NDS Edebiyat Ödülü İnan Çetin’in Oldu

NDS Edebiyat Ödülü İnan Çetin’in Oldu

Haber : Kemal Gönüleri

  • NDS Edebiyat Ödülü’ne bu yıl yazar İnan Çetin, “Vadi” adlı romanıyla layık görüldü.
  • Bu yılın mansiyon ödülü ise “Pele’nin Öldüğü Yaz” adlı öykü kitabıyla Kaan Kara’ya verildi.

Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi ile Notre-Dame de Sion’lular Derneği tarafından on üç yıldan bu yana düzenlenen NDS Edebiyat Ödülü’nün bu seneki sahibi belli oldu. Ödülü, 2020 yılında Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan “Vadi” adlı romanıyla yazar İnan Çetin aldı. Bu yılın mansiyon ödülü ise Mayıs 2019 yılında Nebula Yayınları’ndan çıkan “Pele’nin Öldüğü Yaz” adlı öykü kitabıyla Kaan Kara‘nın oldu.

Bu yıl on üçüncüsü düzenlenecek olan törenin jüri üyeleri;

Tomris Alpay (Jüri Başkanı), Yazgülü Aldoğan, Liz Behmoaras, Emel Kefeli, Arzu Öztürkmen, Mayda Saris, Zeynep Sabuncu, Özlem Yüzak ve Mine Haksal’dan oluşuyor. Ödül töreni ileri bir tarihte yazarların katılımıyla Fransız Sarayı’nda gerçekleşecektir.

Jüri Başkanı Tomris Alpay bu sene ödül alan eserler hakkında şunları söyledi: “Bu yıl, NDS Edebiyat Ödülü’nü kazanan İnan Çetin ‘Vadi’ adlı romanında, Doğu Anadolu’nun bir kasabasında başlayan kan ve gözyaşı ileAnkara ve uzaklara Berlin’e uzanan, trajedilerle örülü insan hikâyelerini, mücadelelerini ve mağduriyetlerini kırk yıllık bir süreçte, gerçekle masal örgüsü içinde dile getirmiş.

Kaan Kara ise, Mega kentlerin gökdelenlerinin gölgesinde, dışlanmış yaşayan, mahalle kültürünün yaygın ve güçlü olduğu ortamlarda, orta ve az gelirli insanları değişik yönleriyle anlatan, topluma ayna tutan “Pele’nin Öldüğü Yaz” adlı öykü dizisyle NDS Edebiyat Ödülü ilkeleri kapsamında Mansiyona layık bulunmuştur.”

İnan Çetin Kimdir?

İnan Çetin 1966 yılında doğdu. İlk ve ortaokulu Tunceli’de, liseyi İstanbul’da okudu. AÜ İktisat Fakültesi’nde Kamu Yönetimi okurken kütüphanecilik, kitapçılık, yayıncılık işleriyle uğraşmaya başladı. Kütüphanecilik ve kitapçılık yaptığı dönemde tarih, felsefe, teoloji, sanat tarihi ve resim alanlarında özel dersler aldı. Çeşitli dergilerde inceleme ve eleştiri yazıları da kaleme alan yazarın “Doğu Öyküleri” başlıklı bir öykü seçkisi ve “Mevlana Kimdi?” adlı bir de çocuk kitabı var. “Kureyş’in Kurtları” adlı kitabıyla 2016 Yunus Nadi Ödülü’nü kazandı.

VADİ

İnan Çetin, Doğu Anadolu’nun bir kasabasında başlayan kan ve gözyaşı ile Ankara ve uzaklara Berlin’e uzanan, trajedilele örülü insan hikayelerini, mücadelelerini ve mağduriyetlerini kırk yıllık bir süreçte ,gerçekle masal örgüsü içinde dile getirmiş.

Vadi, doğumla ölümün, umutla kederin, masumiyetle zulmün, sevgiyle nefretin, masalla gerçeğin, insanla doğanın, tarihle coğrafyanın romanı. 12 Eylül darbesinden sonra köklerini bulan Suphi’nin film gibi hikâyesi.

Kıyımların ve acıların içine doğan insanı, onun kültürel direncini, dayanışmayla hayata tutunma biçimini, yüreğin saatini büyülü bir gerçekliğe büründürüyor İnan Çetin. 1938’de Hozat’ın Cevizlidere Vadisi’nde başlayıp Ankara’ya, Berlin’e uzanan bir hayatın içindeki dil, inanç, kültür, kimlik, siyaset, toplum ve tarih tortularını gösteren bir kitap Vadi.

“Bu dağlar, bu vadiler terk edilmiş evlere özgü düşmanca sessizliğe gömüldüğü zaman bile insanı ince bir düşe salan hayali seslerle çınlardı.”

Kaan Kara Kimdir?

1989 Adana doğumlu. Selçuk Üniversitesi Dış Ticaret, Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun. Sosyoloji bölümü öğrencisi. Öyküleri ve makaleleri; Kitapçı, Lacivert Öykü, Tefrika, Vagon, OT, Edebiyatist, Öykülem dergilerinde yayımlandı.

Pele’nin Öldüğü Yaz

Kaan Kara, ilk eseri Pele’nin Öldüğü Yaz’da geniş bir insan yelpazesinden rengârenk yaşantılar sunuyor. En derin hüzünlerden ansızın havai fişek gibi patlayan sevinçlere ve çocuksu kırılganlıklardan akılalmaz gamsızlıklara değin sayısız duyguyla kol kola yürütüyor bizi. Evlerin, seslerin, insanların içinden kıvrılarak geçen, kelimelerden taşlarla döşenmiş uzunca bir patikada, bizden habersiz tasarladığı büyülü bir düş âleminin edebi sofrasına davet ediyor.

Karşısına kurulduğumuz, sönmeyen ama karşısında bir bir söndüğümüz bir mum ışığı yaşam. Kalemini mum ışığıyla aramıza uzatan Kaan Kara, kahramanlarının gölgeleriyle hayatlarımızın ve sokaklarımızın köşelerine fener tutuyor. Bize bizden, içimizden hikâyeler anlatıyor. Homeros’tan, Dede Korkut’tan süregelen bir gelenek, Pele’nin Öldüğü Yaz’la meclisinde bir neferini daha ağırlıyor.

Ödülün Tarihçesi:

2008’den itibaren düzenlenen NDS Edebiyat Ödülü, dönüşümlü olarak  bir yıl Türkçe yazan bir Türk yazarın eserine; bir sonraki yıl ise Fransızca yazan ve eseri Türkçeye çevrilmiş Türk veya yabancı bir yazarın eserine verilmektedir.

NDS Edebiyat Ödülü Jürisi NDS mezunu yazar, gazeteci, öğretim üyesi olan dokuz kişiden oluşmaktadır.

  • 2020 NDS Edebiyat Ödülü’nü « Marx ve Oyuncak Bebek » adlı romanıyla Maryam Madjidi kazandı.
  • 2019 NDS Edebiyat Ödülü’nü « Zaman Lekeleri » adlı romanıyla Ömer F. Oyal kazandı.
  • Mansiyon ise Mevsim Yenice’nin « Tekme Tokatlı Şehir Rehberi » adlı öykü kitabına verildi.
  • 2018 NDS Edebiyat Ödülü’nü « 6.27 Treni » adlı romanıyla Jean-Paul Didierlaurent kazandı.
  • 2017 NDS Edebiyat Ödülü’nü « Moskova Defteri » adlı öykü kitabıyla Bahar Aslan kazandı. Mansiyon ise Melisa Kesmez’in « Bazen Bahar » adlı romanına verildi.
  • 2016 NDS Edebiyat Ödülü’nü, Türkçeye çevirisi Ebru Erbaş tarafından yapılan «Yaşayanı Onarmak» adlı romanıyla Maylis de Kerangal aldı.
  • 2015 NDS Edebiyat Ödülü’nü «Venüs» adlı romanıyla Şebnem İşigüzel alırken « Musa’nın Uykusu» adlı romanıyla Tuğba Doğan  mansiyon kazandı.
  • 2014 NDS Edebiyat Ödülü’nü, Türkçeye çevirisi Ebru Erbaş tarafından yapılan « Kahrolsun Dostoyevski » adlı romanıyla Atiq Rahimi aldı.
  • 2013 NDS Edebiyat Ödülü’nü «Baba Oğul ve Kutsal Roman» adlı kitabıyla Murat Gülsoy kazandı.
  • 2012 NDS Edebiyat Ödülü’nü, Aysel Bora’nın Türkçeye çevirdiği « Savaşları, Kralları ve Filleri Anlat Onlara » adlı romanıyla Mathias Énard kazandı, Jean-Louis Fournier ise ”Nereye Gidiyoruz Baba? » adlı anlatı kitabıyla mansiyon aldı.
  • 2011 NDS Edebiyat Ödülü’nü « Anne, Baba ve Diğer Ölümcül Şeyler » adlı kitabıyla Yalçın Tosun kazandı; Gaye Boralıoğlu « Aksak Ritim » adlı kitabıyla mansiyona layık görüldü.
  • 2010 yılı NDS Edebiyat Ödülü ise Türkçeye çevirisi Yıldız Ademoğlu Atlan tarafından yapılan «Magnus» adlı romanıyla Fransız yazar Sylvie Germain’e verildi.
  • 2009 NDS Edebiyat Ödülü’nü « Kalenderiye » adlı romanıyla Gürsel Korat kazandı. «Şehper Dehlizdeki Kuş» adlı öykü kitabıyla Ayşegül Çelik ise mansiyon aldı.

*****

Önceki

18 Haziran 2021 Cuma Günün Sergileri

Sonraki

19 Haziran 2021 Cumartesi Günün Sergileri

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar