Bir Yangının Külü Yeniden Yakılacak

Bir Yangının Külü Yeniden Yakılacak

Haber : Şahin Esendemir

Adana Radyoevi belgeseli, muhteşem bir konserle görücüye çıkıyor

Bir Yangının Külü Yeniden Yakılacak

ADANA-1960‘lı yılların Adana’sının kültür ve sanat beşiği olmasında en önemli etken iken, sebepsizce bu şehrin yüreğinden koparılan Adana Radyoevi, anıları tazeleyecek bir belgesel olarak, yeniden bu topraklarda, bu şehrin insanları arasında görücüye çıkarılıyor.

Bir yangının külünü yeniden takıyoruz” parolası ile başlatılan, Adana‘nın yakın geçmişine ışık tutacak belgeselini gösterimi aynı zamanda çok anlamlı bir konserin oluşumuna da sahne olacak.

Adanalı genç yönetmen Arif Hakverdi‘nin yapımcısı olduğu, Araştırmacı yazar İsmail Görkem‘in danışmanlığı yaptığı “Dünden bugüne Adana Radyoevi” belgeselini ilk galası 6 Kasım 2024 Çarşamba günü saat 19.30‘da Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür merkezi‘nde, zengin bir organizasyonla gerçekleştirilecek.

Belgesel gösterimi öncesi, sanat hayatına Adana Radyoevi ile başlayan ünlü sanatçı Kenan Şele ve Adana’nın tanınmış müzik virtiözleri rüya gibi bir konser için sahneye çıkacaklar..

Adana‘da 56 Yıl aradan sonra “Bir yangının külünün yeniden yakıldığı” belgesel gösterimi ve Kenan Şele konserine, tüm Adanalı sanatseverlerin Davetli olduğunu belirten Proje Danışmanı İsmail Görkem, “Takvimlerinizi 6 Kasım 2024 Çarşamba Günü; Saat 19.30’a ayarlayınız.

Zira sizleri muhteşem bir konser ve akabinde 1961-1968 yılları arasında; Adana’da kurulan, 7 yıl hizmet verdikten sonra Mersin’e taşınan, televizyonların olmadığı dönemde hayatımıza dokunan, Adana İl Radyosu ve Çukurova’dan Sesler Topluluğu’nun hüzünlü hikayesini anlatacağız. Belgesel gösterimi ve o dönem Adana Radyoevi’nde çiçeği burnunda bir solist olarak görev alan, yaşayan musiki efsanesi, Adana İl ve Ankara Radyolarının, unutulmaz sesi, Adana’nın sevgilisi; Kenan Şele ile unutulmaz bir müzik yolculuğuna çıkaracağız..

Adana türkülerinden oluşan zengin repertuarı ve muhteşem bir konser sunacak olan Kenan Şele hocamızın, konserine ve belgesel gösterimine; tüm halkımız, grup üyelerimiz davetlidir. Etkinliklerin tamamı ücretsizdir. Ayrıca süpriz sanatçılarımızda da, bu gece bizimle birlikte olacak” dedi.

ADANA RADYOEVİ BELGESELİ

Adana‘nın sinema sektörüne kazandırdığı genç yönetmen ve yapımcılarından Arif Hakverdi‘nin Adanalılık ruhundan yola çıkarak, 1960’lı yıllarda Adana‘nın en önemli değerlerinden biri olan Adana İl Radyosu‘nun hüzünlü hikayesine yeniden hayat vermek için ilk adımı attı.

1962 yılında kurulan 7 yıla yakın hizmet verdikten sonra birtakım nedenlerle mikrofonları susturulan Adana İl Radyosu‘nun “bölgesel yayın” bahanesi ile Mersin‘e taşınması konusunun işlendiği belgesel bir tarihi gerçeği dile getiriyor. Bir yangının külünü, yeniden yakıyor..

1960’lı dönemde 7 yıllık süre içinde Adana halkının kulağına hitabeden en ciddi iletişim aracı olmanın yanısıra bir sanat ve sanatçı yetiştiren kurum olarak da hizmet veren Adana İl Radyosu‘nun geçmişi, sanatsal ve kültürel etkinlikleri ile Adana‘ya kazandırdıkları değerleri o dönemleri yaşayanlar ve elde edilen bulgularla bir belgesel filme dönüştürüldü. Adana‘nın yakın geçmişine ışık tutan bilgilerin sanatsever kitlelere bu belgesel film sayesinde buluşacak.

Arif Hakverdi‘nin yapımcı ve yönetmeliğini yaptığı belgesel filmde, Hacı Ahmet Tekbilek, Şaban Gen, Şahin Esendemir,  Kenan Şele, Halim Limoncu, Murat Ulaş, Ahmet Sağyaşar,  Enver Eskisındı, Ömer Faruk Tekbilek,  Sedat Memili, Muzaffer Özen, Suat Yener konuşmacı olarak yer alıyor.

Halim Limoncu ve Enes Şirin‘in oyuncu olduğu, dekor ve tasarımda Murat Gurba‘nın emeğinin bulunduğu filmin ses miks düzeni Zeynep Üstünpek tarafından gerçekleştirildi.

Görüntü Yönetmeni olarak Murat Yılmaz Köksal‘ın görev aldığı belgeselini proje danışmanlığını İsmail Görkem, Yapım sorumluluğunu Ali Topçu üstlendi.

Belgesel , Adana İl Radyosu Çukurova’dan Sesler Korosu‘na ithaf edildi.

****

Önceki

6 Kasım 2024 Çarşamba Tiyatro Rehberi

Sonraki

Genç Sanatçılar İstanbul’da Ağırlandı

One Comment

  • Bu Çukurovalı sanatçılarımıza vefa programında emeği olan herkese teşekkür ediyorum.

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar