Adana’da Uluslararası
Türk Dünyası Sanat Çalıştayı
M. Demirel Babacanoğlu Yazdı
Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü festival, tiyatro, sinema, şiir, kitap, resim, heykel, müzik (…) gibi kültür sanat etkinliklerine önem veren yöneticilerimizdendir. Türk Dünyası Sanat Çalıştayı da bunlardan biridir.
21/28 Ocak 2019 günleri arasında Adana Seyhan 75. Yıl Sanat Galerisi’nde üçüncüsü gerçekleştirildi. Türkiye, Arnavutluk, Azerbaycan, Başkordistan, Bosna Hersek, Çeçenistan, Hırvatistan, Karaçay, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kırım, Kosova, Makedonya, Nahçıvan, Özbekistan, Şekelistan, Slovenya, Tataristan, Türkmenistan, Yakutistan’dan yetmiş kadar ressam/sanatçı katıldı çalıştaya.
Prof. Dr. Birsen Çeken, Doç. Dr. Gültekin Akengin yönetiminde çalıştay sonucu üretilen tablolar adı geçen sanat galerisinde sergilendi. Sanatçılar adına konuşan Efgan Beyaz Büyükşehir Belediyesine ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Açılış konuşmasında Başkan Sözlü özetle; Adana, kültür sanata damgasını vuran bir kenttir. Adana’yı kültür sanat kenti yapacağız. Atatürk “Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür” demiştir. Onun açtığı yolu izliyoruz. Sanatçılarımıza teşekkür ediyoruz, dedi.
Kurdele kesildi, sergi açıldı.
Sergiyi izliyoruz. Tablolar çok renkli, çok ilginç. Adana’yı tanıtan her semtin, her yerin resimleri çizilmiş tabloları yapılmış. Her tablonun önünde saygıyla eğiliyorum… Adana’yı tanıtmak, anlatmak ne büyük bir onur.
Keşke bir gün şairler çalıştayı da yapılsa, Adana’nın her köşesi, kebapçısı, şırdancısı, şerbetçisi, şalgamcısı, ağası beyi, mimarı, fotoğrafçısı, siyasetçisi, şairi, yazarı, yöneticisi, tiyatrocusu, sinemacısı, müzikçisi, şarkıcısı, fabrikatörü, işçisi, sendikacısı, külhanbeyi, geçmişi, bugünü, yarını, (…)’nın şiiri yazılsa…
Birçok tablo, yaz beni yaz beni diyor! Demiyor da bana öyle geliyor! Hayal gücüm ne çok işliyor bakın… 1980’den beri kültür sanat olaylarını, resim sergilerini izliyorum… 2000’den fazla yazı yazmışım. Düşünüyorum; Adana müzik, tiyatro, fotoğraf, resim, şiir, insan… Kimler geldi geçti saymakla bitmez!
Ressam Meryem Pırlak’la karşılaşıyorum… Resim öğretmeni, İnsan Kültür Sanat Derneği çalışmalarına katılıyor. Kendini betimlediği tablosuyla yer almış çalıştayda. Güzel yüzlü güzel endamlı bir kadın resmi bu. Ne bileyim belki de Mona Lisa’dan etkilenmiş!
Sonra gazeteci Ömer Alpdoğan’la tokalaşıyoruz, bir dünya betimi tablosu yanında…
Çalıştaylarda şu bizim Karaisalı’nın Varda Köprüsü işleniyor hep. Bir dünya yapıtı bu. Türk-Alman mühendisleri, işçilerinin inşa etmiş olduğu köprü…Dünyanın her yerinden izlemeye gelenler var…
Ya iki bin yıllık Taşköprü? Yapılmasını buyuran Romalı Pompeius, Mimarı Oksenteus, işçisi Adana korsanları… Altından Seyhan geçiyor, üstünden insanlar…
İşte bir portre soğuk renklerle anlatılmış… çizgiler, lekeler, açıklı koyulu tenler, uzun boyun, oval baş, iç içe girmiş… neler geçiyor içinden kim bilir o başların?… Donuk umutlu/umutsuz bakış, boş vermiş gibi duruş… Hemen yanında başka bir kadın portresi… dağınık bir yüz, ala bora olmuş düşünceleri yansıtıyor…
Viyole çalan sanatçı kadınlar renkler armonisiyle anlatılmış, müziğin içselliğini yansıtıyor figürler, bakışlar, duruşlar ilgi çekiyor. Ya pamuk toplayan şu kadın, bütün doğallığıyla çalışıyor… 80’den sonra pamuk da gitti Adana’dan…
*****