Günay Aykaç Atalayer
“Geriye Bakış” Sergisi
Haber: Erol Ünal
Günay Aykaç Atalayer-68 “Geriye Bakış 1973-2018 Dokuma ile Bir Yolculuk” sergisi Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi Sanat Galerisinde açıldı.
Prof. Günay Aykaç Atalayer‘in öğrencileri, akademisyen, tasarımcı/sanatçı, sanayici, meslektaşları sergiyi hıncahınç doldurdu. Sergide bir konuşma yapan Günay Aykaç Atalayer sergide 1973’den 2018’e kadarki 45 yılda yaptığı dokuma yolculuğu anlattığını, bu yolculuğun sonunda üç sanatsal tekstil gurubu ortaya çıktığını, böylece; Dokumaca “Anadolu Efsaneleri” (2010), Bezce “Anadoluya Doku-n-an Bezler”(2015), Hoşgör / Hoşgör’ün Kuşlarla Dansı (2017) tasarımcıları gurupları doğduğunu söyledi.
Günay Aykaç Atalayer 45 yıllık akademik süreci şöyle ifade ediyor; “Dokuma bir yaşam biçimi olunca Lifler dokuma eyleminin malzemesi olur. Tekstil teknikleri çoğalır. Tekstil tasarımı ortaya çıkar. Daha sonra sanatsal nesnelere doğru gelişir. Bu kapsamda dokuma yalnızca bir üretim yöntemi değildir. Işığı hissedebilme, dokuyu oluşturma, rengi kullanma, biçimi algılamanın dili, algıyı somut bir varlığa dönüştürmenin aracıdır; sözümüz gerçekleşiyor. Dokuma; yaygın bir anlayışla geleneksel sanat olarak kabul edilmekle birlikte, çağımızın gelişmiş sektörlerinden birisinin üretim yöntemlerinden en köklü olanıdır. Anadolu’da Ergani/ Çayönü, kazılarında dünyanın bilinen en eski dokuma kalıntısının bulunması büyük bir kültürel birikimin kanıtıdır. Başka bir ifade ile Anadolu’da dokuma hem bir gelenek, hem üretim, hem gelişen bir sanayi kolu hem de bir sanat dalı olarak karşımıza çıkıyor.”
Günay Aykaç Atalayer; “Sanat /tasarım eğitimi–öğretim ve üretimle geçen 45 yıllık akademik sürecin sonunda oluşan bu yaratma düzlemleri, gurupta yer alan tasarımcıların/sanatçıların yaşatacağını ve sürdüreceğini düşünüyorum. En büyük dileğim; Ortak Yaratıcılık Guruplarının, yeni Tekstil Tasarımcılarının katılımlarını özendirerek devam etmesidir.” diyor ve Dokuma Sanatçılarına şöyle sesleniyor; “Doku yalnızca yüzeydeki görselliğin malzeme olarak ifadesi değil aynı zamanda dokuma tekniğinin oluşturacağı biçim ve katmanların ifadesidir. Renk ve dokumanın oluşturduğu katmanlar dokuma eylemi ile oluşturulan nesnenin yapısını belirler. Bilinen yapılar farklı yapılara dönüştürülür, kimi zaman yeni bir yapısal oluşum gibi gözükmesi ve algılanması sağlanır. Bir dokuma eyleminde amaç sanatsal bir nesne oluşturmak ise; konu, karmaşık yapılar ile deneysel çalışmaların sonucunda elde edilen yeni yapılar ile uygulamaya aktarılır ve geliştirilir. Dokuma yapısının ışıkla ilişkisi/gölge oluşturan renk ve örgü bileşimleri önemli estetik değerlerdir. seçilen dokuma yapısı ister yüzey değerlendirme ister hacimli oluşumlar için olsun, ışıkla değer kazanır ve değişim yaşar. Özellikle hacimli çalışmalarda ışık gerçek belirleyicidir. Dokuma ile yaratılan hacimsel yapı dokuma teknikleri ile hareket eder yeni boyutlar kazanır.”
Günay Aykaç Atalayer -68 “Geriye Bakış 1973-2018 Dokuma ile Bir Yolculuk” Sergisi Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi Sanat Galerisi (Küçük Ayasofya Mah. Üçler Sok. No:2 Sultanahmet)’de 5 Ocak 2019 tarihine kadar pazartesi ve resmi tatil günleri haricinde 10:00-17:00 saatleri arasında görülebilir.
*****