Erol Ünal’ın “Saraylının Evi” Kitabı Çıktı

Erol Ünal’ın “Saraylının Evi” Kitabı Çıktı

Haber: Kemal Gönüleri

İstanbul Sanat-Magazin Yazarımız Erol Ünal, Tepedenli Ali Paşa’ya uzanan ailesinin soy ağacı kitabını yazdı.

Üsküdar’da halkın ‘Saraylının Evi’ ismini verdiği ahşap evde 5’nci kuşak olarak yaşayan Erol Ünal, bu evde bulduğu eski fotoğraf ve Osmanlıca belgelerden faydalanarak “Saraylının Evi” adlı bir kitabını yazdı.

Erol Ünal “Saraylının Evi” adlı bir kitabının yazılış hikayesini şöyle anlatıyor; “Her şey Üsküdar’lıların ‘Saraylının Evi’ diye anılan tarihi ahşap evimizin tavan arasında yüzlerce fotoğraf ve objeyi bulmam ile başladı. Beş nesildir ailemizin yaşadığı bu ahşap evde her nesil, eski olan her şeyi tavan arasına atmıştı. Tavan arasındaki bu eşyalar temizlenmediği için tozlar arasındaydı. Annem de çatı katını kontraplak ile ikiye böldürmüş, bir kapı yaptırmış ve kapıya bir de kilit asmıştı.

Atılan herşey kapalı kapının arkasındaydı. Benim bu belgelere sahip olmam 1992’de oldu. Çatıyı bölen kontraplak bölmeyi açmak istedim. Anahtar bulunamadığından dolayı kilidi kırmak mecburiyetinde kalındı. İçerde yerlere saçılmış eski fotoğraflar, eski objeler, tahta masa, koltuk ve sandalye ve bir dolu antik eşya vardı. Ben üşenmedim, hepsini toplayıp aldım.” 

Erol Ünal bu belgeleri tasnif etti. Fotoğrafları taradı ve Osmanlıca belgeleri tercüme ettirdi.

Kitapta Sarayda ‘Kilercibaşı’ olan İbrahim, İbrahim’in kardeşi Osmanlıdan toplanan yardımları Mekke’ye ulaştıran ‘Surre EminiHüseyin, Kilercibaşı İbrahim’i 1867’de Paris Evrensel Sergisine götüren Padişah Sultan Abdülaziz, Üsküdar’daki evin önündeki ‘Hazire’, Kilercibaşı İbrahim‘in oğlu ‘Hazine-i Hassa Nezareti Tahrirat MüdürüMehmet İhsan, Mehmet İhsan’ın eşi Mısırlı Fatma Seniha’dan kalan Tepedenli Ali Paşa’ya kadar uzanan ama erişemediğimiz mirası, Mehmet İhsan’ın oğlu Dr. Sami Ulus’un Ankara’da yarattığı Çocuk Hastanesine adının verilmesi, Dr. Sami Ulus’un kardeşi Yegane Ulus’un eşi Deniz Kaymakamı İbrahim Etem’in yazdığı Napolyon Bonapart Kitabı…

İbrahim Etem’in ahşap evi eşi Ayşe Vasfiye için satın alışı, İbrahim Etem’in eşi Ayşe Vasfiye tarafından büyütülen Emine Halide, Ayşe Vasfiye’nin vefatıyla ailemize geri dönen ahşap ev, karşıdaki evde yaşayan genç subay Nazmi’nin Emine Halide’ye aşık olması, Amerika’ya göç eden Yegane Ulus’un oğlu tiyatro ve film artisti Hasan Çelik ve kardeşi Halit Çelik ile ailenin diğer fertleri ve akrabaları yaşanılan günlerin anlatımıyla, her yönüyle yer alıyor. Kitabı okuduğunuzda ailenin yaşadığı yıllardaki Ulus ve Üsküdar hakkında da bilgi sahibi olacaksınız. Kitapta ailenin 150 yıllık geçmişi anlatılırken olayların geçtiği yerler hakkında fotoğraflarla bilgi de veriliyor.

Üsküdar’da halkın ‘Saraylının Evi’ ismini verdiği bu evde

  • 1’nci kuşak Kilercibaşı İbrahim,
  • 2’nci kuşak Kilercibaşı İbrahim’in oğlu Mehmet İhsan,
  • 3’nci kuşak Mehmet İhsan’ın oğlu Dr. Sami Ulus ve kızı Yegane Ulus,
  • 4’ncü kuşak Yegane Ulus’un kızı Emine Halide Ünal,
  • 5’nci kuşak Emine Halide Ünal‘ın oğulları Erol Ünal ile Mehmet İhsan Ünal yaşadı.

Erol Ünal’ın ‘Reklamcılığın 55 Yıllık Tanığı’, ‘Bandırma Füze Kulübü Gerçeği’ , ‘Türkiye’de Bir Bauhaus Okulu Tatbiki Güzel Sanatlar’ ve ‘Saraylının Evi’ adlı adlı basılı 4 kitabı bulunuyor.

Kitabı satın almak için cinius.shop veya trendyol.com 

Kitaptan ;

Dönmedolap Sokağında Osm anlı dönemi 18 yy’a ait ve Hacı İbrahim’in Ulus Alpu köyünden Üsküdar’a gelip yaptırdığı “ahşap ev”. Ve evin önündeki ‘Hazire’
Hacı İbrahim;
1849’da Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz’in saltanat döneminde saraya atanan ‘Kilercibaşı’
Hacı Hüseyin;
Hacı İbrahim’in kardeşi, Anadolu’dan toplanan yardımları Mekke’ye ulaştıran ‘Surre Emini’
Mehmet İhsan;
Hacı İbrahim’in oğlu, ‘Hazine-i Hassa Nezareti Tahrirat Müdürü’
Fatma Seniha;
Mehmet Ihsan’ın Mısırlı eşi Fatma Seniha’dan kalan miras, miras için yapılan çabalar ve Mısır hükümetinin yayınladığı ilana müracaat edilmediği için ‘Kaybolan Miras’
Dr. Sami Ulus;
Mehmet Ihsan’ın oğlu, yazdığı “Çocuk Bakımı” Kitabı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından senelerce ders kitabı olarak okutulan, Ankarada kurduğu çocuk hastanesine adı verilen ‘Cumhuriyetin kuruluşundan sonraki ilk 10 yıl içinde yetişmiş bir tıbbiyeli doktor’
İbrahim Etem;
Dr. Sami Ulus’un kardeşi Yegane Ulus’un eşi, Deniz Kaymakamı, Denizyollarında Seyrüsefain Muhasebecisi olarak görev yapan ve “Napolyon Bonapart” kitabı yazarı.
Birinci kuşak; Hacı İbrahim, ikinci kuşak; Mehmet Ihsan, üçüncü kuşak; Sami Ulus ve Yegane Ulus, dördüncü kuşak; Halide Ünal, beşinci kuşak; Erol Ünal ve Mehmet Ihsan Ünal bu evde yaşadı.
Tepedenli Ali Paşa’ya dayanan bir ailenin hikayesi…

****

Önceki

Sanat Kardeşliği Sergisi Bodrum’da Açıldı

Sonraki

6 Nisan 2025 Pazar Günün Sergisi-Panel

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Popüler Yazılar