Şenay Sönmez Sergisi Bakraç Sanat’ta

Şenay Sönmez Sergisi

Bakraç Sanat’ta

Eyüp Büyükbostancı Yazdı

Ressam Şenay Sönmez‘in resimleri sanatseverlerle Bakraç Sanat Galerisi‘nde buluşuyor.

Ressam Şenay Sönmez, Öğrencilik yıllarında başladığı resim sergisi açma serüveni sonun da 16 kişisel Sergi ve 20 karma sergilere katıldı.

Açılışı 16 Kasım‘da, 14.00 – 17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek sergi, 6 Aralık‘a kadar izlenebilir.

Bakraç Sanat Galerisi

Adres : Sinan Ercan Sokak No: 38 Öztor Sitesi Kozyatağı / İstanbul

Gülseren Sönmez, “Atasının Yolunda Bir Ressam: Cumhuriyet Kadını Şenay Sönmez…” başlıklı Şenay Sönmez‘i tanıtan yazısında ;

“Şenay Sönmez çok küçük yaşlardayken (1970’li yıllar) haftanın bazı günleri geç saatlerde yayınlanan bale gösterilerini izler, bu konuda sayısız resimler yapardı. Artık bale onda tutku haline gelmişti. İlkokulu bitirin Şenay ce konservatuvara gitmek için, babasını ikna etti. Sayısız sınavlara girerek, Ankara Devlet Konservatuvarı’na girmeyi 100 üzerinden 100 puanla hak etti. Bale eğitimininden sonra, yüksek bale bölümünü de bitirdi,

İzmir Devlet Opera ve Balesi’ne, Bale Sanatçısı atandı.

İzmir Devlet Opera ve Bale’sinde, Bale Sanatçısı olarak 37 yıl çalıştı. Halen görevine devam etmekte.

Pek çok oyunda rol aldı. Kendisi de pek çok oyunun koreografisini yaptı.

Şenay Sönmez, İzmir’de Özgün Adım adlı bale ve dans okulu açtı. Özgün Adım senelerce İzmir halkına hizmet etti. Önceleri çocuklara Klasik Bale dersleri verirken, çeşitli ülkelerin ünlü sanatçılarına, İspanyol, Filemenko, Salsa, Modern Bale, Halk, Tango dansları Sanatçılarına dersler verdirdi.

Öğrencileri ile yaptığı yıl sonu gösterileri aranan gösteriler arasında yer aldı. Bu gösteriler, tüm İzmir halkından çok büyük beğeni aldı.

Artık Şenay Sönmez’in okulu büyüklere de ders veren, evrensel dans yuvasıydı. Bu okulda, İzmir’de yaşayan ateşeler, dans öğrenmek günün koşturmacasından sıkılıp da huzur arayanlar, kendilerini bedensel olarak eğitmek isteyenler de huzurlu bir yuva buldular.

Bu yuvada huzur bulanların yanı sıra, senelerce pek çok Klasik Bale öğrencisi de yetişti. Onun yetiştirdiği öğrenciler şimdi İzmir’in birçok semtinde bale ve dans okulları açtılar ve eğitimlerini devam ettirmekteler.

Şenay Sönmez 9 Eylül Üniversitesi Tiyatro Bölümünde de Öğretim Görevlisi olarak yer aldı. Bugün dizilerde ve Devlet Tiyatrolarında yer alan öğrencilerin bir kısmını yetiştirdi.

Ayrıca İzmir Devlet Opera ve Balesinde, Konservatuvar öğrencileri yetiştirdi.

Sanatçı bir ailede doğan, sanatla yaşayan bir Devlet Bale Sanatçısıdır, Şenay Sönmez.

Şenay Sönmez, çocuk yaşlardan bu yana yaptığı resimlerle dünya çapında 20 ödül kazandı.

Bale sanatı ile beraber yürüttüğü resim sanatı için, Hollanda’dan getirttiği yuvarlak tuvaller üzerine arelik boya ile çalışmaya başladı. Böylece Türkiye’de yuvarlak tuval modası başladı.

Öğrencilik yıllarında başladığı resim sergisi açma serüveni sonun da 16 kişisel Sergi ve 20 karma sergilere katıldı.

Şenay Sönmez‘in edindikleri onu olgunlaştırıp, oluştururken, acılarını, hırçınlıklarını, kızgınlıklarını resimlerinde anlatmaya çalıştı. Şenay Sönmez “Tombul da güzeldir” diyerek, resimlerin de tombul balerinleri işledi. Eleştirel konu olan tombul, sanatçının elinde, sanatın gücü ve estetiği ile yüksek bir anlatıma girip insanları mutlu etti. ‘Kısacası tombulda güzeldir, Tombul Balerinde’ dedirtti.

Şenay Sönmez resimlerini  yaparken akıldan, bilimden, matematikten faydalandı.

Şenay Sönmez yaşadığı ortamı hicvederek, (tombul balerinleri ) uzayda mistik bir dünya yaratarak anlattı. Onun resimlerinde balerinler, uzayda Ay’a yaslandılar, onun kucağında dinlendiler. Ve kendi hülyalarına daldılar. Kah etrafında dolandılar, kah yer yüzüne inip çiçeklere belendiler. Bazen de balonlar onları gökyüzüne uçurdu. Uçarken de kapıldım gidiyorum özgürlükler rüzgarına dediler. Uçarken, figürlerin iç dinamizmlerimi hiç durmuyor bale yapıyordu. Her figür, kendi isteği doğrultusunda şekilden şekle giriyordu. Hepsinin kendi dünyası içinde hep hülyaları vardı. Bu resimlerde de doğa, yine kendi hicvi içinde yer aldı. Balerinleri; atmosfer, balonlar, baloncuklar sardı sarmaladı, ay da aydınlattı.

Her resimdeki doğa da bu hülyaya yardım etti. İnsanları etkileyen de bu hülyaydı.

Her Bir Resim Masaldı. Hülyaydı.

Sergiyi izleyenler, resimlerdeki masal ve özgürlük fırtınasının arkasına takılıp, duygu fırtınasının içine girip, hayata meydan okurdular. Çünkü insanlar gerçek dünyadan uzaklaşıp hülyalara dalmak istediler. Gerçek her zaman ağır ve zordu. Her insanın dinlenmeye huzur duymaya ihtiyacı vardı. Şenay Sönmez’in sergileri o huzuru verdiği içindir ki gelenlerin ağzından “Huzur bulduk, mutlu olduk ’’ sözleri döküldü.

Şenay Sönmez çocuk yaşlardan bu yana konservatuvarda yetişmesi nedeniyle resimlerinde Bale Sanatçılarının yanı sıra, Opera Sanatçılarına, Orkestraya da yer verdi.

“Ben manevi miras olarak hiçbir dogma, hiçbir kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım bilimdir, akıldır. Zaman süratle ilerliyor, milletlerin toplumların, kişilerin mutluluk ve mutsuzluk anlayışları bile değişiyor. Böyle bir dünyada asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek, aklın ve bilimin gelişimini inkâr etmek olur…

Benim Türk Milleti için yapmak istediklerim, başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel eksen üzerinde akıl ve bilimin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçım olurlar.”

Mustafa Kemal Atatürk.

Şenay Sönmez’de Atası’nın direktifleri doğrultusunda ilerlemekte, onun mirasçısı olma yolunda yol aldı alıyor.” diyor.

****

Önceki

15 Kasım 2024 Cuma İDSO Konseri AKM’de

Sonraki

16 Kasım 2024 Cumartesi Günün Konferansı

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar