Hasan Canel & Yontu-Yorum
Safter Çevirgen Yazdı
Değerli İstanbul Sanat Magazin Okurları, size bu ilk yazımda çok değerli bir Yontucuyu; Hasan Canel’i tanıtmak istiyorum.
Hasan Canel.
Ağaçlarla arasındaki sırrı yontarak bizlere fısıldayan duayen sanatçı.
Eserleri için; “Kadının doğurganlığını ön plana çıkartmak istiyorum. Kadını cinsel bir obje olarak gören yaklaşımın aksine, kadını yaşamın devamlılığının sağlayıcısı olarak gören bir yaklaşıma sahibim.
Dolayısıyla eserlerimde de bu yaklaşımı yansıtmak istedim. Eserlerimdeki kadınların giydirilmemiş kadınlar olmasını cinsellik ve çıplaklıkla değil, estetik ve doğurganlıkla açıklıyorum. Bedenleri olduğu gibi yansıttığım ve insana ait bölgeleri saklamadığımda kendimi daha iyi ifade ettiğimi düşünüyorum.” demektedir.
Hasan Canel Hakkında ;
(d.1950 Pazarcık)
1950 yılında Pazarcık’ta doğdu. Armutlu İlkokulu’nu tamamladıktan sonra Pazarcık Ortaokulu’nu bitirdi, lise eğitimini Gaziantep ve Tarsus’ta okuyarak tamamladı son olarak İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü, Resim-İş Bölümü’nden mezun oldu.
1977-2003 yılları arası Mersin Tevfik Sırrı Gür Lisesi’nde Resim-İş Öğretmenliği yapan Canel, 14 yıl İçel Sanat Kulübü Yönetim Kurulu üyeliği ve 3 dönem boyunca İçel Sanat Kulübü Dergisi’nin genel yayın yönetmenliğini yürüttü.
Mersin 68’liler Derneği Yönetim Kurulu üyeliği, Akdeniz Belediyesi Kent Konseyi yürütme ve kültür-sanat çalışma grubu yöneticiliği, Akdeniz Milli Eğitim Müdürlüğü sanat danışmanlığı gibi çeşitli faaliyetlerde bulunan Canel, kentin kültür sanat alanında atılan önemli adımlarının girişimcisi ve katılımcısı oldu.
Çalışmalarında daha çok kadın ve doğurganlık temalı, figüratif tarzda ahşap heykeller yapmaktadır. Şimşirden cevize, portakaldan çama, ıhlamurdan kavağa yaklaşık 30 çeşit ahşapla çalışşan sanatçı, eserlerinde ahşabın doğasını ve dokusunu bozmamak amacıyla yalnızca yotnu bıçağı ve zımpara, vernik yerine ise ayakkabı cilası tercih etmektedir.
Mersin’de yaşayan emekli resim öğretmeni, Hasan Canel, 14 yıldır ormanlık alanlardan topladığı ağaç parçalarını ahşap oyma sanatıyla işleyerek 320’e yakın insan figürü eser yaptı.
Resim öğretmenliğinden 2003 yılında emekli olduktan sonra kendisine bir uğraş arayan Canel (62), önce resim yapmaya başladı.
****