde yapılan Öncü Kadınlarımız Sergi söyleşisi ilgiyle izlendi.
Öncü Kadınlarımız Sergisi Türkiye tarihinde iz bırakmış Öncü Kadınları yaşatmak, anlamak, anmak, unutturmamak, yeni nesillere en güzel şekilde tanıtmak amacını sürdürüyor.
Kadıköy Belediyesi Koşuyolu Gönüllü Evi‘nde Öncü Kadınlarımız Sergisi kapsamında düzenlenen söyleşi ile Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Atilla Özer Karikatürlü Ev‘inde yapılacak olan Sergisinin tanıtımı yapıldı. Küratör Ressam Ülkü Cılızoğlu projesi Öncü Kadınlarımız Sergisi Söyleşi Etkinliği’nin moderatörlüğünü serginin Basın Danışmanı, Sanat-Magazin sanat danışmanı Harika Ören üstlendi.
Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Atilla Özer Karikatürlü Ev‘de 22. Kez açılacak ‘’Öncü Kadınlarımız Sergisi’’ öncesinde Kadıköy Belediyesi Koşuyolu Gönüllü Evi‘nde düzenlenen ‘’Söyleşi Etkinliği’’ ilgiyle izlendi ve yeni sezonda tekrarı istendi.
93 Harbinde Ruslarla mücadele eden Nene Hatun ile başlayan Türk Kadını’nın Kurtuluş Savaşına katkıları büyüktür. Her yaştaki Türk Kadını; kağnısı ile veya sırtında cepheye, mermi, erzak ve giyecek taşıdı. Hemşire oldu, askerin ağrısını dindirdi, yarasını sardı. İşgale karşı halkı uyandırmak için protesto mitinglerine, yürüyüşlere katıldılar. Silahlarını kaptılar. Kurtuluş Savaşına katıldılar. Evlatlarını vatan toprağı için şehit verdiler.Canlarını verdiler. Şehit, gazi oldular.
Kurtuluş Savaşının cephelerinde görev alan cefakar, fedakar kahraman kadınlarımızdan örnekler sunan sergide, ayrıca ilk meslek sahibi kadınlar ve başarı öyküleriyle ilk sanatçı kadınlar da yer alıyor. 40 değerli sanatçının 50 özgün tablosu hikayeleriyle çeşitli illerde sergilenmeye devam ediyor.
Kadınların memleketi düşmanlardan kurtarma azmi Milli Mücadele’de had safhaya ulaştı. Mustafa Kemal bunu gözden kaçırmadı ve kadınları toplum hayatına soktu. Onların azminin devlet kalkınmasında oynayacağı rolün önemini fark etti. Kadınlara milletvekili olmanın yolunu açtı. Konuşmalarında ‘’ Faziletlerin en büyüğü en ehemmiyetlisi kıymetli evlâtlar yetiştirmeleriydi….Şunu söylemek isterim ki, kadınlarımızın umumî vazifelerde üzerlerine düşen hisselerden başka kendileri için en ehemmiyetli, en hayırlı, en faziletli bir vazifeleri de iyi anne olmaktır.’’ Derken analık dışında ev işlerinin ikinci derecede olduğu görüşünü belirtti. 31 Ocak 1923’te İzmir’de yaptığı konuşmasında “Malûmdur ki, her safhada olduğu gibi hayat-ı içtimaiyyede de taksim-i vezaif vardır. Bu umumî taksim-i vezaif arasında kadınlar kendilerine ait olan vezaifi yapacakları gibi aynı zamanda hey’et-i içtimaiyeye dahi dahil olacaklardır. Kadının vezaif-i beytiyyesi en ufak ve ehemmiyetsiz vazifesidir.” Şeklinde ifade etti.
Gezici müze olarak etkinliğine devam eden Öncü Kadınlarımız Sergisi’nin kalıcı olması için çalışmalar yapılıyor. Bu özel sergi Türkiye tarihinde iz bırakmış Öncü Kadınları yaşatmak, anlamak, anmak, unutturmamak, yeni nesillere en güzel şekilde tanıtmak amacını sürdürüyor.
*****