
Tülin Dizdaroğlu Sergisi
“Öze Dönüş” Açılıyor
Eyüp Büyükbostancı Yazdı
Değerli Fotoğraf Sanatçısı Tülin Dizdaroğlu “ Öze Dönüş” (Eski Fotografik Baskı Yöntemleri) sergisini, 1 Haziran 2024 Cumartesi günü Fotoğrafevi‘nde açıyor.
Açılış, aynı gün 15.00 – 20.00 arası gerçekleştirilecek.
Sanatçı ayrıca 8 Haziran Cumartesi günü 14.00 – 17.00 arası workshop çalışması yapacak.
Çalışma ücretsiz izlenebilecek.
Tülin Dizdaroğlu “Öze Dönüş” Sergisi hakkında ;
“Dijital ortamdaki gelişmelerin, fotoğraf baskılarında öze dönülmesine neden olduğuna inanmaktayım.
Nasıl fotoğraf icat edildiğinde resim öldü diyenler, televizyon icat edildiğinde sinema öldü diyenler yanıldı ise, sayısal fotoğraf üretilmeye başladığında kimyasal fotoğraf öldü diyenler de yanılmakta.
Günümüzde “Eski Fotografik Baskı Yöntemleri”nin tekrar gündeme geldiğini ve birçok fotoğraf sanatçısının ürünlerini bu yönde verdiğini görmekteyiz. Bu yöntemler ”Alternatif Fotoğraf Baskıları”, ya da “Güneş Baskı” olarak adlandırılmakta.
Bu baskı yöntemlerinde genel olarak uygun bir yüzey hazırlanır, bu yüzeye kimyasallar sürülerek ışığa duyarlı hale getirilir. Kuruduktan sonra üzerine basılacak fotoğrafın birebir boyutunda negatif filmi yerleştirilir, gün ışığında ya da ultraviole (U.V) altında pozlanır, tekrar kimyasallardan geçirilerek yıkanır ve kurutulur.
Pek çok çeşidi olan yöntemlerden ben, Geleneksel Cyanotype, Gum Bikromat Baskı, Kallitype, Albümin Baskı ve Karbon Transfer Baskıların kağıt, kumaş ve ahşap yüzeyler üzerinde denemelerini yaptım.
Bu sergim Geleneksel CYANOTYPE ve GUM BİKROMAT yöntemlerle basılmış fotoğraflarımdan oluşmakta. Master eğitimim sırasında basmış olduğum fotoğraflara da yer verdim.
“Öze Dönüş” sergim ile çiçek sevgimi, kimya bilgimi ve fotografik yeteneğimi aynı karede buluşturduğum için mutluyum.” dedi.
Sergi, 30 Haziran‘a kadar, Pazar, P.tesi günleri dışında hergün, 13.00 – 19.00 arası Fotoğrafevi‘nde gezilebilir.
Fotoğrafevi
www.fotografevi.com
Adres : Kılıç Ali Paşa Mah. Münir Özkul Sokak No: 7/1 Cihangir/Beyoğlu
Tülin Dizdaroğlu Kimdir?
1949 Sinop doğumlu. İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi ve Çapa Yüksek Öretmen Okulu’nu bitirdi.
2007’de Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Fotoğraf Ana Sanat Dalı’nda “Eski Fotografik Baskı Yöntemlerinin Farklı Yüzeylerdeki Etkileri” konulu tezini vererek Yüksek Lisans Eğitimini tamamladı.
2012’de “Alternatif Fotograf” ve 2015’de “Anadolu Kadını Güncesi” isimli kitapları yayımlandı.
Emekçi Kadınlar, Anadolu Kadını, Ketendere’de Yaşam, Son Kağnılar, İmge ve Temsiliyet isimli sergileri pek çok yerde sanatseverlerle buluştu.
Birçok ödülün yan ısıra 2000 yılında Şinasi Barutçu Kupası’nı aldı, Jüri üyeliklerinde bulundu.
İFSAK, SİFAD ve FOTOGEN üyesi. Doğal ve kültürel zenginliklerimizin yanı sıra çalışkan Anadolu insanının yaşamını belgelemek ve emeğin değerini sanatsal bir dille vurgulamak amacında.
****