İmren Aykut Sadun Boro İmzalı Kitabını Bağışladı

İmren Aykut

Sadun Boro İmzalı Kitabını Bağışladı

Haber : Erol Ünal

  • İmren Aykut Deniz Müzesi’ne Sadun Boro İmzalı “Pupa Yelken” isimli kitabını bağışladı.
  • Kütüphanesindeki 300 sanat kitabını da yıllar önce Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi’ne bağışlamıştı.
  • İmren Aykut “Sadun Boro’nun  eliyle yazıp teksir kağıtlarına bastırdığı ve bana armağan ettiği bu kadar önemli bir kitabını yıllarca muhafaza ettim.”
  • 7000’e yakın kitabını Muğla Üniversitesi’ne bağışlamaktan vazgeçerek Başkent Üniversitesi’ne bağışlamıştı.

Ülkemizin ilk Kadın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı İmren Aykut, Bodrum Deniz Müzesi’ne Sadun Boro imzalı “Pupa Yelken” kitabının 1969 baskısını bağışladı.

Bodrum Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürlüğü’ne bağlı müzecilik faaliyetlerini yürüten Bodrum Deniz Müzesi koleksiyonu, koleksiyoncuların, sanatçıların ve halkın bağışlarıyla genişlemeye devam ediyor. 1965-1968 yılları arasında eşi Oda’yla birlikte, Kısmet adlı yelkenli teknesiyle dünyanın çevresini dolaşan ilk Türk denizcimiz olan Sadun Boro’nun yazdığı “Pupa Yelken” kitabının ilk baskısı İmren Aykut tarafından Bodrum Deniz Müzesi’ne bağışlandı. 

İmren Aykut, yıllardır sakladığı orijinal imzalı kitabı, Bodrum Deniz Müzesi müdürü Selen Cambazoğlu’na teslim etti. Aykut, bağışıyla ilgili şu sözleri sarfetti; “Sadun Boro’nun  eliyle yazıp teksir kağıtlarına bastırdığı ve bana armağan ettiği bu kadar önemli bir kitabını yıllarca muhafaza ettim. Bu kitabı, layık olduğu değeri verecek ve gelecek nesillere aktaracak olduğuna inandığım Bodrum Deniz Müzesi’ne armağan etmeye karar verdim. İnsanın bu kitaba elini değdirmesi bile heyecan verici. Sadun Boro, kitabı 2001 senesinde Bodrum’da bana armağan etmişti.” Aykut, Deniz Müzesi’nin daha geniş bir yere ihtiyacı olduğunu ve objelerin daha rahat bir ortamda sergilenmesini temenni ettiğini de sözlerine ekledi.

Kitap kurdu ve kitap meraklısı olan İmren Aykut yıllarca bu kitabı özel kütüphanesinde muhafaza etti. Kütüphanesindeki 300 sanat kitabını da yıllar önce Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi‘ne bağışlamıştı. Ancak bu kitapların Güzel Sanatlar Fakültesi‘nden alınarak Muğla Üniversitesi merkez kütüphanesine götürüldüğünü öğrendiğinde büyük bir üzüntü duymuş, bunun üzerine geride kalan 7000’e yakın kitabını Muğla Üniversitesi’ne bağışlamaktan vazgeçerek Başkent Üniversitesi’ne bağışlamıştı.

1928 yılında İstanbul’ da doğan Sadun Boro, Erenköy’ de büyümüş, ilkokuldan itibaren Galatasaray’ da yatılı okumuştur. Üniversite eğitimini İngiltere, Manchester’ da tekstil mühendisliği alanında tamamlamıştır. İlk okyanus seyahatini 1952 yılında, İngiltere’ den Karayip Adaları’ na Ling isimli bir İngiliz teknesinde yapmıştır. “Bir Hayalin Peşinde” kitabında kendi yelkenlisi ile dünya seyahati yapma hayalinin başlangıcı olarak gördüğü bu deneyimi yazıya dökmüştür. Hayalini gerçekleştirdiği dünya seyahatinin ardından ikinci büyük seyahatleri 1977-79 yılları arasında kızları Deniz’ in de katıldığı Amerika yolculuğudur, bu macerayı “Fora Yelken” isimli kitabında anlatmıştır. 1980 yılından itibaren Boro ailesi Bodrum’ a yerleşmiş tir. Sadun Boro başta yeryüzü cenneti olarak nitelediği Gökova olmak üzere bu bölgenin doğası ve denizini korumak için olağanüstü çaba sarf etmiştir. Kısmet’ in Dümen Suyunda isimli kitabında Türkiye ve komşu kıyılara yaptığı seyirlerin anılarını derlemiştir. Hayatı boyunca en değer verdiği çalışması “Vira Demir”, kıyılarımıza ait detaylı bir seyir rehberidir. O’nun teşvikiyle amatör denizciliğimiz gelişmiş, yeni denizciler dünyaya yelken açmıştır.

İmren Aykut, ilk defa bir Türk’e ve ilk defa bir kadın politikacıya verilen “ISABEL LA CATOLICA” ve “ŞÖVALYELİK” ünvanını,  1988 yılında “Yılın İktisatçısı” seçilerek “Altın Karınca Ödülü”nü, 1994 yılında Dünya Kadın Kulüpleri Birliği tarafından dünyada “asrın en başarılı 100 kadını” arasına girerek “Asrın Kadını” ödülünü, 1996 yılında ŞİLİ’nin en yüksek nişanı olan “GRAND CRUZ” nişanını almış; 1990 yılında İngiltere’de kurulan Dünyanın En Başarılı Kadınları Vakfı’nın kurucu üyesi olmuştur.

*****

Önceki

21 Ağustos 2021 Cumartesi Günün Konferansı

Sonraki

Bodrum’da 3’üncü Kadın Buluşması Gerçekleşti

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar