Bülent Tekin & Toplu Şiirler
Haber : Kemal Gönüleri
Değerli Araştırmacı, Yazar, Şair Bülent Tekin‘in Şiirlerinin yer aldığı Toplu Şiirler kitabını ve Sanatçımızı İstanbul Sanat Magazin‘in okurlarının dikkatine sunuyoruz.
Şiirlerinden örnekleri ve Değerli Araştırmacı, Yazar, Şair Bülent Tekin‘in Biyografinizi yazımızda bulacaksınız.
Bülent Tekin‘in Toplu Şiirler isimli Şiir kitabı Delal Yayınları tarafından 2021 Yılında yayınlanmış.
Toplu Şiirler Hakkında ;
Yayınevi: Delal Yayınları , Hamur Tipi: 2. Hamur
Sayfa Sayısı: 151, Ebat: 13,5 X 21, İlk Baskı Yılı: 2021
Şiirlerinden Örnekler;
Barış Bayrakları
I.
Birkaç çocuk gördüm,
esmer
ve kumraldılar.
Sana benziyorlardı.
Ellerinde
beyaz bayraklar
dalgalanıyordu.
Gökyüzüne bakıyorlardı,
masum
ve güzeldiler.
II.
Seni gördüm ansızın,
çocuklara
doğru yürüyordun.
Bir anne gibi
güzel
ve mağrurdun.
Bayrakları,
çocuklar yükselttikçe
yükselttiler.
III.
Uzaklaşınca
yanından
ansızın,
beni çağırdın nedense…
Titriyordun,
üzgün
ve güzeldin.
Tüm dünyanın
annesi
gibiydin;
uzaklaştıkça
büyüyordun.
Sevgi Ağacı
I.
Büyüyüp,
kocaman gövdenle
ve uzun dallarınla
yarmalısın toprağı.
Ve toprağın üstüne çıkıp
yükselmelisin.
II.
Ve köklerin
bu dev ağacı taşımalıdır.
Ve öyle bir görünmelisin ki
yaprağınla yemyeşil!
Ve ellerinle
sarı saçlarına
tutunmalısın Güneş’in!
Bülent Tekin Hakkında ;
15 Şubat 1954 yılında Mardin’in Derik ilçesinde doğdu.
Aslen Mardin’in Ömerli ilçesi Çınaraltı (Rissin) köyündendir. İlginçtir ki çocukluk yıllarında babası Murathan Mungan’ın babasıyla arkadaştır. Bu nedenden dolayı ailelerin birbirini ziyaretinde iki çocuk birlikte oynama olanağı bulur.
İlkokula Mardin’in Derik ilçesinde başlamasına karşın daha iyi bir eğitim alması için ailesi onu Mardin’deki anneannesinin evine yollamıştır. Bülent Tekin İlkokulu Mardin’de, ortaokulu Ankara ve Diyarbakır-Çermik’te okumuş, liseyi Diyarbakır’da bitirmiştir. İDMMA(Galatasaray) Kimya Mühendisliği ve ODTÜ(Gaziantep Kampusu) İnşaat Mühendisliği mezunudur. Üniversite yıllarında “Duygu” adlı bir senaryo çalışmasında bulunmuştur. Bu eser bir Sinema dergisinde fotoroman şeklinde senaryo edilmiştir.
Bülent Tekin, yazmaya başlamasının nedenlerini çocukluğunda dinlediği hikâyelere bağlar. Annesinden, anneannesinden çok sayıda masal ve hikâye dinler. Bunlar gelecekte onun bir yazar olmasında önemli rol oynayacaktır. İlkokuldayken (Mardin Ebul’ula İlkokulu) Valiliğin organize ettiği kompozisyon yarışmasında birinci seçilir. Lisede şiire yönelir. Üniversitede daha çok toplumcu ve devrimci şiirler yazdı.
70’li yılların şartlarında yazmış olduğu, “Oğul(roman)”, “Para(roman)”, “Toplu(msal) Şiirler(şiir)”, “Şili Sosyalizmi(araştırma-inceleme)” adlı kitap çalışmaları polis tarafından alındığından bu eserlerin basılma olanağı olmamıştır. O yıllarda daktilo edilen nüsha yok edilince yedekleme şeklinde bir güvenlik olanağı bulunmuyordu. Bu nedenle bu kitapların basılma olanağı olmamıştır.
Bülent Tekin Edebiyatçılar Derneği, BESAM, TYS, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (fahri üye), Mezopotamya Gazeteciler Cemiyeti ve PEN üyesidir. Gırgır Dergisi’nde aralıksız dokuz yıl yazdı. Ayrıca 2010-2011 yılları içerisinde KKTC’de yayınlanan ‘Afrika’ adlı gazetede köşe yazarlığı yaptı. 4 Eylül 2012 ile 31.12.2012 tarihleri arasında Dijle Tv’de yayınlanmış olan “Bülent Tekin İle Tarafsız Bakış” programını sundu. 2013 yılında da bu televizyon programını bir süre daha aynı televizyonda sunmuştur.
Kürt Sorunu Ve Sayılmayan İsyanlar(araştırma/inceleme), Kanayan Topraklar (Simko, Berzenci, Koçgiri) 1919-1923(araştırma/inceleme), Cumhuriyet Dönemi İlk Kürt İsyanları 1924-1926(araştırma/inceleme), Taarruz Yılları 1926-1930(araştırma/inceleme), Dersim’den Tunceli’ye Giden Yol 1930-1938(araştırma/inceleme), Yakın Tarihte Kürt Sorunu: 40’lardan PKK’ye (1940-Günümüz)(araştırma/inceleme), Büyük(lere) Küçük(lere) Masallar(masal) adlı eserleri TBMM Kütüphanesi’ne seçilmişlerdir. Diğer bir deyişle Türk, Kürt, Arap, Fars ilişkilerini ve Kürt sorunsalını (büyük ve komşu devletler bağlamında da) başlangıcından günümüze kadar tüm ayrıntılarıyla yazan tek yazardır.
Yayımlanmış eserleri:
Kızıldan Sarıya(şiir), Tarih Tarih Olsun(şiir), Sevdanla Yaşayacaksan(şiir), Kral Situ’nun Hikâyesi(roman), Barışla Güzeldir Sevdam(şiir), Feyyo’nun Felsefesi(roman), Ölümü Vurmak Güneşi Öpmek(şiir), Bir Türkiye Çıkmazı(deneme), Kartal Yuvası-Mardin Tarihçedir-(tarihi roman), Köpekleşmenin Şerefi(mizah/deneme), Vatan Millet Diyarbakır(mizah/deneme), Kürt Sorunu Ve Sayılmayan İsyanlar(araştırma/inceleme), Kanayan Topraklar (Simko, Berzenci, Koçgiri) 1919-1923(araştırma/inceleme), Cumhuriyet Dönemi İlk Kürt İsyanları 1924-1926(araştırma/inceleme), Taarruz Yılları 1926-1930(araştırma/inceleme), Dersim’den Tunceli’ye Giden Yol 1930-1938(araştırma/inceleme), Yakın Tarihte Kürt Sorunu: 40’lardan PKK’ye (1940-Günümüz)(araştırma/inceleme), Büyük(lere) Küçük(lere) Masallar(masal), Toplu Şiirler(şiir), Karakuşi Yıllarında Aşk(yazılar).
****