
İDGSA ve UESYO Mezunları
Hocalarıyla Sergi Açıyor
Haber: Erol Ünal
Eski adıyla İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi İDGSA ve Uygulamalı Endüstri Sanatlar Yüksek Okulu UESYO’dan mezun olmuş 63 sanatçı, hocaları ile sergi açıyorlar.
22 Mayıs 2024 Çarşamba günü saat:14:00’de İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde açılacak “Dün, Bugün – Bu Gün, Dün – Gün Bu Gün“ başlıklı sergi 9 Haziran’a kadar görülebilir.
Sergi mezun olanların kırk, elli yıllık dostluklarına hitaben “Dün, Bugün- Bu Gün, Dün-Gün Bu Gün” başlığıyla bu günü yaşamak ve aralarından ayrılan hocaları ve arkadaşlarını anmak için düzenledikleri, İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin üstlendiği çok güzel anılarla dolu bir sergi…
Sergiyi açanlar; “Bu gün bunları yaşayabiliyorsak çok değerli hocalarımız sayesinde. Onların hakkını hiç ödeyemeyiz.” diyorlar.
Sergiye; Alev Demirkesen, Akgün Sezer, Ali Balkı, Ali Ergün, Ali Tekin Çam, Argan Öztaş, Ayla İmre, Ayşe Çetkin, Batuhan Erdi, Bekir Özdemir, Bekir Susam, Bülent Okay, Canan Suner, Çetin Özer, Doğan Tanyer, Elçin Çubuk, Egem Uzer, Ergün Atalar, Eyüp Büyükbostancı, Faika Olgün Oral, Fatma Fisunoğlu, Fatih Mehmet Durmuş, Figen Aykaç Erdi, Güleser Aydın Yeşilyurt, Günseli Partanaz, Günseli Onat, Gürkan Kethüdaoğlu, Hacer Yılmaz, Havva Ulya Tüfekçi, Hüseyin Yayla, Kubilay Han Kıray, Latife Aktan Özel, Makbule Orhan Çakıroğlu, Meral Pekün, Merih Kurtul, Mesude Hülya Şanes Doğru, Meryem İskender Keskiner, Muammer Atacan, Naz Polat, Nimet Erciyas, Nuri Sezer, Nursel Balpınar, Osman Tali, Ömer Kalay, Öznur Aydın, Pınar Partanaz, Sara Tuncel, Seçil Nebioğlu, Sedat Antay, Semra Timurhan, Setenay Sezer, Sevay Polat, Sibel Selçuk Türkeli, Suat Çavuşoğlu, Şehsuvar Matban, Tayfun Tuncel, Tufan Atalayman, ve Tülin Yavuz adlı mezun sanatçılar katılıyor.
Sergiye ayrıca Esin Sarıoğlu, Halis Biçer, Savaş Çevik, Tan Oral, Tunç Tüfekçi ve Yurdaer Altıntaş adlı hocaları da katılıyor. Açılacak serginin kuratörlüğünü Öğr. Üyesi Dr.Nuri Sezer yapacak.
İstanbul Gelişim Üniversitesi
Adres : Cihangir Mah. Şehit Jandarma Komando Er Hakan Öner Sk. No:1 Avcılar
Eski adıyla İDGSA (İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi) ve ona bağlı UESYO (Uygulamalı Endüstri Sanatlar Yüksek Okulu) ’nun kısaca tarihçesi’nden bahsedecek olursak; Özel Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu, Millî Eğitim Bakanlığının kararı ile Nişantaşı Emlak Caddesi’nde özel okul olarak kurulur. 1968’de öğrenci kaydına başlar. Okul; Tekstil Sanatları ve Mobilya / İç Mimarlık bölümlerinden oluşmaktadır. Okulun gündüz öğretimi dört yıl, akşam öğretimi ise beş yıldır.
1971 Askeri Muhtırasından sonra Özel Öğretim Kurumları Kanununun bazı maddelerinin, anayasal hak istismarı olmaması için ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi üzerine Özel Üniversiteler eğitimdeki kalitesizlik neden gösterilerek kapatıldılar. Özel üniversiteler kapatılınca okullar bu okullardan daha önce mezun olanların kapasitesizliğinin mükafatlandırılmaması düşüncesiyle Devlet Üniversiteleri yerine, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki Akademilere bağlandı.
Özel Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu da İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne bağlanır. Okulun ‘Özel’ olma statüsü kaldırılınca Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu (UESYO) adını alır. Mobilya-İç Mimarlık Bölümü Endüstri Tasarımı Bölümü’ne dönüştürülür ve Tekstil, Grafik ve Endüstri Tasarımı isimli üç bölüm olarak eğitime başlar. Her 3 bölümün akşam bölümleri de vardır.
İlk yıl eğitimini Nişantaşı’ndaki binada verir. 1973’den itibaren Beşiktaş sahilindeki tütün deposundan bozma mekanına geçilir. 1981’de İDGSA, Mimar Sinan Üniversitesi adını alırken UESYO’da kapatılıp bu okulun bünyesinde eritildi. Endüstri Tasarımı, Grafik, Tekstil kadrosu Mimar Sinan Üniversitesinde görevlerine devam ettiler. Başarılı bir UESYO deneyimi, Mimar Sinan’da uzmanlığa dönüştü.
UESYO ve Özel Güzel Sanatlar Yüksek Okulları hakkında geniş bilgiye Erol Ünal’ın Türkiye’de bir Bauhaus Okulu Tatbiki Güzel Sanatlar kitabından erişilebilir.
****