İstanbul TÜYAP Sanat Fuarı başladı
Haber: Erol Ünal
İstanbul Sanat Fuarı yirmi sekizinci kez Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi Beylikdüzü’nde 7 no’lu ana salonunda 10-18 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleşiyor. 10 Kasım 2018 Cumartesi günü saat 11:00’de kapılarını ziyaretçilere açan fuar 9 gün boyunca sanatseverlerle yüzlerce sanatçının işlerini buluşturmaya hazırlanıyor. Fuar hafta içi 11:00-19:00, hafta sonu ise 11:00-19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Fuar 18 Kasım 2018 Pazar akşamı saat 19:00’a kadar kapılarını açık tutacak.
ARTİST 2018’İN TEMASI: “DENEYİM”
Bu yıl 28. kez kapılarını açmaya hazırlanan İstanbul Sanat Fuarı zorlu ve bir o kadar da zengin bir kavram olan “Deneyim”i ele alıyor. Türkiye’den ve dünyadan sanatçı inisiyatiflerinin katılımıyla derin, zorlu ve kışkırtıcı bir praksis olmayı umut ediyor. Tüm katılımcılarını estetiğin, etiğin, emeğin, bilimin, bilimkurgunun, teknolojinin, tarihin, popüler kültürün çoklu perspektifinden “deneyim” kavramını tartışmaya davet ediyor.
İstanbul Sanat Fuarı’nın 7 no’lu ana salonunda pek çok galeriyle birlikte DENEYİM teması kapsamında büyük bir projeye ev sahipliği yapacak. Ana salonunda Evin Sanat Galerisi, Karşı Sanat Çalışmaları, Akademililer Sanat Merkezi, Nurol Sanat Galerisi, D’Art Gallery, Galeri Soyut, Doruk Sanat Galerisi, Galeri Diani, Artestruttura ve NeoArtGallery gibi galerilerin yanı sıra Yeni Nesil Kütüphane ZAİ ve Gravürist gibi projeler yer alacak. Geçtiğimiz yıllarda “Umulmadık Topraklar ve Ütopya” kavramlarıyla fuar’ı kamusal bir sanat ortamına dönüştüren proje ekibi bu sene de “Deneyim” kavramından yola çıkarak farklı bir sanat kurgusu oluşturmaya hazırlanıyor.
Artist Deneyim’in yolculuğu Ağustos ayında 35 genç sanatçıyı ağırlayan Ağustos Atölyesi’yle başlamıştı. Alternatif bir sanat eğitimi arayışının parçası olan Ağustos Atölyesi’ne farklı disiplinlerden, farklı şehirlerden (Ankara, İstanbul, Van, Diyarbakır, Mardin) genç sanatçılar katılmıştı. Tüyap’ın açık ve kapalı mekanlarını, bir ay boyunca atölye ve yaşam alanı olarak kullanan Ağustos Atölyesi’nin ürünlerini ve sürece dair dokümanter çalışmaları Artist Deneyim’de izlemek mümkün olacak.
Türkiye’den ve dünyadan sanatçı kolektiflerinin ve bağımsız sanat oluşumlarının katılımıyla derin, zorlu ve kışkırtıcı bir praksis olmayı umut ediyor. Tüm katılımcılarını estetiğin, etiğin, emeğin, bilimin, bilimkurgunun, teknolojinin, tarihin, popüler kültürün çoklu perspektifinden “deneyim” kavramını tartışmaya davet ediyor. “Oscar Wilde’ın dediği gibi deneyim insanın hatalarına verdiği isim olabilir. Peki insan binlerce yıllık yaşam deneyimine rağmen hala aynı hataları yapmayı sürdürüyorsa? Belki de deneyimin içinde umudun baskın çıktığı yer burasıdır: Denemek.”
Artist Deneyim kapsamında, İstanbul, Ankara, Diyarbakır Eskişehir, İzmir, Mardin ve Mersin’den 44 bağımsız sanatçı kolektifi yer alıyor: Bandrolsüz, FailBooks, Express Dergisi, Çağdaş Sanat Bülteni, E-skop, Güncel Sanat Arşivi, Birbuçuk, Artık İşler Kolektifi, Atelier Muse, Rubber Hammer, Durum Sanat Grubu, Taşeron Sanat İnisiyatifi, Ağustos Atölyesi, Atölye Altı, Demo Lab, Moku, Tasarım Bakkalı, Engelsiz Pedal, D’Art Galeri, Poşe, Periferi Kolektifi, Gündelik Hayat Deneyimlerinden Söz’ler, Whydahgally, KA Atölye, Artin90, Benden Güçlü, Kendine Ait bir Oda, NOKS Bağımsız Sanat Alanı, Darağaç Projesi, Kültürhane, DegartLab, Minör Strateji, 13 Metrekare, Merkezkaç, Dijital Obsküra, GOP, PAT Atölye. Ayrıca Berlin merkezli Together ∅ emptiness, Münih merkezli Rhythm Section ve The Beautiful Formula Collective, Irak merkezli Art Rol gibi uluslararası sanatçı grupları izleyici ile buluşmaya hazırlanıyor.
8 no’lu salonda ise bağımsız genç sanatçılara ve etkinliklere ev sahipliği yapılacak. 30’u aşkın inisiyatif ve grubun yanı sıra Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, İstanbul Kültür Üniversitesi ve Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi’nin de içinde olduğu kurumlar yer alacak.
ONUR ÖDÜLLERİ
İstanbul Sanat Fuarı’nın her yıl sanat alanındaki çalışmaları nedeniyle verilen onur ödülleri sahiplerini buldu. Plastik sanatlara önemli katkıları nedeniyle Sanatçı Onur Ödülü Alev Ebüzziya’ya, Sanat ve Toplumbilim Kuramcısı Onur Ödülü Prof. Dr. Meral Özbek’e, Koleksiyoner Onur Ödülü Erol Tabanca’ya ve Sanatsever Kurum Onur Ödülü Açık Radyo’ya değer görüldü.
Ödüller 12 Kasım 2018 Pazartesi günü düzenlenecek geleneksel Onur Yemeği’nde sahipleriyle buluşacak. İstanbul Sanat Fuarı’nın 7 no’lu ana salonu onur ödülleri kapsamında özel sergilere ev sahipliği yapacak.
*****