Altınoran’da “Merhaba Abidin” Etkinliği
Haber ve Fotoğraflar : Vahit Şahin
- Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği’nin bir kolu olan Sinematek’in Özel Gösterimi olarak “Merhaba Abidin” adlı etkinlikte Coşkun Aral’ın 1970’lerde çektiği ve bugüne kadar hiçbir salonda gösterilmemiş, çekiminde Abidin Dino’nun da düşünsel katkı verdiği, 1940’ların Adana’sının belgesel izletildi.
- Coşkun Aral, “Evrensel bir enerjiniz varsa ölümsüzsünüzdür. Bu evrensel enerjiden biri de Abidin Dino’dur. Onu ben en az günde beş kere anıyorum. Dünyanın dört bir tarafında çok tanınıyor ama kendi ülkesinde çok fazla tanınmıyor maalesef”
Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği tarafından bu yıl düzenlenen 5.Berna Ateşoğlu Sanat Günleri çerçevesinde gerçekleştirilen ilk etkinlikte Belgesel Sinemacı Coşkun Aral’ın hazırladığı belgeselde Abidin ve Güzin Dino‘nun dilinden 1940’ların Adanası gösterimi yapıldı.
Başkent Üniversitesi Kışla Yerleşkesi Sosyal Tesisleri’nde Edip Akten Kuzey bir sunum yaptı. Akten sunumda Coşkun Aral ile Abidin Dino’yu anlattı.
İlk konuşmayı yapan Berna Ateşoğlu‘nun eşi Yaşar Ateşoğlu, “Bir yaşamın bu şekilde sürüyor olmasının nedenleri de var. Bunun için ben öncelikle kentin sanat önderi, sanatsever, sanat kurgulayıcısı Haluk Uygur ve Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği yönetimini ve üyelerini de kutlamak ve teşekkür etmek istiyorum. Yaşam, sanatla daha güzel, sanatla daha mutlu, çünkü sanat iyileştirir, sanat yaşatır” dedi.
Kentin bazı sanatsal sıkıntıları olduğunu söyleyen Ateşoğlu, “Buna örnek olarak da salon yokluğu gibi ve etkinlikler için ortamların yeterince olmayışı, kısır kalışı gibi. Umarm bu konuda bizde üzerimize düşeni yapmaya çalışırız. Ama daha çok bu talepleri sizlerin istemesi ve ısrarcı olması gerekir. Bu ısrarcılık için bugünler tam zamanıdır. Kenti yönetmeye talip olanların üzerinde baskı yapmak sizlerin ve hepimizin görevidir” diye konuştu.
Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği’nin bir kolu olan Sinematek Özel Gösterimi olarak “Merhaba Abidin” adlı etkinlikte Coşkun Aral‘ın 1970’lerde çektiği ve bugüne kadar hiçbir salonda gösterilmemiş, çekiminde Abidin Dino‘nun da düşünsel katkı verdiği, 1940’ların Adana‘sının belgeseli izletildi.
Bir zamanların savaş foto muhabirliği de yapan Coşkun Aral yaptığı konuşmada, Adana‘da böyle bir ilginin kendisini fazlasıyla mutlu ettiğini söyleyerek, “Üstelik ustam, hocam Abdin Dino’nun böyle bir mekanda dostları tarafından yıllar sonra anılması apayrı bir güzelliktir. Adana bizim için çok önemlidir. Ayrıca Altınoran benim için hayli bir anlam ifde ediyor” dedi.
Aral, “Dünya’da evrensel enerjiye sahip olanların sayısı fazla değil. Yerel var, ulusal var, uluslararası var ve bir de evrensel var. Bu topraklardan çok evrensel enerji çıkmış.Bunlar kainatta varlıklarını sürdürüyor. Evrensel bir enerjiniz varsa ölümsüzsünüzdür. Bu evrensel enerjiden biri de Abidin Dino’dur. Onu ben en az günde beş kere anıyorum. Dünyanın dört bir tarafında çok tanınıyor ama kendi ülkesinde çok fazla tanınmıyor maalesef. Ama o dünyanın her bölgesinde hep anlıyor” dedi.
Aral şunları söyledi:
“1993 yılına Abidin Dino’yu uğurladık ama onu ben uğurlayana kadar hep videosunu çektim. En son onu hastanede ziyaret ettiğimde o bana ‘gel buraya deli oğlan’ dedi. O bana hep Deli Oğlan derdi.”
Aral, “Abidin Dino dünya çapında önce karikatürist olarak dünyayı ifade eden bir sanatçı, ardından abisi Arif Dino’dan esinlendiği kadarıyla edebiyata yönelen, ardından heykele, ardından resme, ardından şiirleri bütün evrensel dillerde, her alanda olan büyük bir usta. Onun gibi az değer olan var elimizde. Ne mutlu ki onu tanıdım” dedi.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan yargılanan ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası onaylanan Osman Kavala‘ya selam gönderen Coşkun Aral, “Osman Kavala’ya merhaba ve teşekkür borcumu söylüyorum. Çünkü o zamanlar kamera ve kaset alacak param yoktu. Az bir para kazanır, onunla da savaşlara gider, tanıklık yapardık. Savaş fotoğraflarının fazla getirisi de yoktu.
Bir sonraki savaşa nasıl ve kimin imkanlarıyla gideceğimizi düşünürken o kamerayı sevgili Osman Kavala’nın desteğiyle aldım ve Abidin Beyi, onun gözüyle, onun çok az bilinen sinemacı tarafıyla çektim. Abidin Dino’nun kendi çektiği filmlerinden bir tanesi bugün Hollywood’un en önemli şirketlerinden Columbia’nın en büyük filmleri arasındadır”
“Ülkemiz çok değerler sahip çıkamadı” diyen Aral, “Abidin Dino’yu da sınırlı sayıdaki insanlar tanıttı. Sanat dünyada insanların en önemli iletişim aracıdır. Belki savaşın ilacı sanattır diyorum. Çünkü gerek Abidin ve onun kuşağı olan sanatçılar gereğini yapmışlardır” dedi.
Abidin ve Güzin Dino’nun yaşam öyküsünü konu alan “Merhaba Abidin” adlı belgeselin izlenmesinden sonra Coşkun Aral ve S. Haluk Uygur, Murat Ali Hersekli tarafından “Abidin’in Adanalı Günleri” sohbeti gerçekleştirildi. Aral, izleyicilerin sorularını cevapladı.
Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı S.Haluk Uygur, belgesel için, “Eski Adana’yı anlamamız için bulunmaz bir kaynak. Coşkun Aral da bizzat katılarak kaynağı besledi” dedi.
Uygur, “Bana mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?” sorusunun da cevabını verirken, ayrıca Abidin Dino Parkı ile ilgili bugüne kadar kamuoyuna açıklamadığı bir bilgiyi de paylaştı.
Uygur, “Biz eşimle Fransa’ya Abidin Dino’nun evine gittik. Eşi Güzin Dino bizi karşıladı. Adana’dan mı geldiniz diye sordu. Biz evet dedik. Güzin Dino da ‘Biz de Adanalıyık’ demişti” ifadelerini kullandı.
****