
Güzel Sanatlar Birliği
110.Yıl Sergisi
Haber : Kemal Gönüleri
- Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği 110’ncu Yılını “110. Yıl ” isimli Sergisi ile kutluyor.
- Serginin açılış kokteyli , Kethuda Hamamı Beşiktaş Kültür Merkezi’nde 5 Mart 2019 Salı günü saat 15.00 de yapılacak.
- “110.Yıl” Resim Sergisi , 14 Mart’a kadar Sanatseverler tarafından gezilebilecek.
Kethuda Hamamı Beşiktaş Kültür Merkezi, Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği‘nin 110. Yıl Sergisi’ne ev sahipliği yapıyor.
5 Mart 2019 Salı günü saat 15.00’de Kethuda Hamamı Beşiktaş Kültür Merkezi‘nde bir kokteyl ile açılışı yapılacak olan sergi 14 Mart akşamına kadar Sanatseverler tarafından ziyaret edilebilecek.
Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği‘nin 110. Yıl Sergisi’nde eserleri yer alan Sanatçıların isimleri şöyledir.
Mahbube Akar, Nazan Akpınar, Ayla Akyol, Zehra Başeğmez, Burcu Or Bayram, H. Fehmi Bildik, Nilüfer Çile, Sakine Düzce, Kenan Çizer Erçel, Özlem Kalkan Erenus, Nur Göksu, Nihal Güres, Pınar Akış Gürsel, Nilüfer İnaltong, İda Kahraman, Fatma Kalkavan, Öznur Kepçe, R. Erol Kürkçüoğlu, Ceylan Mutlu, Sibel Özkaygısız, Ayşe Pınarlı, Aydın Sofu, Çiğdem Soyuince, Jale Şahin, Selçuk Uçku ve Aynur Yıldırım.
Kethuda Hamamı Beşiktaş Kültür Merkezi
Adres : Muallim Naci Caddesi No:21/A Ortaköy/Beşiktaş

GÜZEL SANATLAR BİRLİĞİ RESİM DERNEĞİ’ni TANIYALIM
“Osmanlı Ressamlar Cemiyeti”, 1909 yılında Sanayi-i Nefise Mekteb-i Âli’sinden mezun ilk Türk Ressamları tarafından Üsküdar’da kurulmuştu. M. Ruhi Arel, Sami Yetik, Şevket Dağ, Hikmet Onat, Hoca Ali Rıza, Ahmet Ziya Akbulut gibi Türk Resim Sanatı Tarihi’nde yerini kanıtlamış olan sanatçılar kurucular arasındaydı.
Türk Resminde “1914 Kuşağı” ya da “Çallı Kuşağı” olarak bilinen İbrahim Çallı, Avni Lifij, Namık İsmail, Nazmi Ziya Güran gibi sanatçıların katılımıyla cemiyet, önemli etkinliklere imza atmıştı. Osmanlı Ressamlar Cemiyeti 1916 yılında, 48 sanatçının katılımıyla Galatasaray Lisesi’nde ilk toplu sergiyi açmıştı.
Cumhuriyet döneminde, yoğunlaşan sanat etkinlikleri içinde yeni grup ve dernekler kurulurken, geriye doğru uzanan tarihsel perspektifte, Osmanlı Ressamlar Cemiyeti de isim ve yapı değişikliklerine gitti. Adı, 1921’de “Türk Ressamları Cemiyeti” oldu. 1929’dan itibaren “Güzel Sanatlar Birliği” adı altında faaliyetlerine devam etti. 1973’de ise, “Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği” adını aldı.
Çağdaşlaşma süreci 1985 yılında ivme kazandı. Plastik sanatların gelişmesi doğrultusunda, özgür sanatsal oluşumları desteklemeli sürdürüyor. 21. yüzyılda yeni bir geniş görüşlülük ve yenileşen üye kadrosuyla, Türk Resim Sanatında etkin bir rol üstlenmek çaba ve gayreti içine girdi. Yurtiçi ve yurtdışı sanatsal ve kültürel etkinlik hedeflerinin yanısıra, ana hedeflerindin biri kültürel miras ve kimlik konularına duyarlı bir yol izlemek oldu.
*****