Melik İskender’in Sergisi
UPSD Sanat Galerisi’nde
Haber: Kemal Gönüleri

Küratörlüğünü Denizhan Özer‘in üstlendiği; sanatçı Melik İskender‘in İki Numaralı Odadan Kurtarılanlar: Dezoryantasyonisimli kişisel Sergisi, 6 Ekim 2026 Salı günü UPSD Sanat Galerisi‘nde Sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.
Serginin tanıtım yazısında;
“İçinde bulunduğumuz çağ; hızlı, ivmeli ve çoğu zaman sarsıcı bir dönüşümün eşiğinde duruyor.
Toplumsal, kültürel ve ekonomik fay hatlarının hızla yer değiştirdiği bu kesitte, birey ile onu çevreleyen yapı arasındaki bağlar kopuyor.
Émile Durkheim’ın Anomi tanımı tam da bu kırılma noktasına işaret eder: Eski normların eridiği, yenilerinin henüz inşa edilemediği o eşikte; sınırlarını kaybetmiş arzular, yönünü yitirmiş doyumsuzluklar ve köksüzleşen bir yalnızlık baş gösterir. Kolektif bilincin çözülmesiyle yönünü kaybeden insan, kendi varoluşsal koordinatlarını yitirir: Dezoryantasyon başlar.
Melvin Seeman’ın 1959’da kavramsallaştırdığı yabancılaşma boyutları —Güçsüzlük, Anlamsızlık, Kuralsızlık, Yalıtılmışlık, Kendine Yabancılaşma ve Kültürel Yabancılaşma— günümüz insanının psikososyal haritasını çizer. Kendi kararlarının ağırlığını yitirdiği, ahlaki rehberliğin eridiği, eylemlerin yalnızca dışsal ödüller için araçsallaştığı bu düzlemde birey, kendi özüne ve toplumuna kademeli olarak yabancılaşır.
“İki Numaralı Odadan Kurtarılanlar: Dezoryantasyon“, bu kuramsal zemini bir adım daha öteye taşıyarak Seeman’ın tipolojisine 7. Boyutu ekliyor: Kendi Üretimine ve Maddi Gerçekliğe Yabancılaşma.
Küratör Denizhan Özer ve sanatçı Melik İskender, bu sergide yaratılan eserin, üretilen bilginin ve sahip olunan nesnelerin yaratıcısından bağımsızlaşarak ona soğuk, yabancı bir nesne olarak karşı koyduğu anı merceğe alıyor. Sanatçının zihninden ve elinden çıkan imge, araç ya da madde, üretildiği andan itibaren öznelliğini yitirir; yaratıcısına tahakküm kuran, ona yabancılaşan özerk bir kütleye dönüşür.
İki Numaralı Oda’dan kurtarılanlar; normsuzlaşmanın, yön kaybının ve özne-nesne kırılmasının somut birer tanığıdır. Sergi, izleyiciyi kuralın bittiği, nesnenin özerkleştiği ve bağların koptuğu o tekinsiz boşlukta kendi yabancılaşmasıyla yüzleşmeye davet ediyor.” denildi.
Sergi, 17 Ekim‘ e kadar Sanatseverler tarafından UPSD Sanat Galerisi‘nde ziyaret edilebilecek.
UPSD Sanat Galerisi – Saat: 18.30-20.30
Adres: Maçka Parkı Sanatçı İşlikleri Şişli Evlendirme Dairesi Yanı Şişli
****





