Lale Belkıs’dan Düşler ve Gerçekler
Haber: Erol Ünal
Kadıköylü sanatçı Lale Belkıs, kimliklerinin yanı sıra profesyonel olarak devam ettirdiği, yıllardır düşleyerek tuvale aktardığı resim çalışmalarından oluşan eserlerinin sergisini 7 Aralık 2021‘de Moda Atıfet Sokak Atıfet Apt. No: 18/9′da açacak.
Sergi 7 Aralık‘tan itibaren Pazartesi günleri hariç 12:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. (Tel: 0216 346 1710)
Lale Belkıs podyumlarda boy gösteren ilk kadın manken ve sonra tiyatro sinema oyuncusu, şarkıcı, yorumcu, söz yazarı, besteci, yazar. Şimdilerde ressam. Hani on parmağında on marifet diye tabir ettiğimiz kişiler vardır ya… Yaşamı boyunca, duruşu, yaratıcılığı, bitmeyen enerjisiyle örnek alınacak bir kadın.
Lale Belkıs insana, yaşama ve sosyal yaşantımıza dair düşünceleri ve duygularını tuvallerine yansıttığı renklerin coşkusuyla harmanladığı çalışmalarını içeren sergisiyle İstanbullu sanatseverlerle buluşacak.
LALE BELKIS Hakkında:
1938’da İstanbul Eyüp’te doğdur. 12 yaşına kadar burada yaşadıktan sonra Moda’ya taşınırlar. Gerçek adı Belkıs Durmaz olan sanatçımızın babası Çanakkale Savaşı gazilerinden Subay İsmail Durmaz’dır. Annesi Hacer hanımdır.
Beyoğlu Olgunlaşma Enstitüsünü bitiren Lale Belkıs, sanat hayatına mankenlikle başladı. Mankenlikle tanışması bu okulda okuduğu sırada henüz 14 yaşlarındayken oldu. İlk Milli Manken unvanına da sahiptir. Mankenlik yolunda ilerlemek isteyen Lale Belkıs; Lale Oraloğlu’nun ısrarları sonucu 1960’da Pangaltı Tiyatrosu’nda sahnelenen “Evlilik Dolabı” oyununda İsveçli kadını oynamayı kabul eder.
Lale Belkıs 1962’de oyuncu Pekcan Koşar’la ilk evliliğini yaptı. Bu yıllarda “Evlilik Dolabı”, “Boeing Boeing” ve “Becerikli Kaynana” gibi tiyatro oyunlarında rol aldı. Sanatçı ayrıca, Oraloğlu, Dormen, Arena, Gong ve Küçük Tiyatro guruplarında çalıştı. Sanatçı bir süre İpek Film Stüdyosu’nda dublaj yaparak Sophia Loren, Ava Gardner, Cahide Sonku’yu seslendirdi.
Bu arada oyunculuk ve diksiyon dersleri aldı. Daha sonra sinemaya geçti. İlk filmini 1966 yılında “Ölüm Tarlası” adıyla gerçekleştirdi. Devamında ” Bitmeyen Korku “, “Harun Reşit’in Gözdesi”, “Feride”, “Bir Demet Menekşe” gibi filmlerde oynadı. 1984 yılında oynadığı bir Atıf Yılmaz klasiği “Dağınık Yatak” filmi sanatçının unutulmayan filmleri arasında yer aldı.
Sinemanın yanında müzikle de uğraşan sanatçı 1967’da nota, solfej, şarkı ve şan eğitimi aldı. “Playboy”un da aralarında bulunduğu İstanbul’un en seçkin gece kulüplerinde sahneye çıktı. Türkçe, İngilizce ve Fransızca şarkılar söyledi. “Doğduğum Ev, Çingene, Kendi Düşen Ağlamaz, Çilli Bom” v.s. gibi unutulmaz şarkılara imza attı.
1970 yılında 7. Altın Portakal Film Festivalinde “Kalbimin Efendisi” filmiyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü kazandı.1975’de Fashion TV’ nin düzenlediği gecede ” Yaşam Boyu Meslek ve Sanat Ödülü” ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 18. Film Festivalinde “Onur Ödülü” aldı.
Sanatçının anılarını yazdığı “İpek Çoraplar” adlı kitabı da bulunuyor. Sanatçımız halen kış aylarında İstanbul Moda da, yazları ise Datça-Aktur’daki evinde yaşamını sürdürmektedir.
*****