19 Mart 2025 Çarşamba Tiyatro Rehberi

19 Mart 2025 Çarşamba

Tiyatro Rehberi

Hazırlayan : Kemal Gönüleri

Anadolu Yakası / İ S T A N B U L

Yenilmez

1 Saat 50 Dakika – 2 Perde

Yazan: Torben Betts

Çeviren: Nazlı Gözde Yolcu

Yöneten: Nihat Alpteki

Oynayanlar : Gizem Akkuş, Gökçer Genç, Nurdan Kalınağa, Tankut Yıldız

Konusu : Ekonomik kriz sebebiyle Londra’da yaşamaları imkânsız hale gelen Oliver ve Emiliy çifti Londra’dan İngiltere’nin kuzeyindeki küçük bir kasabaya taşınırlar ve burada “gerçek” insanlarla tanışmaya karar verirler. Taşralı Komşuları Alan ve Dawn’ı evlerine davet ederler. Farklı sınıflara ait insanlar arasında gelişen, büyük bir hayal kırıklığı ile başlayan ve giderek tuhaflaşan ilişkiler trajik sonuçların ortaya çıkmasına sebep olur.

Oyun iki farklı altyapıya sahip aile aracılığıyla kültürel, sosyal ve ekonomik sınıf farklılıklarını ve ilişkileri irdeliyor. Ve aslında birbirimizden pek de farkımız olmadığını gösteriyor

2014 yılında yazılan oyun İngiltere dışında 10 farklı ülkede oynandı ve oynanıyor. Yenilmez oyunu Türkiyede ilk kez Şehir Tiyatrolarında seyirci ile buluşacak.

“Hayatta ne yaparsan yap, kendine sormalısın. Bu, insanları mutlu ediyor mu, etmiyor mu?”

Üsküdar Musahipzade Celãl Sahnesi – Saat: 15.00 ve 20.30

Adres: Aziz Mahmut Hüdayi Mahallesi, Halk Caddesi No:84, Üsküdar

****

HAYAT DER GÜLÜMSERİM

75 Dakika – Tek Perde

Yazan – Yöneten : Özen Yula

Oyuncular : Sema Keçik, Serkan Bacak

KONUSU

Yıllarca olağanüstü kadın karakterlere hayat vermiş bir oyuncu, AVM yapılmak üzere yıkılacak bir sahneye veda eder. Anlatılmaya değer bulunmayan farklı sınıflardan kadınların sıcak ve aşina hayat hikâyeleri, ilk kez aktarılır.

Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi – Saat: 20.30

Adres : Zeynep Kamil Mah. Dr. Fahri Atabey Caddesi No:79, Üsküdar

****

Maviydi Bisikletim

Müze Gazhane Prof.Dr. Sevda Sener – Saat: 15.00 ve 20.30

Adres : Hasanpaşa, İkbaliye Sokak No:39, Kadıköy

****

Gidion’un Düğümü

Müze Gazhane Meydan Sahne – Saat: 15.00 ve 20.30

Adres : Hasanpaşa, İkbaliye Sokak No:39, Kadıköy

****

GÖK KUBBE

2 Saat 15 Dk. – 2 Perde

Yazar : Lucy Kirkwood

Çeviren : Özden Gököz

Yöneten: Ali Gökmen Altuğ

Oyuncular : Ada Alize Ertem, Aslıhan Kandemir, Asya Kale-Deniz Şiir Boy, Ayşem Yağmur Ulusoy Göktürk, Betül Kızılok Bavli, Canan Kübra Birinci, Çağlar Polat, Demet Bozkaya Şalt, Eraslan Sağlam, Eylül Soğukçay, Ezgim Kılınç, Fatma İnan, Gözde İpek Köse, Işıl Zeynep Karaalp, Serap Öztürk, Zeliha Güney

Konusu :

Dört ay önce tanımadığı bir adamın atının sırtında evinden ayrılmış olan Sally, biriktirdiği parasını alıp kaçmak üzere evine döndüğünde kocasıyla karşılaşır. Bölgenin güçlü ve zengin ailesi Wax’lerin çocuğu öldürülmüştür. Cinayeti işleyen adam asılmış, ancak o sırada onunla birlikte olan Sally, hamile olduğunu söylediği için asılması ertelenmiştir.

Mübaşir olarak görevlendirilen Coombes, hem çamaşırcılık hem de bölgede ebelik yapan Elizabeth’e, Sally’nin gebe olup olmadığını anlamak için bir araya getirilen jüriye katılması gerektiğini söylemek üzere evine gelir. Mahkeme 12 kadından, Sally’nin gebe olup olmadığı hakkında görüşlerini bildirmeleri istemiştir.

Dönemin yasalarına göre, Sally şayet hamileyse, asılmaktan kurtulup Amerika’ya sürgün edilecektir. Bir karar çıkana kadar mum, ateş ve yiyecek bulunmayan bir odada tutulan kadınlar, Sally hakkında bir yargıya varmaya çalışırken, kendi geçmişlerine, bağlarına ve kadın olmaya dair gerçekler de açığa çıkacak, başka bir kadının hayatı üzerine adil bir karar vermek, sandıkları kadar kolay olmayacaktır.

Ümraniye Sahnesi – Saat: 20.30

Adres: Yaman Evler Mahallesi, Haldun Alagaş Caddesi Ümraniye

****

Avrupa Yakası / İ S T A N B U L

Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım

Yazan: Haldun TANER

Yöneten: Yelda BASKIN

Oynayanlar : Alp Tuğhan Taş, Aybar Taştekin, Cafer Alpsolay, Can Alibeyoğlu, Doğan Şirin, Emrecan Karakurum, Özgür Atkın, Özgür Dağ, Seda Çavdar, Yiğit Ali Uslu

Konusu : Epik Tiyatro’nun büyük ustası Haldun Taner, bu kült eserinde 31 Mart Vakası’ndan 71 Muhtırası’na kadar bireysel ve toplumsal anlamda yaşanan dönüşümlerin yanı sıra hiç değişmeyen şeylerin taşlamasını yapıyor.

Oyunda yoksul bir aileden gelen, hayatı sorgulamadan yaşayan “dürüst” Vicdani ile varlıklı bir ailede doğan, servetine servet katarak yükselebilmek için her yolu mubah gören Efruz isimli iki zıt karakterin hayat hikâyesi aktarılıyor. Hiciv, mizah ve yer yer hazin hikâyelerle ilerleyen oyun, sınıfsal farklılıkların birey ve sosyal yaşam üzerindeki etkileri, insan tabiatı, vatan sevgisi, iyilik-kötülük gibi konulara dair sorular sorduruyor.

Vicdani kendi gibi olanlara şöyle sesleniyor: “Ey benim kardeşlerim/ İbret olsun hayatım/ Açın ne olur gözünüzü,/ Sakın siz de benim gibi/ Safçasına/ Plak olmayın”

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi – Saat: 15.00 ve 20.30

Adres: Darülbedayi Caddesi No:3, Harbiye / Şişli

****

“Ben Medea Değilim”

85 Dakika Perde:1

Yazan: Allison Gregory

Çeviren: Yeşim Gökçe

Yöneten: Hülya Karakaş

Oyuncular: Şirin Asutay, Berrin Koper, Kamer Karabektaş, Ozan Akif Serman

Oyunun Konusu

“Ben Medea Değilim” oyununda yakın geçmişte “katil” sıfatı yakıştırılan bir Kadın’ın, tiyatro sahnesinde gösteriyi ve seyirciyi manipüle ederek kendi hikâyesine ve aslında her kadının kendi gerçeğine yönlendirdiğini görüyoruz.

Kağıthane Sadabad Sahnesi – Saat: 20.30

Adres: Merkez Mah, Hasbahçe Caddesi Kağıthane Belediyesi Kültür Merkezi No:1, Kağıthane

****

Önceki

19 Mart 2025 Çarşamba Günün Sergisi

Sonraki

20 Mart 2025 Perşembe Çukurova Şiir Günleri

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Popüler Yazılar