“ALİCE” Müzikali Zorlu Center’de Başladı
Haber : Harika Ören
Okuduğumda, çocuk kitabı olmaktan çok daha ötelerde bir şeyler anlattığından emin olmuştum. Charles Lutwidge Dodgson’nın, yazdığı ‘’Alice Harikalar Diyarında’’ dünyada, üniversitelerin matematik ve felsefe bölümlerinde okutulan ders kitabı olarak çoktan yerini almış bulunuyor.
Alice Harikalar Diyarında Lewis Carroll takma adıyla yazılmış. Oxfordlu papaz, matematikçi, fotoğrafçı Charles Lutwidge Dodgson çalıştığı okulun dekanının küçük kızı Alice Liddell için bu kitabı yazarken; aklın, mantığın, matematiğin ve felsefenin derinliklerinde dolaşır.
Kitabı ilk okuyanların tavşan deliğinden bakarken içine düşen meraklı Alice’in gerçek dışı bir dünyaya geçmesini saçma ve edebi saçma olarak gördükleri kesindir. Doğru olan ise Alice Harikalar Diyarı’nda felsefi bir metindir.
Kitapta Alice’in tavşan deliğine düşüşüyle başlayan sorular, sorgulamalar, paradoks ve nihayetinde kavramların kayganlığı bir anda şaşkınlığa yer bırakırken; farkındalıkla yeniden doğuşa giden yolu açar. Alice kendi üzerinden-yani dünyanın merkezi üzerinden- olayları sorgular. Kendine ve karşılaştığı yaşlı tırtıl bilge Absole’in “Sen de kimsin?” sorusuna şöyle cevap verir. “Ben de pek bilmiyorum efendim. Emin değilim. Aslında bu sabah uyandığımda kim olduğumu biliyordum ama o zamandan bu yana birkaç kez değiştim sanırım.”
174 dile çevrilen, günümüzde edebiyatın eşsiz eserlerinden biri olma özelliğine sahip “Alice Harikalar Diyarında” Serdar Biliş’in yönetmenliği ve Beyhan Murphy’nin koreografisiyle, çağdaş bir müzikal uyarlama olarak Zorlu Center sahnesinde tam da zamanında yerini aldı.
Zorlu PSM, BKM ve İD ortak yapımcılığında, dünya sahnelerinin dev prodüksiyonlarına ev sahipliği yapan Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde izleyicisi ile buluşan müzikal; dev sahne prodüksiyonu, etkileyici görsel efektleri, benzersiz kostümleri, müzikleri ve birbirinden yetenekli oyuncu kadrosuyla izlenmeye değer büyüleyici bir sahne şovu sunuyor.
Müzikalde kendini yaşadığı hayatın içerisine sıkışmış hisseden Alice vardır. Mobil bir uygulamanın çağrısına uyar. Beyaz tavşanı takip eder. Sanal bir dünyanın içine dalar.“Ben Kimim?” sorusuna cevap ararken kendini fantastik bir dünyada bulan Alice, hayal gücü zenginliğiyle bu yeni evrende kendi cesaretini sınayacak, korkularıyla, arzularıyla baş başa kalacaktır. Alice Müzikali, gerçek hayattaki iletişimin yalnızlaştırdığı günümüz sanal dünyasında savrulan bir genç kızın, büyüme hikayesidir.
Müzikal sanatçıları tam bir dayanışma içinde, sahnede ve sahne arkasındaki paylaşımlarıyla, oyunun hakkını veriyorlar. Harikalar yaratıyorlar. Alice müzikalinde Serenay Sarıkaya “Alice” olarak izleyicinin karşısında. Sarıkaya fiziğine oyun gücünü ekleyince tam bir Alice olmuş. Ezgi Mola, kendini aşan oyunculuğunu Kırmızı Kraliçe rolüyle tam anlamıyla taçlandırmış. Tavşan Enis Arıkan, rolüne cuk diye oturmuş. Şapkacı rolünde Şükrü Özyıldız güzel bir oyun çıkarıyor. İbrahim Selim ve Merve Dizdar da rollerinin hakkını vermekteler.
Müzikler Tuluğ Tırpan’dan; metini Aylin Alıveren ve Murat Uyurkulak yazmış. Sahne tasarım, Gamze Kuş; kostüm tasarım, Ayşegül Alev’den. Işık tasarımda Cem Yılmazer var.
Ve… Söz ve müziği Nil Karaibrahimgil’e ait “Duy Beni” ve “Kuzey Yıldızı” şarkılarına bittim.
Multimedya Tasarım ve Prodüksiyon, Illusionist’e; proje yapımcısı, Nisan Ceren Göknel; yaratıcı yapımcı, Ayşe Barım’a da buradan iyi ki varsınız demek istiyorum.
Matrix filmini hatırlarsınız. Şifrelerin çözüldüğü, kilitleri açıldığı Matrix’te (Kelimenin Latince anlamı –rahim-dir. Rahim-Kutsal Kase-Yeniden Doğuş’u simgeler) film kahramanı yeniden doğuşa geçivermiştir. Alice Harikalar Diyarında da “Ben kimim? Hangisi gerçek? Hangisi sanal?’’ sorularıyla tam bir Matrix yani yeniden doğuşa geçişi aynı felsefeyi gözlemliyoruz.
Dünyanın merkezi olan BEN’i fark edebilmek, varlığı, varoluşu, bilgiyi, gerçeği, iyilik ve güzelliği sorgulamak! Bıkmadan usanmadan devamlı sorgulamak.
*****