Tarihi Şerefiye Sarnıcında ki Konser büyük ilgi gördü

Tarihi Şerefiye Sarnıcında

“Zamanlararası Müzik Yolculuğu”

Konseri büyük ilgi gördü.

Haber : Erol Ünal

Dünya Müzik Günü (21 Haziran)’da Görsel Sanatlar Vakfı (GÖRSAV) himayesinde saat 14:00’de düzenlenen özel bir konserle sanatseverler İstanbul’un en etkileyici mekânlarından biri olan İstanbul Çemberlitaş’ta bulunan Şerefiye Sarnıcı’nda buluştular.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Yaylı Sazlar Orkestrası’nın sahne aldığı konserde Barok dönemden günümüze uzanan zengin repertuvarıyla sahnelenen eserler Şerefiye Sarnıcı’nda kurulu bulunan ışık gösterileriyle çok büyük ilgi çekti.

Dünya Müzik Günü’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ tarafından işletilen Şerefiye Sarnıcı’nda gerçekleşen bu anlamlı etkinlikte; sanatı, tarihi ve müziği buluşturan bu özel deneyim, izleyen tüm sanatseverlerin mutlu bir şekilde bu büyülü ortamdan ayrılmaları ile sona ermiş oldu. Bu güzel etkinliği düzenleyen Görsel Sanatlar Vakfı (GÖRSAV)  ile MÜGSF Müzik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ece Emine Karşal’ı kutluyoruz.

Yaylı Sazlar Orkestrasının şefliğini Prof. Dr. Ece Karşal, solistliğini ise keman sanatçısı Nice Özbay üstlendiği konserde şu eserlere yer verildi:

  • Konserin ilk eseri olan, İtalyan Barok dönem bestecisi Antonio (Lucio) Vivaldi’nin Dört Mevsim veya diğer adı olan Mevsimler, en meşhur ve en sık seslendirilen eseridir. Dört bölümden oluşan konçertonun bölüm başlıkları şöyle idi:
    • I. Allegro non molto (Fa Minör), II. Largo (Mi♭ Majör), III. Allegro (Fa minör). Nice Özbay’ın solistliğini yaptığı bu üç bölümlü konçerto, Şerefiye Sarnıcı’nı dolduran izleyiciler tarafından dakikalarca alkışlandı. 
    • I. Andante non troppo-Allegro moderato,
    •  II. Valse: Moderato-Tempo di valse,
    • III. Élégie: Büyük ağıt, uzun ve yavaş bir bölümdür.
    • IV. Final (Rusça Tema): Andante-Allegro con Spirito. Dördüncü bölüm, Finale (Tema Russo), bu parçayı sonlandıran neşeli bir Rus dansıdır. 
  • Bu çok beğenilen ve konserlerin vazgeçilmez eserlerinden olan ‘’Serenad’’ orkestra tarafından da aynı güzellikte icra edilerek, alkışları almış oldu.
  • Carlos Gardel / Palladio Por una cabeza (Undergraund tango) 1935’te yazılmış, müziği Carlos Gardel’e ve sözleri Alfredo Le Pera’ya ait olan bir tango şarkısı konserin son eseri idi. Üstelik bu güzel tango müziği Haluk Cennet’in düzenlemesini yaptığı çok güzel bir tango gösterisi ile de taçlandırıldı. 

Böylelikle Barok Dönemden başlayarak günümüze uzanan ve geniş bir yelpazeye yayılan bu konser dinletisi, İBB’nin Şerefiye Sarıcı içinde düzenlemekte olduğu muazzam bir ışık gösterisi eşliğindeki görsel desteği ile son derece zarif bir danslı gösteri eşliğindeki bu konser, salonu dolduran izleyicilerin dakikalarca süren alkışları ile ödüllendirilmiş oldu.

Programda yer alan bu güzel ve seçkin eserler, sarnıcın büyüleyici akustiğiyle ve ışık gösterisi ile de birleşerek biz izleyicilere unutulmaz bir müzik ziyafeti sunmuş oldu.

Böylelikle klasik müziğin zarafeti ve farklı dönemlere ait tınılar, tarihi dokuyla iç içe geçmiş özel bir atmosferde oluşan bu büyülü konser izleyenlerin tamamını mutlu etmeye yetti.

****

Read Previous

HOPTİRİNAM – Öykü

Read Next

24 Haziran 2025 Salı Günün Sergisi

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Most Popular