Fransız Metz Orkestrası’ndan “Umut Notaları” projesi

Fransız Metz Orkestrası’ndan

“Umut Notaları” projesi

Haber : Kemal Gönüleri

  • Fransız Metz Grand Est Ulusal Orkestrası, Deprem Bölgesindeki Müzik Öğrenci ve Eğitmenlerine Yönelik Destek Fonu yararına özel konserler için Türkiye’de.
  • Orkestra, “Umut Notaları” başlıklı proje kapsamında tüm geliri depremde enstrümanını kaybeden müzik öğrenci ve eğitmenleri için başlatılan İKSV Enstrüman Destek Fonu’na aktarılacak bir konser verecek.
  • Orkestra ayrıca, deprem nedeniyle şehir değiştirmek zorunda kalmış çocuklara ve Istanbullu çocuklara yönelik olarak düzenlenen bir ücretsiz konser,
  • bir de genç Türk orkestra şeflerine yönelik bir günlük bir ustalık sınıfı (masterclass) da düzenliyor.

Fransız Metz Grand Est Ulusal Orkestrası, Deprem Bölgesindeki Müzik Öğrenci ve Eğitmenlerine Yönelik Destek Fonu yararına özel konserler için Türkiye’de “UMUT Notaları” Projesi iki konser ve genç şefler için bir ustalık sınıfı ile başlıyor.

Fransız Metz Grand Est Ulusal Orkestrası, Institut français girişimi ile Şubat 2023 depremlerinden etkilenen müzisyenlerle dayanışma için Türkiye’ye geliyor.

Orkestra, “Umut Notaları” başlıklı proje kapsamında tüm geliri depremde enstrümanını kaybeden müzik öğrenci ve eğitmenleri için başlatılan İKSV Enstrüman Destek Fonu’na aktarılacak bir konser verecek. Orkestra ayrıca, deprem nedeniyle şehir değiştirmek zorunda kalmış çocuklara ve Istanbullu çocuklara yönelik olarak düzenlenen bir ücretsiz konser, bir de genç Türk orkestra şeflerine yönelik bir günlük bir ustalık sınıfı (masterclass) da düzenliyor.

İki dayanışma konseri ve genç Türk şeflere yönelik bir orkestra şefi ustalık eğitimi “Umut Notaları” projesi kapsamında, Metz Grand Est Ulusal Orkestrası, İstanbul’da 6 Temmuz Perşembe akşamı saat 20.00‘de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda özel bir konser verecek.

Müzik direktörü ve şef David Reiland tarafından yönetilen Orkestra, Japonya Hamamatsu yarışmasının galibi genç Türk piyanist Can Çakmur ile Debussy (Bir Pan’ın Öğleden Sonrasına Prelüd), Beethoven (Senfoni n°5) ve Saint-Saëns (Piyano konçertosu n°5) eserlerini seslendirecek. Orkestra, konuk şef Murat Cem Orhan yönetiminde büyük Türk bestecisi Ahmed Adnan Saygun‘un Orkestra İçin Süit eserini de seslendirecek.

Bu özel konserin tüm geliri depremde enstrümanını kaybetmiş müzik öğrencilerine ve öğretmenlerine enstrüman temini için başlatılan İKSV Enstrüman Destek Fonu’na aktarılacak. Fondan yararlanmak isteyen yüzlerce öğrenci ve öğretmen Mayıs 2023 sonuna kadar enstrüman talep başvurusunda bulundu.

Konser biletleri passo.com.tr, Passo mobil uygulaması, Passo perakende noktaları ve İKSV ana gişeden (Pazar hariç her gün 10.00-13.00 ve 14.00-18.00 arası) satın alınabilir.

Fransız Metz Grand Est Ulusal Orkestrası ayrıca 7 Temmuz Cuma günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda çocuklar ve aileler için de bir ücretsiz konser verecek. David Reiland şefliğinde, sunuculuğunu Türk şef Murat Cem Orhan‘ın üstlendiği bir buçuk saat sürecek konser, gençlerin Debussy‘nin Bir Pan’ın Öğleden Sonrasına Prelüd ve Beethoven‘ın 5. Senfonisinden bir alıntıyı ve Can Çakmur tarafından seslendirilecek Saint-Saëns‘in Piyano Konçertosu No. 5 eserlerini keşfetmelerini sağlayacak.

Şef Murat Cem Orhan, konser boyunca bu üç eseri okumanın anahtarlarını anlaşılır ve eğlenceli bir şekilde çocuk dinleyiciler ile paylaşacak.

Son olarak, 8 Temmuz Cumartesi günü Şef David Reiland, Metz Grand Est Ulusal Orkestrası eşliğinde altı genç Türk şefin katılacağı bir orkestra şefliği ustalık sınıfı düzenleyerek sanatlarını mükemmelleştirme fırsatı sunacak.

Genç şefler, Türkiye’nin dört bir yanından gelen sayısız başvuru arasından Murat Cem Orhan ve David Reiland tarafından seçildi. Özellikle Beethoven‘ın 5. Senfonisi ve Debussy‘nin Bir Pan’ın Öğleden Sonrasına Prelüd üzerinde çalışacaklar.

Umut Notaları projesi hakkında

Fransa’daki birçok kültür kurumunun desteğiyle gerçekleşecek “Umut Notaları” projesi enstrüman bağışı fonuna destek oluyor. Fransız şirket ve vakıflarından çeşitli eylemler ve desteklerle 2023/2024/2025 döneminde 5 milyon Türk Lirası toplanması hedeflenmektedir.

Bir müzik sezonu geliştirilecek ve 2024’te Institut français Türkiye, Akdeniz Gençlik Orkestrası’na (Aix en Provence Festivali) ev sahipliği yapacak. Bu proje ayrıca 2024 ve 2025 yıllarında Fransa’daki müzik öğrencileri ve öğretmenleri için Fransa’da müzik eğitimi ve pedagojik formasyon fırsatları ve Fransa’daki çeşitli müzik kurumlarından destek sağlayacaktır.

Bölge orkestralarının yeniden yapılanması desteklenecek, ustalık sınıfları, atölye çalışmaları ve profesyonel hareketlilik ile işbirliği ve uzun vadeli destek köprüsü kurulacaktır.

İKSV ve Institut français Türkiye işbirliği ile gerçekleştirilen Umut Notaları dayanışma projesi, Hermès Vakfı, TEB ve BNP ParisBas Vakfı, Vicat ve Total Enerji’nin partnerliğinde hayata geçiriliyor.

Proje ayrıca Institut français Paris, Cité Musicale-Metz, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Fransız-Türk Ticaret Odası, La FrenchTech’nın yanı sıra Türkiye ve Fransa’dan birçok kuruluş tarafından destekleniyor.

Radio France, Aix-en- Provence, Paris Filarmoni gibi Fransa’nın önde gelen kültür kurumları da projeye destek veriyor.

Konser Tarihleri :

Dayanışma Konseri :

  • 6 Temmuz 2023 Perşembe, 20.00,
  • Cemal Reşit Rey Konser Salonu, İstanbul

Çocuklar için konser:

  • 7 Temmuz 2023 Cuma, 14.00,
  • Cemal Reşit Rey Konser Salonu, İstanbul

Ustalık sınıfı :

  • 8 Temmuz 2023 Cumartesi

Program:

  • C. Debussy, Prélude à l’après-midi d’un faune (Bir Pan’ın Öğleden Sonrasına Prelüd)
  • C. Saint-Saens, Piyano Konçertosu No.5
  • A.A. Saygun, Orkestra İçin Süit*
  • L. van Beethoven, Senfoni No.5 Do Minör Op.67
Metz Grand Est Ulusal Orkestrası

Metz Grand Est Ulusal Orkestrası

1976’da kurulan ve Metz’deki Arsenal’in yerleşik orkestrası olan Metz Grand Est Ulusal Orkestrası, David Reiland’ın sanat ve müzik yönetmenliğinde, 72 müzisyeniyle, kendi bölgesi olan Grand Est’in yanı sıra Fransa’nın genelinde ve dünyanın farklı ülkelerinde her yıl yaklaşık 85 konser veriyor.

“Bölgenin ulusal orkestrası” unvanını taşıyan topluluk, geniş bir izleyici kitlesine hitap eden iddialı bir müzik ve dans projesi olan Cité Musicale-Metz’in de bir parçası.

Kültür sanat eğitimi, kültürel demokratikleşme ve toplumsal kapsayıcılık ilkelerini öncelikleri arasına alan orkestra, faaliyet gösterdiği Grand Est Bölgesi’nde çocuklar ve müziğe erişimi kısıtlı olan izleyiciler için her yıl birçok etkinlik düzenliyor. Metz, UNESCO tarafından verilen “Müzik İçin Yaratıcı Şehir” unvanını taşıyor.

Metz Grand Est Ulusal Orkestrası, Metz Şehri, Grand Est bölgesi ve Metz Eurometropolis’i bir araya getiren ortak bir sendika tarafından yönetiliyor ve finansal olarak destekleniyor.

Devlet (DRAC Grand Est) de orkestranın finansal destekçileri arasında yer alıyor.

David Reiland

David Reiland Hakkında : 

(Metz Grand Est Ulusal Orkestrası Müzik ve Sanat Yönetmeni)

2018 yılından bu yana Orchestre National de Metz Grand Est’in müzik ve sanat yönetmenliğini yürüten David Reiland, çağdaş müzikle unutulmuş bestecilerin eserlerini gün yüzüne çıkararak harmanladığı sıra dışı konser programları ile tanınıyor.

2012-2018 yılları arasında Lüksemburg Oda Orkestrası’nın müzik direktörlüğünü üstlenen Reiland, 2024 yılına dek sürdüreceği Metz Grand-Est Ulusal Orkestrası’ndaki görevinin yanı sıra, 2021 yılından bu yana Kore Ulusal Senfoni Orkestrası’nın da müzik ve sanat yönetmenliğini üstleniyor.

Sinfonietta Lausanne ve Düsseldorf Senfoni Orkestraları’nın 1. konuk şefi olan Reiland’ın sürekli işbirliği içinde olduğu orkestralar arasında Belçika Ulusal Orkestrası, Capitole de Toulouse Ulusal Orkestrası, Gewandhaus Orchestra Leipzig, Münih ve Berlin Radio Orkestraları gibi pek çok seçkin orkestra ile opera şefi olarak Seul, Cenevre, Antwerp, Leipzig ve Berlin Operaları bulunuyor.

Murat Cem Orhan

Murat Cem Orhan (Şef ve besteci) Hakkında : 

2022 yılından bu yana CRR Konser Salonu’nun Genel Sanat Yönetmenliği görevini üstlenen olan şef ve besteci Murat Cem Orhan, sırasıyla Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Brooklyn College of Music’te opera ve şan eğitimini tamamladı.

Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği bölümünde Antonio Pirolli’nin Orkestra Şefliği sınıfında yüksek lisans öğrencisi oldu. 2018 yılında Paris’te düzenlenen 4. Evgeny Svetlanov Uluslararası Şeflik Yarışması’na katıldı ve finale kalan 8 şeften biri olmayı başardı.

Türkiye’de bulunan tüm Devlet Senfoni Orkestraları ve Devlet Operaları ile düzenli olarak çalışan Orhan, 2015 yılında Heidelberg Sinfonietta ile Fazıl Say’ın eserlerini yönetmiştir.

Orkestra şefliği kariyerinin yanında bestecilik kariyerini de sürdüren Orhan 8. ve 9. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması’nda art arda iki kez önce bir Bale Süiti sonra da bir Bariton Aryası besteleyerek birinci oldu.

Üç çocuk müzikali bestelemiş olan Orhan, 2018 yılında Nâzım Hikmet’in Kuvayi Milliye Destanı’nda yer alan karakterleri “Kuvayi Milliye’nin İnsan Manzaraları” adlı bir sahne eseri olarak ve İkinci Yeni şairlerinin eserlerinden oluşan “Ölmeme Günü” isimli sahne eserlerini besteledi.

Can Çakmur

Can Çakmur (Piyanist

2018’de 10. Hamamatsu Uluslararası Piyano Yarışması ve 2017’de İskoçya Uluslararası Piyano Yarışması’nda Birincilik Ödülü alan piyanist Can Çakmur, Londra’da Wigmore Hall, Glasgow Konser Salonu, Eindhoven Muziekgebouw, Tokyo’nun Suntory Salonu ve Louis Vuitton Vakfı ile 43. İstanbul Müzik Festivali Açılış Konseri solisti olmak üzere Türkiye’de ve dünyada pek çok prestijli konser salonlarında ve festivallerinde sahne almıştır.

Yakın dönemde Yomiuri Nippon Senfoni Orkestrası ile Thomas Ades’in “Yedi Günde” adlı yapıtının Japonya prömiyerini gerçekleştiren Can Çakmur, Tokyo Senfoni Orkestrası ile Festa Summer MUZA’nın kapanış konserleriyle büyük beğeni toplamıştır.

Tutkulu bir oda müziği sanatçısı olan Can Çakmur’un düzenli partnerleri Veriko Tchumburidze ve Dorukhan Doruk (2021’de kurulan Vecando Trio gibi), çellist Alexandre Castro-Balbi ve kontrbasçı Dominique Wagner’dir.

BIS Records için gerçekleştirdiği kayıtları, uluslararası basın tarafından büyük övgüyle karşılanmış ve tarihte bir ilke imza atarak “Yılın Solo Kaydı” (2019) ve “Yılın Genç Sanatçısı” (2020) dallarında art arda iki Uluslararası Klasik Müzik Ödülü’ne (ICMA) layık görülmüştür.

Sanatçının üzerinde çalıştığı, Schubert’in başlıca yapıtlarından ve bestecinin esin kaynağı olduğu çok sayıda eserden oluşan 11 albümlük seçkisi 2022-2028 yılları arasında yayınlanacaktır.

Kazandığı ödüller arasında Donizetti “Yılın Genç Müzisyeni” Ödülü, Weimar Franz Liszt Üniversitesi DAAD Ödülü ve İKSV Aydın Gün Teşvik Ödülü bulunan Can Çakmur, Güher- Süher Pekinel Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler burs programından yararlanmaktadır.

*****

Önceki

Çocukluğumun Bayramları

Sonraki

Erol Deneç – Nihal Konçu Akhuy Sergisi Bodrum Trafo’da

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar