Erdoğan Karayel Yaşayan Portreler

“Çizgilerde Yaşayan Portreler”

Erdoğan Karayel Portre-Karikatür Sergisi

Haber : Necati MUMAY

Karikatür ve Grafik Sanatçısı Erdoğan Karayel, aramızdan ayrılan Türk-yabancı sanat insanı, yazar, gazeteci, siyasetçi ve demokrasi adına yaşamlarını kaybeden sembol kişilerin portrelerinden oluşan sergisi 5 Eylül 2018 Çarşamba günü açılıyor. Serginin açılış kokteyli ise 5 Eylül Çarşamba günü saat 18.00’de Schneidertempel Sanat Merkezi ‘nde gerçekleşecek.

Sanatçının son on yılda çizdiği portrelerin en büyük özelliği, değişik teknik ve üslupla çizilmiş olmaları. Bazen bakıyorsunuz sadece kurşun kalemle çizilmiş (alternatif olarak photoshop ile de renklendirilmiş). bazen tarama ucuyla, bazen de tamamen dijital ortamda çizilip hazırlanmış bir portre çıkıyor karşımıza. Bu farklılığı bir zenginlik olarak gören sanatçı, kişilerin yaşam felsefesi ve verdiği mücadelenin de tekniği ve üslubu belirlediği görüşünde. Çizgide çeşitliliği şöyle anlatıyor Karayel: “Ben, Oğuz Aral’ın karikatür dünyasına kazandırdığı bir karikatürcüyüm. O nedenle serginin afişinde büyük portre olarak Oğuz Aral’ı kullandım. Üzerimde emeği büyüktür ama ben Çarşaf dergisinde çizmeyi tercih ettim. Neden mi? “çizgide özgürlüğü” benimsediğim için. Eğer Gırgır’ı tercih etseydim, birbirine benzeyen prototiplerden birine de ben sahip olacaktım. Oysa ben, çizgide farklılığı ve özgürlüğü seviyorum. Çarşaf dergisindeki ustalardan bu yönde oldukça destek aldım diyebilirim. Bu farklılığı sadece portrelerde değil, karikatürlerde de kullanmaya çalışıyorum. Espri ve kurguya göre değişik çizgi ve teknikler tercih ediyorum”

Sergide yer alan çalışmaların sadece portrelerden oluşmasını da şöyle açıklıyor Erdoğan Karayel: “Bu çalışmalar, sosyal medyada paylaştığım çalışmalarından oluşuyor. Çalışmalarımın çok kısa sürede sanal ortamda binlerce kişiyle buluşması ve tıklanması bendeki çizme dürtüsünü olumlu yönde etkiliyor ve hatta tetikliyor. O nedenle sosyal medyayı üretkenliğimin bir nedeni olarak görüyorum. Mesleğim grafikerlik olduğundan dolayı da sürekli bilgisayar önündeyim. Evdeki çalışma ortamım bazılarına göre çıldırtıcı gelebilir. Aynı anda laptopta sosyal medyayı takip ederken, macintosh’ta grafik işlerimi sürdürüyor, bir yandan da tv’de haber kanallarını izliyorum. Böyle bir gündelik yaşamda haliyle dünyada ve Türkiye’de de ne olup bittiğini görebilme ve anında değerlendirebilme olanağına sahip oluyorum. Bu sergideki çalışmaların çoğu, bir sanat insanının veya siyasetçi-yazar-gazetecinin kaybını tv ekranlarında geçen alt yazı sayesinde öğrenmemle gerçekleşti diyebilirim. Sergimdeki portreler aynı zamanda konuşuyor da. Her portrenin üzerinde bir konuşma balonu ve içinde kişinin kendi sözleri yer alıyor. Yaşamın tümünü bir konuşma balonunun içine sığdırmak zor elbette ama kişinin en çarpıcı ve akılda kalan sözlerini seçmeye çalıştım. Böylelikle portreler hem çizgilerle hem de sözlerle yaşıyorlar..”

Sergide elli portre yer alıyor. Sıralamak gerekirse;

M. K. Atatürk, Oğuz Aral, Levent Kırca, Robin Gibb, Abidin Dino, Aydın Boysan, Leonord Nimoy, Nazım Hikmet, Ahmet Kaya, Berkin Elvan, Aziz Nesin, Can Yücel, Münir Özkul, Cem Karaca, Gabriel Garcia Marquez, Deniz Gezmiş, Che Guevara, Galip Tekin, Barış Manço, Müslüm Gürses, Karl Marx, Yaşar Kemal, Necati Abacı, Mahir Çayan, Tuncel Kurtiz, Zeki Alasya, Tarık Akan, Prof. Mustafa Aslıer, Robin Williams, Kazım Koyuncu, Leonard Cohen, Aşık Veysel, Hrant Dink, Marilyn Monroe, Ruhi Su, Rıfat Ilgaz, Yılmaz Güney, Frida Kahlo, Ferruh Doğan, Suavi Süalp, Mustafa Bora, Ali İsmail Korkmaz, B. B. King, Uğur Mumcu, Kayahan, Bob Marley, Charles Bukowski, Amy Winehouse, Sabahattin Ali, Ragıp Derin

“Çizgilerde Yaşayanlar” Portre Karikatür Sergisi, 5 – 30 Eylül 2018 tarihleri arasında Schneidertempel Sanat Merkezi‘nde (Bankalar Cad. Felek Sokak No:1 Karaköy/İstanbul) izlenebilecek.

*****

Önceki

Emre Ezelli & “Bir iki delilik” Sergisi

Sonraki

5 Eylül Çarşamba Günün Sergileri

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar