BodrumArt’ın 20. Sanat Yılında Amfora Sergisi

BodrumArt’ın 20. Sanat Yılında

Amfora Sergisi

Haber: Çetin Çam

Fotograflar: Süyüm Bikegüvenç Noris

BodrumArt Sanat ve Kültür Derneği’nin 20.Sanat Yılı kapsamında gerçekleştirilen Amfora sergisi , IAAF Bodrum sanat fuarı‘nda sanatseverlerle buluştu.

15 Nisan Dünya Sanat Günü’nde BodrumArt sanatçıları Bodrum Meydanı ve Bodrum Milta Marina’da gerçekleştirdikleri canlı performansla Bodrum’un sembolü olan amforaları özgün tarzlarıyla yeniden yorumladılar.

Köklü Bir Geleneğin İzinde: Amforalarla Sanatsal Buluşma Sergisi’nde yer alan amfora formları, Menemenli usta çömlekçi Mustafa Desticioğlu tarafından geleneksel yöntemlerle üretilmiştir.

Desticioğlu, yüzyıllardır süregelen çömlekçilik geleneğini yaşatmaya devam ederken, eserlerimize de derinlikli ve özgün bir zemin kazandırmaktadır. Öte yandan, çömlekçilik geleneğinin merkezi olan Menemen’in çömlek ustaları, Haziran ayında Fransa’da düzenlenen Uluslararası Pottery Turner Yarışması’nda önemli başarılara imza atmıştır.

Usta çömlekçi Mustafa Desticioğlu, bu yarışmada teknik dalda ikincilik, estetik dalda ise üçüncülük elde etmiştir. 11 ülkenin katıldığı bu prestijli yarışmada, Türkiye takım halinde birincilik kazanmıştır. Yapmış olduğumuz etkinlikte BodrumArt sanatçılarımız, el yapımı amfora formlarını kendi estetik dünyalarıyla buluşturarak amforaları birer hafıza nesnesine dönüştürmüştür.

Her bir eser, Bodrum’un denizle, toprakla ve tarihle kurduğu bağı yeniden görünür kılmayı amaçlamaktadır. Bu proje yalnızca bir sanat etkinliği değil; aynı zamanda Bodrum’un kültürel kimliğine, tarihine ve yaşayan sanat geleneğine bir saygı duruşudur. Kadim zanaatların günümüz sanatıyla buluşması, kültürel sürekliliğin ve toplumsal hafızanın yaşatılmasında büyük önem taşımaktadır.

Bu nedenle, ustalara duyulan saygı ve yerel değerlerin hep birlikte korunması, sadece geçmişe değil geleceğe de açılan bir kapıdır.

40 sanatçının eserinin yer aldığı Amfora sergisinden elde edilecek gelirin bir kısmı Bodrum’da DMD kas hastalığıyla mücadele eden 9 yaşındaki Eymen Özdoğan’ın ilaç tedavisi için bağışlanacaktır.

Fuar 2-6 Temmuz tarihleri arasında ziyarete açık olacak.

Katılan sanatçılar:

Asuman Ünlü, Ayşe Mesude Kumbasar, Başak Yükselyıldırım, Cem Alev, Erdoğan Kara, Fatma Nişancı, Ferda Yüksel, Gönül Yakut, Gülnur Efendioğlu, Güner Özdemir, Hafize Elibollar Ortaç, Heyecan Şahin, Irmak Birlik, İnci Başağa Yörükoğlu, Mel Nazareli, Melahat Uyav, Melis Ural, Nadya Akköprü, Nermin Göktepe, Nurhan İbak, Özden Özoğul, Pelin Hepşen, Rezzan Ganiz, Saadetçakıroğlu, Saime Ataman, Serra Mübeccel Gültürk, Sevinç Yıldırım, Süheyla Akman, Süyüm Bikegüvenç Noris, Şule Çağıl Ant, Tuğba Bayram, Tuğper Ergül, Tunca Saner, Volkan İlgüz Yeşim Balaban, Zühal Önder

****

Read Previous

“Bir Saraydan Diğerine Yolculuk”

Read Next

Özcan Atamert Vefat Etti

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Most Popular