Palais Galliera İstanbul Evi’nde
Sergiler ve Söyleşiler
Haber : Kemal Gönüleri
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi iş birliği ile Paris “Palais Galliera”da İstanbul Evi açıldı.
19’uncu yüzyıl yapısı olan ve 1977’den itibaren Moda Müzesi olarak işlev gören Palais Galliera, Trocadero ile Paris Modern Sanat Müzesi’nin tam karşısında yer alıyor.
İstanbul Evi’nde düzenlenen iki sergi ile spor ve sanat merkezli olarak İstanbul ve Paris arasındaki ilişki tarihi belgeler ve görsel içeriklerle zenginleşerek izleyicilerle buluştu.
2027 Avrupa Oyunları’nın düzenleneceği İstanbul’un, ayrıca 2036 Olimpiyatları için de ev sahipliği yapma hedefi sergilerde sunulan tarih ve kesişmelerle daha da desteklendi.
İstanbul Evi’nin açılışına küratörler Bedri Baykam ve İzzeddin Çalışlar’ın yanı sıra CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve İstanbul’un 17 ilçe belediye başkanı katıldı.
Bedri Baykam’ın küratörlüğünü yaptığı “Yolu Paris’le Kesişen Türk Sanatçılar” başlıklı dijital sergi, birbirinden bağımsız zaman dilimlerinde sanatlarını İstanbul’dan Paris’e taşıyan ve farklı disiplinler üstüne yoğunlaşan 62 sanatçıyı bir araya getirdi.
Bedri Baykam’ın seçkisi ile Paris’teki İstanbul Evi’nde buluşan sanatçıların hikayeleri sadece seçilen eserler ve biyografileri üstünden değil aynı zamanda geçmişe tanıklık eden fotoğraflar ve anekdotlar ile anlatılarak zenginleştirdi. Bu anlatılar, altı farklı ekranda, sürekli değişen görsellerle izleyiciye sunuldu.
İzzeddin Çalışlar ise İstanbul Evi’deki “Yüzyıllık Hayal” başlıklı serginin küratörlüğünü üstlendi. Cumhuriyet tarihimizin sporcularından değerli eşyaların ve dokümanların da sergilendiği tarihsel bir anlatıyı izleyiciyle buluşturdu.
OUCHHH Studio’nun bu proje için özel olarak ürettiği “The Art of Victory: Artificial Intelligence’s Tribute to 120 years of Olympic Perseverance” isimli bu Yapay Zeka Veri Heykeli, Olimpiyat Oyunları’nın 120 yıllık mirasına bir övgü niteliğinde olup Türk Olimpiyat takımının katılımının yüzüncü yıl dönümünü yeniden anmamıza olanak sağladı.
Piramid Sanat sanatçılarından olan OUCHHH Studio’nun Bedri Baykam ile beraber ürettikleri “The AI Artistic Odyssey: From Paris to Olympics with Bedri Baykam” isimli eser ise yolu Paris’ten geçmiş sanatçıların verilerini kullanarak etkileyici bir görsel içerik sundu.
Paris’teki İstanbul Evi açılışının ilk günü Karsu konseriyle, ikinci günü ise Mercan Dede konseri ile sona erdi. OUCHHH Studio, konser alanında yer alan ekrana, performansı sırasında Mercan Dede’nin beyin dalgalarından oluşan muhteşem yapay zeka eseri yansıttı.
“İstanbul Manzaraları” başlıklı diğer sergide ise Nuri Bilge Ceylan, Devrim Erbil, Ara Güler ve Tarık Tolunay’ın eserlerinden sunulan seçkiler ile İstanbul’un etkileyici varoluşunu farklı yönlerden ele aldı. Bu görsel hafızanın sanata yansıdığı şehir manzaraları; görsel sanatların, fotoğraf, gravür, yağlı boya ve NFT dalları ile izleyiciyle buluştu.
Sanat, siyaset ve spor dünyasından birçok ünlü ismi bir araya getiren açılış töreninde; sırasıyla Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK), Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) üyesi Nenad Laloviç, Avrupa Olimpiyat Komiteleri (EOC) Başkanı Spyros Capralos, Olimpik Milli Kadın Voleybol Takımı eski kaptanı Esra Gümüş Kırıcı ve İmamoğlu birer konuşma yaptı.
İBB Başkanı İmamoğlu yaptığı konuşmada “‘Olimpizm; beden, irade ve zihin niteliklerini dengeli bir bütün içinde birleştiren ve yücelten bir yaşam felsefesidir.’ Bu sözler, İstanbul 2027 Avrupa Oyunları vizyonumuzun ruhunu yansıtmaktadır. İki kıtayı birbirine bağlayan İstanbul; birliğin, çeşitliliğin ve kültürel zenginliğin sembolüdür. Antik miras ve modern canlılığın uyum içinde bir arada var olduğu bu şehirde, insan potansiyelini ve mükemmellik arayışını kutlamak için kusursuz bir konum buluyoruz. İstanbul, 8000 yıllık zengin ticaret, kültür ve diplomasi merkezi tarihiyle, olimpiyat ruhunun vücut bulmuş halidir” cümlelerini sarf ederken, sözlerine
“Avrupa Oyunları’na 2027 yılında İstanbul’da ev sahipliği yapmak, farklılıklarımıza rağmen, dostane rekabet ruhuyla birleşebileceğimizi tüm dünyaya kanıtlayan güçlü bir birlik sembolü olacaktır. İstanbul, Avrupa Oyunları’nı gençlere ilham vermek ve onları harekete geçirmek, topluluk ve ortak amaç duygularını beslemek için bir araç olarak kullanmayı amaçlamaktadır. Bu oyunlara ev sahipliği yapma onurunu bize bahşettikleri için, Başkan Capralos’a ve EOC’ye teşekkür ederim” şeklinde devam etti.
Ayrıca, “Şehrimiz, yeşil bir etkinliğe ev sahipliği yapmaya kararlıdır. Hedefimiz, karbon ayak izlerini azaltmak, toplu taşımayı teşvik etmek ve tüm tesislerin herkes için erişilebilir olmasını sağlamaktır” şeklinde hassasiyetlerini ileten İmamoğlu, toplumsal cinsiyet eşitliğinin de önceliklerinden biri olduğunu vurguladı.
“Yolu Paris’le Kesişen Türk Sanatçılar” projesi Fransa’nın başkentinde 19. yüzyılda en önemli koleksiyonerlerden biri haline gelen Halil Şerif Paşa’dan, Türk resminin temel taşı Osman Hamdi’ye, Fikret Mualla, Hale Asaf, Fahrelnissa Zeid’den Abidin Dino, Avni Arbaş, Hakkı Anlı’ya Mübin, Nejad Devrim, Albert Bitran kuşağından Komet, Mehmet Güleryüz, Ömer Uluç, Nil Yalter, Selçuk Demirel’e ve Sarkis’e, oradan günümüz kuşağında Onay Akbaş’a kadar yayılan farklı kuşaklardan sanatçıyı bir araya getirdi. Bu isimler arasında sanat ortamlarında ve kafelerde buluşarak edebiyat, müzik, tiyatro gibi değişik disiplinler üstünden birbirini ve sanatlarını beslemiş Türk sanat insanlarının farklı kesimleri yer aldı.
Bedri Baykam sergiyi anlatırken, “Tabii ki, 140 yıl üzerinden temsili seçki oluşturduk. Gönül isterdi ki, bu süreç üzerinden Paris’te bulunmuş, faaliyet göstermiş her ressam, her heykeltıraş, her yazar, her gazeteci, her müzisyen, her tiyatrocu, her sanat insanının değerini verelim, tabii ki maalesef hiç kimse açısından mümkün değil.
Olayın Olimpiyatlardaki sportif geçmişimizin bölümünü irdeleyen İzzettin Çalışlar’la çok güzel iş birliklerimiz oldu. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesinde eğitim, sanat, spor ve çağdaş yaşamı beraberce harmanlayan ve öne çıkaran Mustafa Kemal Atatürk’ün gerek tüm sanatçılarımıza gerek en başından itibaren Olimpiyatlara verdiği büyük önem özellikle vurgulandı” cümlelerini sarf etti.
Söyleşiler :
İstanbul Evi, iki gün süren çarpıcı etkinliklerde aynı zamanda konuklarını ağırladı. “Yolu Paris’le Kesişen Sanatçılar” başlıklı söyleşide, yazar ve seslendirme sanatçısı Yekta Kopan’ın moderatörlüğünde, serginin küratörü ressam Bedri Baykam’ı konuk aldı.
Gazeteci Banu Yelkovan’ın modere ettiği “Yüz Yıllık Hayal” konulu söyleşinin konuğu serginin küratörü, yazar İzzeddin Çalışlar oldu.
Yelkovan tarafından yönetilen “Türkiye’de Jimnastiğin Tarihini Değiştiren Takımın Hikayesi” konulu söyleşide ise iki yönetmen, Efe Öztezdoğan ve İpek Kent yer aldı.
AIIPS Avrupa Genel Sekreteri Murat Ağca’nın yönettiği “İstanbul Talks: A Vision Beyond” başlıklı söyleşi de sırıkla atlamada gerçekleştirdiği 6 metre 14 santimlik rekoru 26 yıl boyunca kırılamayan efsane atlet Sergey Bubka, Londra 2012 ve Tokyo 2020 Olimpiyatlarında milli formayı giyen Naz Aydemir Akyol ile Dünya Olimpiyanlar Derneği Başkanı Joel Bouzou bir araya getirdi.
“The Art of Victory: Artificial Intelligence’s Tribute to 120 years of Olympic Perseverance” konulu söyleşi, yazar ve seslendirme sanatçısı Yekta Kopan moderatörlüğünde OUCHHH Studio ile gerçekleştirdi.
****