Adalı Ressamlar Sergisinin
79’uncusu Açılıyor
Haber : Kemal Gönüleri
Organisazyonunu Adalar Kültür Derneği‘nin yaptığı Geleneksel Adalı Ressamlar Sergisi‘nin 79’uncusu 24 Ağustos 2024 ila 6 Eylül 2024 tarihleri arasında iki bölüm halinde Adalar Kültür Derneği Sergi Salonu’nda sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.
41 Adalı Ressam ile 4 Adalı Çocuk Ressamın katıldığı bu yılki Serginin birinci bölümü 24 Ağustos Cumartesi günü; İkinci Bölümü ise 31 Ağustos Cumartesi günü Adalar Kültür Derneği Sergi Salonu‘nda açılacak.
Her iki bölüm Serginin açılış Kokteylleri saat 17.00’de yapılacak.
24 Ağustos’ta açılacak olan 1.Bölümde Yer alan Sanatçılar ;
Ani Yaramyan, Ayla Akyol, Aynur Yıldırım , Azniv Çoban , Beyza Bayraktaroğlu, Beyza Mendeloviç, Esti Hatem, Fevziye Özmen, Gülhan , Hagop Akçelyan, Haygan Kılıçcan, İda Kahraman, İlknur Altun, Karel Şulam, Mari Kavafyan, Nazan Akpınar, Nihal Güres , Nur Ulubil, Pınar Belendir, Sevtap Güngör, Şerife Altunbaş,
Not : Merhum Sanatçı Ferruh Ertürk‘ün anısına bir tablosu sergide yer alacaktır.
31 Ağustos’ta açılacak olan 2.Bölümde Yer alan Sanatçılar ;
Bercuhi Berberyan, Ela Süer, Emine Verim Eskiköy, Erol Kürkçüoğlu, Gülnaz Tezcan, Hrasun Sergio, Hüsnü Çoruk, Karin Cincioğlu , Kudret Sara Ustaoğlu, Lütfi Taçyıldız, Miryam Sivilya, Mustafa Gürgüler, Nazire Argeşo Atakoğlu, Necla Erdem, Nino Varon, Nuri Küçük, Sedef Demirci, Selda Çapraz, Serap Akalın , Ümmet Karaca
Adalı Çocuk Ressamları‘n eserleri bu yılda 24 Ağustos 2022 ila 6 Eylül 2022 tarihleri arasında sergide yer alacak.
Sergide eserleri yer alan Adalı Çocuk Ressamların isimleri ise şöyledir;
Egehan Ünal, Kayla Tuncel, Mercan Tangör, Sarp Beşlioğlu
Adalar Kültür Derneği Sergi Salonu
Adres : Çınar Meydanı No:86 Büyükada / İstanbul
79 YILLIK SERGİNİN TARİHÇESİ
Portre ve natürmortlarıyla olduğu kadar peyzajları ile de tanınan İbrahim Çallı, Mehmet Ali Laga, Ayetullah Sumer, Şeref Akdik, İlhami Demirci, Hamit Görele ve Kemal Zeren gibi Türk resim sanatının usta hocalarının Adaların romantik ve lirik doğasından ve yaşam tarzından etkilenmeleri kaçınılmazdı. İşte bu sanatçıların, Adaları mesken tutmaları, 40’lı yılların ortalarından itibaren başlar ve Adalar’ın eşsiz doğasında yaptıkları çalışmalarını sergilemek, sanatseverlerin beğenisine sunmak ihtiyacı doğal olarak meydana çıkar.
Adalar’da o zamanlar sergi salonu olmadığından, Splendid Oteli sahipleri ressamlara kucak açar, otelin deniz tarafında bulunan ahşap pavyon, sergi salonu olarak işlev kazanır. 1946 Ağustos’undan itibaren her yaz o küçük mekânda birbirinden değerli eserler sergilenir. Bu sergilere daha sonraları Zeki Faik İzer, Sabri Berkel, Erdal Alantar, Hüseyin Bilişik, Kristin Saleri, Hasan Kavruk gibi sanatçıların yanı sıra Adalar’ın yerli halkından Pindaros Platonidis, Mıgır Ardan gibi bazı ressamlar da katılır. 60’lı yıllara gelindiğinde, yaz sergilerine katılım talebi ve ilgi arttığından, yeni bir mekân arayışına geçilir.
Bu sefer Anadolu Kulübü’nün yeni otel binasının alt kat salonları bu sergilere tahsis edilir. Ayetullah Sumer, Nevzat Kasman, Kemal Zeren gibi ressamlardan oluşan tertip komitesinin düzenlediği sergiler, Kulüp İdare Heyeti’nin de isteği doğrultusunda geleneksel hale gelir.
Daha sonraki yıllarda bayrağı tek başına devralan Türkân Kıran olur ve 2000’li yılların başına kadar her yaz “Adalı Ressamlar” sergilerini düzenlemeyi başarıyla sürdürür. Kısa bir dönem Ferruh Ertürk gözetiminde gerçekleşen bu sergiler, 2005 – 2010 yılları arasında Kulüp İdaresi’nin isteği doğrultusunda Güzel Sanatlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazan Akpınar ve Akyol Sanatevi sahibesi Ayla Akyol ile Anadolu Kulübü yöneticilerinden meydana gelen sergi komitesi tarafından düzenlenir.
2011 yazında tertiplenen 50. Adalı Ressamlar Sergisi (Kulüp’teki başlangıç 1960 yılına göre), o dönemde Anadolu Kulübü Halkla İlişkiler Müdiresi olan Oya İslimyeli’nin özverili çalışmaları ve katkılarıyla bir kez daha gerçekleşir. Bu tarihten sonra Kulüp İdaresi’nin aldığı karar sonucunda sergilerin Anadolu Kulübü bünyesinde yapılamayacağı anlaşılır.
Ressamların yeni mekân arayışı içerisinde olduğu bu dönemde, Adalar Kültür Derneği’nin, sergi salonunu Adalı Ressamlara açmasıyla, 2012 yılından bu yana “Geleneksel Adalı Ressamlar Sergisi” Adalar Kültür Derneği tarafından düzenlenmeye başlar ve günümüzde de bu sergiler başarıyla devam etmektedir
****