27 Mart 2025 Perşembe Tiyatro Rehberi

27 Mart 2025 Perşembe

Tiyatro Rehberi

Hazırlayan : Kemal Gönüleri

Anadolu Yakası / İ S T A N B U L

Yatak Odası Komedisi

135 Dakika – İki Perde

Yazan : Alan Ayckbourn

Çeviren : Mert Dilek

Yöneten : Ali Gökmen Altuğ

Oyuncular: Aslıhan Kandemir, Ayşen Sezerel, Buket Kubilay, Engin Gürmen, Gökçer Genç, Mert Aykul, Nurdan Kalınağa, Özgür Atkın

Konusu :

Oyun, evliliklerinin farklı aşamalarında olan dört çiftin iç içe geçmiş hayatlarını sıra dışı ama komik bir bakışla ortaya koyuyor. Evlilik kavramı, çiftlerin tuhaf nedenlerle sarsılan ve yeniden kurulan ilişkileri üzerinden, geleneksel, alışılagelmiş kalıpların ve kuralların dışına çıkılarak irdeleniyor.

Üsküdar Musahipzade Celãl Sahnesi – Saat: 20.30

Adres: Aziz Mahmut Hüdayi Mahallesi, Halk Caddesi No:84, Üsküdar

****

Godot Geldi

Yazar : Miodrag Bulatovic

Çeviren : Sevgi Soysal

Yöneten : Ragıp Yavuz

Oyuncular :

Ali Mert Yavuzcan, Can Başak, Can Ertuğrul, Derya Çetinel, Meriç Benlioğlu, Murat Coşkuner

KONUSU:

“Godot Geldi”, İrlandalı yazar Samuel Beckett’in “Godot’yu Beklerken” adlı yapıtının ardından ve ona bir “gönderme” olarak, Karadağlı yazar Miodrag Bulatović’in kaleme aldığı bir oyundur… “Olay” bir bataklıkta geçer. Becket’in oyununda; Godot beklenilir… Bulatović’in oyununda ise, bir fırıncı olarak Godot gelir…

Beckett, yapıtında kavramlardan yola çıkarak evrensel bir resital sunarken, Bulatović, aynı tematik yapıyı işlemiş olsa da, rol kişilerinin ve kısmen de olsa mekânın yapısını değişime uğratarak, daha çok “simge”lere yönelmiştir… Beckett’te de, Bulatović’te de bekleyenler açısından önemli olan, aslında beklenen kişinin kim olduğu değil, bekleyişin kendisidir…

İşte bu durumda; kim olduğu tam olarak bilinmeyen bir “gelen”in, kesinlikle tanımlanmış bir “giden”e dönüşmesinin öyküsüdür diyebiliriz “Godot Geldi” için…

Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi – Saat: 20.30

Adres : Zeynep Kamil Mah. Dr. Fahri Atabey Caddesi No:79, Üsküdar

****

FOSFORLU CEVRİYE

Müzikal

160 Dakika – 2 Perde

Yazan : Suat Derviş

Uyarlayan : Gülriz Sururi

Yöneten : Yelda Baskın

Müzik – Besteci : Oğuzhan Balcı

Oyuncular : Ceysu Aygen, Çağatay Palabıyık, Nur Saçbüker Otan, Tuğrul Arsever, Yağmur Damcıoğlu Namak, Zeynep Ceren Gedikali, Binnur Şerbetçioğlu, Samet Silme, Ayşe Günyüz Demirci, Besim Demirkıran, Hakan Örge, Elif Verit, Emre Yılmaz, Yunus Erman Çağlar, Berk Samur, Irmak Örnek

KONUSU :

Anne babasını tanımadığı için gökteki yıldızlardan doğduğuna inanan, denizin kucağında bir sokak çocuğu olarak büyüyen, Galata mevkiinde karnını doyurabilmek için “icra-i sanat” eyleyen Cevriye, sıradan bir sokak kızı değil aslında İstanbul sokaklarının ta kendisidir. Hastalık ve soğuktan ölüme yaklaştığı o gece, karşısına çıkan esrarengiz bir Adam sayesinde hayata ve kara sevdaya tutunur. Cevriye’nin daha önce tanıdığı erkeklere hiç benzemeyen ve ona “siz” diye hitap eden bu Adam aslında gizli yaşayan bir idam mahkûmudur. Cevriye onu tanıdığı günden sonra artık bambaşka bir “insan” olmuştur. Hapis, sürgün, aradan geçen zaman ve türlü belalara rağmen bu aşktan vazgeçmeyen Cevriye, sevdiği için her şeyi göze alacaktır.

Oyunda 1930-40’lı yılların İstanbul’u zengin tasvirleriyle sunuluyor. Mahallelerin arka sokaklarında, hapishanelerinde, batakhanelerinde hayata tutunmaya çalışan kadınların, annelerin, çocukların ve afilli delikanlıların otoriteyle olan ilişkisi çarpıcı öykülerle aktarılıyor.

Suat Derviş, 60’lı yılların başında Türkiye’ye döndüğünde siyasi-mesleki ve maddi anlamda zorlu bir dönemden geçiyordu. “Fosforlu Cevriye” romanını yayınevlerine teklif ediyor fakat ne yazık her seferinde reddediliyordu. Suat Hanım’ın büyük arzusu, bu eserin yayınlanmasından öte, bir “müzikal” olarak oyunlaştırıldığını görmekti… Bunun için ilk görüştüğü kişi genç aktris Gülriz Sururi idi… Gülriz Hanım’ın da arzusu oyunu Şehir Tiyatroları’nda sahnelemekti…

“Karanlık bir gecede gökten düşüp parçalanan bir yıldız gibi…” kalbimizde iz bırakan Suat Derviş’e, Reşat Fuat Baraner’e, Nazım Hikmet’e ve Gülriz Sururi’ye sevgiyle…

Ümraniye Sahnesi – Saat: 20.30

Adres: Yaman Evler Mahallesi, Haldun Alagaş Caddesi Ümraniye

****

Avrupa Yakası / İ S T A N B U L

Hamlet

2 Saat 45 Dakika / İki Perde

Yazar : William Shakespeare

Çeviren : Sabahattin Eyüboğlu

Yöneten : Engin Alkan

Oyuncular : Alp Tuğhan Taş, Destan Batmaz, Direnç Dedeoğlu, Doğan Altınel, Doğan Şirin, Elçin Atamgüç, Emrah Derviş Soylu, Oğuzhan Oğuz, Onur Şirin, Özgün Akaçça, Zafer Kırşan,T Evfik Şahin, Zeliha Bahar Çebi, Cihat Faruk Sevindik, Deran Özgen, Mehmet Emre Ertunç, Hüseyin Emre Şen

Konusu : Yaşam ve ölüm arasında, iktidar ve intikam arasında, düşüncesi ile eylemi arasında insanın tüm zamanlara özgü çelişkilerini sahneye taşıyan, tiyatro tarihinin en ünlü eseri Hamlet, Engin Alkan’ın rejisinde çağdaş bir okumayla şimdiki zamandan bakılan çarpıcı bir hatırlamaya dönüşüyor.

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi – Saat: 20.30

Adres: Darülbedayi Caddesi No:3, Harbiye / Şişli

****

Cadı Kazanı

150 Dakika – 2 Perde

Yazan : Arthur Miller

Çeviren : Sabahattin Eyüboğlu – Vedat Günyol

Yöneten : Yiğit Sertdemir

OYUNCULAR : Berfu Aydoğan, Berna Adıgüzel, Burak Davutoğlu, Canan Kübra Birinci, Seda Yılmaz, Emre Çağrı Akbaba, Eraslan Sağlam, Ersin Sanver, Ezgim Kılınç, Fatma İnan, Engin Akpınar, Mehmet Bulduk, Nilay Yazıcıoğlu, Onur Demircan, Ozan Gözel, Rozet Hubeş, Selçuk Yüksel, Selen Nur Sarıyar, Zeki Yıldırım

KONUSU

Yıl 1692… ABD’de Salem kasabası…Cadılıkla suçlanan insanlar… Büyük tartışmalara, ardından işkencelere, nihayetinde de idamlara varan mahkemeler… Çıkarları için ‘liste’lerce insanları ölüme sürükleyen ‘insan’lar… İnancı kullanarak; önce toplumsal yaşamı, sonra hukuku, nihayetinde onuru yok etmeye çalışan ‘baştakiler’ ve buna  sebep olmayı yahut seyirci kalmayı seçen halk…

Tiyatro yazınının en önemli isimlerinden Arthur Miller’ın, 1952’de gerçek olaylardan yola çıkarak yazdığı bu ölümsüz eser; ilk kez Şehir Tiyatrosu’ndan seyircilerini selamlıyor.

Kağıthane Sadabad Sahnesi – Saat: 20.30

Adres: Merkez Mah, Hasbahçe Caddesi Kağıthane Belediyesi Kültür Merkezi No:1, Kağıthane

****

Önceki

Andreas Georgiadis & “Mitoloji II: Kişisel bir Mitoloji”

Sonraki

28 Mart 2025 Cuma Günün Sergisi

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Popüler Yazılar