21.Ekim Geçidi Sergisi Kartal’da Açıldı
Harika Ören Yazdı
Kartal Belediyesi’nin ev sahipliğini yaptığı, 60 sanatçının 75 eseriyle gerçekleştirilen İstanbul, 21. Ekim Geçidi Sergisi, 3 Ekim’de kokteyl ile açıldı.
Gülsün Erbil’in projelendirip başlattığı EKİM GEÇİDİ Sergileri; Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyetimize bir saygı duruşu olarak 2001 yılından beri geleneksel olarak devam etmektedir. Gülsün Erbil’in -Onursal Başkan olduğu İstanbul Modern Sanatlar Müzesi Derneği-önderliğinde başlamış olup, şimdilerde her yıl Ekim ayı içinde Türkiye’nin farklı illerinde Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında Gülsün hanımın önderliğinde bağımsız olarak yoluna devam etmektedir.
Birbirinden değerli sanatçıların çeşitli disiplinlerde işlerinin yer aldığı 21.Ekim Geçidi Sergisi’nin açılışına CHP Kartal İlçe Başkanı Efendi Argunşah, Kartal Belediyesi Meclis Başkan Vekili Özlem Bulut, sanat ve basın dünyasından isimler katıldılar.
Gülsün Erbil, 21.Ekim Geçidi Sergisi’nin açılış konuşmasında “Sanatçı arkadaşlarım, sanatseverler hoş geldiniz. 21.sini yaptığımız Ekim Geçitlerine bugüne kadar 60 binin üstünde sanatçı eserleriyle katıldı. Ülkemde -resim yapmayı bilen yok diyenlere- cevabım –görmesini bilen yok!- olacaktır.
Kartal Belediyesi’nde 2.sini gerçekleştirdiğimiz sergimize Belediye başkanı Gökhan Yüksel’in ve çalışma arkadaşlarının ilgi ve alakasına çok teşekkür ederim. Seneye, Cumhuriyetimizin 100. Yıl kutlamaları çerçevesinde Ekim Geçidi Bienali organizasyonlarına şimdiden başladık. Katılımcı arkadaşlarıma, bizleri yalnız bırakmayan sanatseverlere teşekkür ederim” dedi.
Yurt genelinde açılan Ekim Geçidi Sergileriyle her yıl sanatçılar; Ulu Önder Atatürk ve Silah arkadaşlarını, Cumhuriyet şehit ve gazilerini anmak amacıyla sanat yoluyla; Türkiye’nin çeşitli illerinden yaptıkları özgün işlerle sergilerde yer alarak minnet duygularını iletmekte; 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusuna ay boyunca ortak olmaktadırlar.
İstanbul 21. Ekim Geçidi Sergisi’nde işleriyle Gülsün Erbil, Rıfkı Demirelli, Sevin Akış, Harika Ören, Gülay Yüksel, Ayşen Erte, Nilüfer Çile, Fatoş Çelebi Kalpak, Özlem Uslu, Neşe Gümüşcüoğlu, Gülsen Kıbrıslı, Funda Alkan Cumbul, Oya Abacı, Benian Çulhaoğlu, Nilgün Tüzüntürk, Yüksel Aydın, Nazan Hansoy Sezer, Rabia Çiloğlu, İsminaz Arslan, Tülay Öztürk, Lale Çavuldur, Alev Demirkesen, Birgül Çelikci Taşgören, Nurşen Aksakal Kantar, Hatice Gülmez Nalbant, Nini Önözden, Şebnem Altuntaş, Hülya Değerbilir, Meltem Söylemez, Sedat Kumova, Perihan Koca, Elif Akça, Kadir Aka, Çağatay Mavruz gibi önde gelen Sanatçıların yanı sıra birçok sanatçı yer aldılar.
İstanbul, 21. Ekim Geçidi Kartal Belediyesi yeni binası fuayesinde 30 Ekim2022 tarihine kadar gezilebilir.
Gülsün Erbil Hakkında
Sanatçı Gülsün Erbil (1948-İzmir) ÇağdaşTürk soyut resminin ilk kavramsal temsilcilerindendir. 1966, İstanbul Amerikan Kız Lisesi’nden, 1971’de Mimar Sinan Üniversitesi (Devlet Güzel Sanatlar Akademisi) Yüksek Resim Bölümü’nden, mezun oldu. 1983’de British Council Bursunu kazanarak İngiltere’ye giderek; 2003’e kadar yurtdışında yaşar. 1983-1984 yılları arasında Londra Üniversitesi ‘Goldsmiths’ College’de Seramik Yüksek Lisansı; 1993-1994’de ise Tekstil Yüksek Lisansı yapar. 1998 New York Harlem’de; 2002 İstanbul Beyoğlu’nda Galeri X’i kurar.. 1970’den beri yurt içi-yurt dışı kişisel, karma sergiler açmakta ve çeşitli projelere imza atmaktadır.
1977 itibariyleMevlana Celaleddin Rumi’nin felsefesinden ve sufizmden esinlenerek, özgün farklı teknik ve malzemelerle “mistik döngü” temalı “Varoluş-zıtlık ve ondan doğan devinim” adıyla soyut yapıtlar üreterek ilklere imza atmıştır. 2003’de kurduğu İstanbul Modern Sanat Müze Derneği’nin başkanlığıyla birçok sanat müzesinin açılmasına öncü olmuştur. (Buğün Türkiye’de 451 Müze vardır)
2001’den başlayarak “Ekim Geçidi” ve “X-Trem İst” sergi projelerini; 2013, 2015-2017’de Uluslararası Bodrum Bienali’ni yaşama geçirir. İstanbul’a İstanbul Bienali’ni, dünyaya Galeri X’i ve İngiltere’ye Londra’nın en büyük dış cephe mozaik panosunu hediye etmiştir. Resim ve yapıtları İstanbul, Ankara, İzmir, Mısır Resim Heykel Müzeleri’nde, Almanya, İngiltere, Amerika, Hollanda, Fransa’da özel ve resmi koleksiyonlarda bulunmaktadır.
Önemli Ödülleri:
- 1970 TRT Resim Yarışması (Adnan Öztrak Dönemi) Ankara;
- 1974-75 Dyo Yağlıboya Yarışması; İzmir 1977 Sheraton Oteli Dekorasyon Yarışması (Yedi ayrı dalda);
- İstanbul 1978 İşBankası Umum Müdürlük Binası (Beş ayrı yapıt;
- Ankara 1980 Dekorasyon Dergisi; İstanbul 1984 Londra Ruhu Resim Yarışması Londra;
- 1987 Eşitlik (Dünya Coşkusu) Mozaik Duvar Panosu, Londra.
*****