Bülent Tekin & “Tilkinin Adaleti”
Haber : Kemal Gönüleri
Yazar Bülent Tekin‘in yeni Kitabı “Tilkinin Adaleti”, Delal Yayınları‘ndan okuyucunun ilgisine sunuldu.
Kitabın yazarı Bülent Tekin yeni Kitabı “Tilkinin Adaleti” hakkında;
“Bu bir masal kitabıdır.
Kahramanları da hayvanlardır.
Zaman zaman fabl ustalarına da uğranılmış ve selam verilmiştir. Hayvanların milliyeti yazılmamıştır.
Masaldaki hayvanlar Türk ya da Kürt hayvanları değildir.
Masallarda geçen olayların üstünde yaşadığımız topraklarda olanlarla benzerliği var mıdır? “Kurnaz Tilki” adeta “Kurnaz Adam” davranışlarını uyguluyor.
Bu konular okuyucu tarafından kritik edilecektir.
Bu masal kitabı aynı zamanda iddialı bir kitaptır. Yüksek lisans ve hatta doktora çalışma olabilecek konu ve temayı içeriyor düşüncesindeyim.
Okunması ve okutulması dileklerimle…” diyor.
“Tilkinin Adaleti” Kitabından bir masal ;
ÇAKALIN SONU
Çakal, Aslan’ın sevilmeyen danışmanıydı.
Herkesin kötülüğünü isteyen, kimseyi sevmeyen biriydi. Nasıl olmuşsa bir gün kör bir kuyuya düşmüş. Birkaç gün Aslan’ın toplantılarına katılmamış. Aslan bulunmasını emretmiş. Hayvanlar istemeye istemeye aramaya çıkmışlar.
Arayanlar arasında Kurnaz Tilki de vardı.
Herkes onu dağda, çölde, ormanda ararken tilki daha önce tehlikeli bulduğu bir kuyunun bulunduğu yere gitti. Uzaktan, “Beni kurtarın!” bağırtısını duydu. Bu Çakal’ın sesiydi.
Tilki sırıta sırıta kuyunun başına gitti ve aşağıya baktı. Yukarıya bakan Çakal Tilki’yi tanıdı.
“Tilki kardeş kurtar beni. Kör kuyuya düştüm.”
“Bence tam yerindesin!”
“Unuttun mu sana yaptığım iyilikleri. Yemek artıklarımı yemene göz yumuyordum. Ne olur bana yardım et!”
“Sen kötülüklerden başka bir şey yaptın mı ki? Kime yardım ettin. Kral’a birçok iyi görevliyi parçalattırdın. Yerin çok iyi!”
Çakal bunu üzerine imdat istedi, avaz avaz bağırdı.
Tilki yerden kaptığı büyükçe bir taşı kuyuya attı. Taş tam da Çakal’ın kafasına değdi. Çakal’ın sesi duyulmaz oldu.
Bülent Tekin Hakkında ;
15 Şubat 1954 yılında Mardin’in Derik ilçesinde doğdu.
Aslen Mardin’in Ömerli ilçesi Çınaraltı (Rissin) köyündendir. İlginçtir ki çocukluk yıllarında babası Murathan Mungan’ın babasıyla arkadaştır. Bu nedenden dolayı ailelerin birbirini ziyaretinde iki çocuk birlikte oynama olanağı bulur.
İlkokula Mardin’in Derik ilçesinde başlamasına karşın daha iyi bir eğitim alması için ailesi onu Mardin’deki anneannesinin evine yollamıştır. Bülent Tekin İlkokulu Mardin’de, ortaokulu Ankara ve Diyarbakır-Çermik’te okumuş, liseyi Diyarbakır’da bitirmiştir. İDMMA(Galatasaray) Kimya Mühendisliği ve ODTÜ(Gaziantep Kampusu) İnşaat Mühendisliği mezunudur. Üniversite yıllarında “Duygu” adlı bir senaryo çalışmasında bulunmuştur. Bu eser bir Sinema dergisinde fotoroman şeklinde senaryo edilmiştir.
Bülent Tekin, yazmaya başlamasının nedenlerini çocukluğunda dinlediği hikâyelere bağlar. Annesinden, anneannesinden çok sayıda masal ve hikâye dinler. Bunlar gelecekte onun bir yazar olmasında önemli rol oynayacaktır. İlkokuldayken (Mardin Ebul’ula İlkokulu) Valiliğin organize ettiği kompozisyon yarışmasında birinci seçilir. Lisede şiire yönelir. Üniversitede daha çok toplumcu ve devrimci şiirler yazdı.
70’li yılların şartlarında yazmış olduğu, “Oğul(roman)”, “Para(roman)”, “Toplu(msal) Şiirler(şiir)”, “Şili Sosyalizmi(araştırma-inceleme)” adlı kitap çalışmaları polis tarafından alındığından bu eserlerin basılma olanağı olmamıştır. O yıllarda daktilo edilen nüsha yok edilince yedekleme şeklinde bir güvenlik olanağı bulunmuyordu. Bu nedenle bu kitapların basılma olanağı olmamıştır.
Bülent Tekin Edebiyatçılar Derneği, BESAM, TYS, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (fahri üye), Mezopotamya Gazeteciler Cemiyeti ve PEN üyesidir. Gırgır Dergisi’nde aralıksız dokuz yıl yazdı. Ayrıca 2010-2011 yılları içerisinde KKTC’de yayınlanan ‘Afrika’ adlı gazetede köşe yazarlığı yaptı. 4 Eylül 2012 ile 31.12.2012 tarihleri arasında Dijle Tv’de yayınlanmış olan “Bülent Tekin İle Tarafsız Bakış” programını sundu. 2013 yılında da bu televizyon programını bir süre daha aynı televizyonda sunmuştur.
Kürt Sorunu Ve Sayılmayan İsyanlar(araştırma/inceleme), Kanayan Topraklar (Simko, Berzenci, Koçgiri) 1919-1923(araştırma/inceleme), Cumhuriyet Dönemi İlk Kürt İsyanları 1924-1926(araştırma/inceleme), Taarruz Yılları 1926-1930(araştırma/inceleme), Dersim’den Tunceli’ye Giden Yol 1930-1938(araştırma/inceleme), Yakın Tarihte Kürt Sorunu: 40’lardan PKK’ye (1940-Günümüz)(araştırma/inceleme), Büyük(lere) Küçük(lere) Masallar(masal) adlı eserleri TBMM Kütüphanesi’ne seçilmişlerdir. Diğer bir deyişle Türk, Kürt, Arap, Fars ilişkilerini ve Kürt sorunsalını (büyük ve komşu devletler bağlamında da) başlangıcından günümüze kadar tüm ayrıntılarıyla yazan tek yazardır.
Yayımlanmış eserleri:
Kızıldan Sarıya(şiir), Tarih Tarih Olsun(şiir), Sevdanla Yaşayacaksan(şiir), Kral Situ’nun Hikâyesi(roman), Barışla Güzeldir Sevdam(şiir), Feyyo’nun Felsefesi(roman), Ölümü Vurmak Güneşi Öpmek(şiir), Bir Türkiye Çıkmazı(deneme), Kartal Yuvası-Mardin Tarihçedir-(tarihi roman), Köpekleşmenin Şerefi(mizah/deneme), Vatan Millet Diyarbakır(mizah/deneme), Kürt Sorunu Ve Sayılmayan İsyanlar(araştırma/inceleme), Kanayan Topraklar (Simko, Berzenci, Koçgiri) 1919-1923(araştırma/inceleme), Cumhuriyet Dönemi İlk Kürt İsyanları 1924-1926(araştırma/inceleme), Taarruz Yılları 1926-1930(araştırma/inceleme), Dersim’den Tunceli’ye Giden Yol 1930-1938(araştırma/inceleme), Yakın Tarihte Kürt Sorunu: 40’lardan PKK’ye (1940-Günümüz)(araştırma/inceleme), Büyük(lere) Küçük(lere) Masallar(masal), Toplu Şiirler(şiir), Karakuşi Yıllarında Aşk(yazılar). Tilkinin Adaleti (masal)
****