Edith Roux & “Les passant.e.s”
Haber : Necati MUMAY
Fotograflar : Necati MUMAY – Şaheste GÜNDAY
Dijital Kasım etkinlikleri kapsamında, , Institut français Fransız sanatçı Edith Roux’nun “Les passant.e.s” adlı sergisine ev sahipliği yapıyor.
10 Kasım Perşembe günü basına özel yapılan ziyarette sanatçı Edith Roux sergisi hakkında, Medya temsilcilerine bilgiler sundu.
Sergi kataloğunda yapılan açıklamada ;
“Fondation des Artistes ve Institut français de Turquie Istanbul tarafından desteklenen eser 3 ekranlı bir video yerleştirmesidir. Sanatçı bu çalışmasında koreografi için Mufasa, müzik için ise Nicolas Repac ile çalışmıştır.
Serginin adı “Les passant.e.s” türkçede “yoldan geçenler” anlamına geliyor. Sanatçı sergi başlığında kullandığı ifadeyle hem insanların ölümlü oluşundan hem de bir yoldan, bir şehirden geçen, kısa süreli tanışmalar yaşayan insanlardan bahsediyor.
Les passant.e.s video yerleştirmesi, Platon’un Şölen eserinde yer alan Aristofanes ve Diotima’nın konuşmalarından özgürce esinlenmiştir. Bu çalışma, feminist kaygılara naikili bir şekilde yanıt vermeyi denerken özcü felsefenin tuzaklarından kaçınmaya çalışır. Yaz sonunda, akşamları ortaya çıkan ve sadece birkaç saat yaşayan Mayıs sineği sürüsünün ortasında androjen bir varlık gelişir. Bu kurgusal karakter, bir ruh gibi, varlığımızın kırılganlığını çağrıştırarak uçan böcekler arasında dans eder. Kostümdeki renk değişimleriyle temsil edilen koreografisi yapılmış hareketlerin çeşitliliği, Paul B. Preciado’nun bahsettiği “heteronormatif” kültürel kodların ötesinde “varoluş biçimlerinin sonsuz çeşitliliğini” öne sürer.
Dansçı, her birimizin içine gizlenmiş diğer dişil, eril, androjen, ötekilik figürüyle diyalog kurar. Koreografinin karakterin metamorfozlarıyla uyumlandığı bu geçişler, kimliğin akışkanlığını asla tamamlanmayan bir hareketin merkezine yerleştirir.
Sanatçı Edith Roux, Amerika Birleşik Devletleri’nde sanat tarihi okuduktan sonra, Arles Ulusal Fotoğraf Yüksek Okulu’na girdi, 1993 yılında mezun oldu. Sanatçı, fotoğraf, video ve yerleştirmeleriyle geçiş hâlindeki mekânlara hem şiirsel hem politik, duyarlı bir bakış atar. Çalışmaları, toplumlarımızın standartlaşmasına karşı direnç gösteren biyoçeşitlilik biçimlerini vurgular.
Sanatçı, Fransa Ulusal Kütüphanesi, Grand Palais’teki Paris-Photo, Rencontres d’Arles, Toulouse’daki modern ve çağdaş sanat müzesi Les Abattoirs, Avrupa Fotoğraf Evi, Lubumbashi Bienali (KDC), Havana Çağdaş Sanat Bienali vb. de dâhil olmak üzere Fransa’da ve yurt dışında çok sayıda sergiye katılmıştır. Fotoğrafları, Ulusal Plastik Sanatlar Merkezi, Avrupa Fotoğraf Evi, Ulusal Kütüphane, FRAC Bretagne Sanat Müzesi, Neuflize OBC Vakfı, Aurillac Sanat ve Arkeoloji Müzesi, Grenoble sanat kütüphanesi, Portekiz’deki Braga fotoğraf müzesi gibi kamu koleksiyonlarının bir parçasıdır.
Sanatçının çalışmalarından dört monografi yayımlanmıştır: Traversées, Les Dépossédés, Dreamscape ve Euroland.” denildi.
Sergi 23 Aralık tarihine kadar Institut français sergi salonunda pazartesinden cumartesine saat 10:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Institut français Fransız
Adres : İstiklal Caddesi No: 4 Taksim
*****