Adana’da 8 Mart Kadınlar Günü Onuruna
Kamalı Fatma Anıtı Açıldı
M. Demirel Babacanoğlu Yazdı
Bizde çok kadın kahramanlar vardır. Düşmanı yurdumuzdan bu kahramanlarımız sayesinde kovduk. Kamalı Fatma da bu kahramanlarımızdan biri.
Karaisalı’nın Kaşoba Köyü’nden genç bir kız, Çukurova’yı, Torosları düşman işgal edince duramaz, silahlanır, Kuvayi Milliyeyey katılır. Silahı da nedir ki, bıçak, kama, deynek, tahra vs. Belemedik’le Hacıkırı arasında bir yerde bir düşman subayına rastlar. Subay bakar ki, güzel su gibi bir kız. Yaklaşır yanına işaretle birlikte olmak istediğini söyler. Fatma da gel biraz der işaretle. Yaklaşan düşmana koynunda sakladığı kamayı, düşmanın kalbine saplar…
Kamalı Fatma ünvanı buradan gelmektedir.
O yıllarda, Fransızların Verdün Kahramanı Binbaşı Menil komutasında Durak, Kelebek, Bucak, Hacıkırı, Belemedik, Pozantı istasyonları ve çevresi işgal edilmiş, karargahlar kurulmuş… Karaisalı, Toros köylüler saldırıya uğramaktadırlar. Başlarında Batı Kilikya Komutanı Sinan Tekelioğlu namı diğer Sinan Paşa bütün Toros köylülerinin örgütlemiştir… Dervişağalar, Eminağalar, İboosmanlar, Ayşeler, Fatmalar, Nergis Hanımlar…
Çukurova’daki düşmanları Toroslara, Toroslardaki düşmanları Çukurova’ya geçirtmezler. Zorlu savaşlar verirler, Durak, Kelebek, Hacıkırı, Belemedik, Pozantı istasyonları, Gülek Boğazı, Bor, Ulukışla, Çiftehan taraflarından düşmanı kuşattılar.
Düşman ne yapacağını şaşırdı. Adana’dan gelen düşman uçakları başınızın çaresine bakın diye kağıtlar attılar… Binbaşı Menil en sonunda (25.05.1920) Pozantı’dan çıkmak zorunda kaldı. Karboğazı’nda sıkıştı 44 kişilik Türk Birliği güçlerine teslim oldu.
Kamalı Fatma ince hasta olan çocuğunu İstanbul’a götürdü, hastaneye yatırdı. Hastane bahçesinde dolaşırken birkaç yüzü peçeli kadın asker geldi. Çocuğuna burada kalan savaşçılar bakar dediler. Onun Batı Cephesine katılmasını, Yunanlılarla savaşmasını sağladılar.
Kamalı Fatma, düşman kovulduktan sonra döndüğünde çocuğunu evinde sağlıklı buldu…
Bu kadın kahramanımız İstiklal Madalyasıyla ödüllendirildi.
8 Mart 2018 Kadınlar Günü’nde Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü, kadın kahramanlarımızdan Karaisalı -Kaşoba Köyü’nden Kamalı Fatma’nın, Esentepe Mahallesi, Metro yakınlarındaki Altın Koza Parkı’na anıtının dikilme tasarımını gerçekleştirdi.
Anıtın dikilme töreninde çok sayıda izleyiciler vardı. Adana Büyükşehir Belediye Bandosu İzmir Marşı’nı çalmasıyla izleyiciler coştular. Kamalı Fatma’nın yakınları, akrabaları, Şehit Aileleri ve Malûlleri Yardımlaşma Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Kent Konseyi Kadın Meclisi başkanları ve üyeleri de oradaydı. Saygı duruşunda duruldu, İstiklal Marşı söylendi.
Anıtın açılışını Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü adına Başkan Yardımcısı Ramamazan Akyürek gerçekleştirdi. Özetle şöyle dedi:
Kadınlarımız Mehmetçikle birlikte düşmana karşı savaş verdi. Düşmanı kovdu, TÜrkiye Cumhuriyeti Devletinin kurulmasında hizmet verdi. Bu kahramanlarımızdan biri de İstiklal Madalyalı Kamalı Fatma. 8 Mart Kadınlar Günü’nde Kamalı Fatma Anıtı’nın açılışını gerçekleştiriyor, onurunun yaşıyoruz. Hepimize hayırlı uğurlu olsun… Bu kahramanlarımız sayesinde biz varız, yaşıyoruz. Hiçbir düşman karşımızda duramaz, duramayacaktır.
Adana Büyükşehir Belediyesi Bandosu’nun İzmir Marşını çalması eşliğinde kurdele kesildi, anıtın açılışı gerçekleştirildi. Halk coşkuyla, sevgiyle alkışladı.
*****