Taksim Sanat Galerisi’nde Muhteşem Sergi

Taksim Metro Sanat Galerisi’nde

Muhteşem Sergi

Haber ve Fotograflar : Nihal Güres

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Taksim Metro Sanat Galerisi muhteşem bir sergi ile açıldı.
  • Resmemaneti isimli sergi 15 Ocak’a kadar Sanatseverler tarafından ziyaret edilebilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi resim koleksiyonu sergisi , yeniden düzenlenen Taksim Metro Sanat Galerisi‘nde açıldı.

Küratörlügünü Mehmet Lütfi Şen‘in üstlendiği Serginin kitabı da sanat yazarı Kıymet Giray tarafından hazırlandı.

Büyükşehir Belediyesi tablo koleksiyonunda, Mihri Müşfik, Tevfik Fikret, Zonaro, Bedri Rahmi Eyüboğlu, İbrahim Çallı gibi çok değerli sanatçıların eserleri bulunuyor.

Tevfik Fikret‘ in SİS tablosu, Mihri Müsfik‘in pastel boya ile yapmış olduğu Tevfik Fikret portresi ve bunun yanı sıra Çallı‘nın ATATÜRK portreleri sergide en çok ilgi gören eserler oldu.

Koleksiyon resim sergisinin yanı sıra , Sezer Tansug‘ un vefatının 20 . yılı dolayısı nedeni ile ‘Geleneksel Kültüre Çağdaş Yorum 66 Kare ‘ adlı sergisi de izleyici ile yeniden buluşuyor. Bu sergi , Beyoğlu Sanat ve Tüyap kitap fuarında sergilenmis olup , basılı kitabını yıllar sonra Beyoğlu Sahaflar Çarşısı’nda bulan Mehmet Lütfi Şen, açılış konuşmasında bu sergiyi yeniden gözler önüne getirmesi gerektiğini vurguladı.

1993 yılında yayınlanan bu kitap ve sergiden sonra , Sezer Tansug bu diziye devam etmeye karar verir. Projeye çağdaş değerlerin de eklenmesi gerekliliğini duyarak Serginin bir sonraki etabı olarak , ‘Cumhuriyet Değerleri’ başlığı altında çalışmaya başlar. 100 e yakın sanatçının katıldığı sergi 1993 yılında Pera Sanat Merkezi‘nde gerçekleşir ki bu sergide benim de 3 adet çalışmam vardı ve sergilenmişti. Fakat, 1998 deki vefatından sonra bu eserler Sezer Tansug’un Galatasaray’daki küçük apartmaninda 13 sene kapalı kalır, hatta farelerin de bu eserlere dokunduğu ve cok beğendikleri söylenir.

13 yılın ardından sanat tarihçisi Ömer Faruk bey apartmanı açmaya kanuni olarak hak kazanır ve kanuni varisi olur. ‘Sezer Tansug Vakfı‘nı kurar.

Ömer Faruk bey ile bu konuyu dün sergi açılışında görüştüm. 2. Sergide yer alan bu eserlerin bir kısmının 13 sene kapalı kalmasından dolayi tahrip oldugunu ve bir kısmının da o zaman satılmış olduğundan bahsetti.

İmzası okunamayan 8- 9 adet civarında tahrip olmuş eser bulunduğunu ve muhtemelen benim 3 adet çalışmamın da bu eserler arasında bulunduğunu veya satılmış olabileceğini söyledi. Tanju Demirci çalışmasını ; imzasının okunamamasından dolayı uzun çalışmalardan sonra farkedebildiklerini söyledi,.

Eserlerim kaybolmuş, satılmış ya da tahrip olmuş olsa bile Sezer Tansug‘u tanımış olmak büyük bir ayrıcalık. Hatta benim için 3 adet sergi yazısı kaleme almış olması bile benim için büyük bir gurur kaynağı.

Pera Sanat Merkezinde açılan 2. Serginin kitabı yapılmamıştı .

Sezer Tansug , çok kıymetli ve her zaman gerçeği konuşan bir yazardı. Özgün bulduğu sanatçılara çok değer verirdi. Ben de , Sabri Berkel’in öğrencisi olduğum için , bana hem değer verdi, hem de sergisinde yer verdi.

Türk sanat tarihinin bu çok değerli yazarının projesini yeniden izleyici ile buluşturan Mehmet Lütfi Şen‘e İstanbul Sanat Magazin Ailesi olarak çok teşekkür ederiz.

Ayrıca vakıf kurarak ismini yaşatmaya devam eden Sanat yazarı Ömer Lütfi beye de çok teşekkür etmemiz gerekir. Sezer Tansug‘un Ruhu şadolmuştur. Ben onu tanıdığım zaman , benim hakkında yazdıklarının manasını tam olarak anlayamayacak kadar genç bir yaştaydım. Şimdi okudukça , yazılarında kendimi de yeniden tanıyorum.

Balıkçılar Çarşısında , alt katta minik bir dükkanı vardı, dostları onu orada ziyaret ederdi. En son bir gazete çıkardığını hatırlıyorum, gazeteyi elinde tutup, ‘ yazmak bir Silahtır, gazete bir silahtır’ deyişini hala hatırlıyorum.

Bunun yanı sıra Büyükşehir Belediyesi resim koleksiyonu da izlenmeyi hak eden bir sergi.

Taksim Metro istasyonu’nda, halkın bu kadar kolay ulaşabileceği bir mekanda , sanatın paylaşılması çok anlamlı.

Metro istasyonunda geçen hafta da bir fotoğraf sergisi vardı, dünya çapında foto muhabirlerinin yarışma sergisi , ki çok muhteşem eserler vardı.

Günlük hayatın içinde koşturan insanların , yürüyen bantta , sanat yapıtlarına ulaşabilmesi , ülkemizin geleceği için çok gerekli ve şart.
Sanat paylaşıldıkça toplum kültür değerlerinin artması kaçınılmaz.

*****

Önceki

“RENKLERİN GÜCÜ” Cemil Özfırat’ın Solo Sergisi

Sonraki

Adana’da Bir de Karikatür Festivalimiz Var

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar