İstanbul’dan Düşler veRenklerMardin’de

‘’İSTANBUL’dan Düşler ve Renkler’’ MARDİN’de

Haber ve Fotograflar : Harika Ören

Rekreasyon Derneği 2018-2019 çalışma dönemine 29 Eylül’de dinler ve dilleri buluşturan kadim şehir Mardin’e yaptığı gezi ve sergiyle başladı. Dernek Üyelerinin katıldığı ‘’İSTANBUL’dan Düşler ve Renkler’’ sergisi MARDİN’de açıldı.

Rekreasyon Derneği, 7 bin yıllık geçmişe sahip Mardin’e üyeleriyle birlikte bir kültür gezisi düzenledi. Gezi ile eş zamanlı olarak 29 Eylül-2 Ekim 2018 tarihleri arasında; Izala Otel’de ‘’Istanbul’dan Düşler ve Renkler’’ isimli serginin açılışı yapıldı.

Rekreasyon Derneği üyeleri; Asuman Kerime Denizli, Ayfer Özdemir, Ayla Akyol, Aynur Yıldırım, Ayşe Ümit Sahilyolu, Ayşegül İlerigelen Özdemir, Beyza Bayraktaroğlu, Cahide Topaloğlu, Canan Arabacı, Demet Aytuna, Emine Yılmaz, Esra Bayraktaroğlu İskender, Fehmi Bildik, Fevziye Özmen, Fügen Ergüven, Figen Koylan, Gülseren Şahin, Günseli Yetkin, Harika Ören, Hülya Ataözden, K.Nesrin Gümüşayak, Nilüfer Batmanoğlu, Nuran Yapıcı, Nurcan Orman, Öznur Balcı, Pervin Bülbül, Ruhşen Yıldız, S.Fusun Tolunay, Sabahat Bayar, Seçkin F. Çakır, Selma Tokdemir, Serpil Akgün,Sevda Güven, Sevim Güllü,Yasemin Toydemir Balkan, Yüksel Kilci ve Zohreh Soleimanpour sergiye, özgün eserleriyle katıldılar.

İzala Hotel Eski Mardin’de sit alanında, birçok tarihi mekanlarla iç içe yürüme mesafesinde bulunuyor. Mardin tarihi ve görsel değerlerine sahip çıkılarak nakış gibi işlenmiş Mardin taşının yanı sıra yine Mardin kültürünü yansıtan Kök Boyalı ahşap,işlemeli tavanlarıyla,muhteşem avlusu ve seyir terasıyla butik özelliğinin hakkını veriyor. Bölgeyle ilgili coğrafi terim olan “İzala’’ Çivi yazı tabletlerde, Roma- Bizans kaynaklarında Mardin ve civarı için kullanılan bir isim olarak yer alıyor.

Sanatçılar, 29 Eylül 2018 Cumartesi günü Saat 17’de İzala Otel’in avlusunda Mardin’li sanatseverlerin katılımıyla sergi açılışını gerçekleştirdiler. Rekreasyon derneği Başkanı Pervin Bülbül, İkinci Başkan Canan Arabacı, sergiye katılan üyelere zarif birer hatıra plaketi sundular. İzala Otel’in misafirperverliğinde hazırlanan yöreye mahsus Süryani şarabı eşliğinde badem şekerleriyle ve tatlıyla hazırlanan kokteyl, çekilen hatıra fotoğraflarıyla devam etti.

Rekreasyon Derneği Başkanı Pervin Bülbül ‘’ Tarihi geçmişi, kültürü, yöresel mutfağı, medreseleri, köyleri, sosyal yapısıyla Dünya’da fark yaratan Mardin şehrimizi ziyaret ederek; yakından tanımak istedik. Gelirken İstanbul’dan düşlerimizi de buraya taşıyalım, bu özel yere bir renkte biz katalım diye düşündük. ’’ dedi ve İzala Otel yönetimine teşekkürlerini iletti.

Yönetim kurulu üyeleri Harika Ören, Emine Yılmaz, Sevda Güven, Figen Koylan ve Günseli Yetkin Mardin, tarihi geçmişinde birçok uygarlığa ve inanca hizmet etmiş Mardin’de bulunmaktan mutluluk ve heyecan duyduklarını; farklı dil, din ve milletlere ortak yaşam alanı olarak kucak açan Mezopotamya’yı , Mardin ve çevresini bir an önce görmek için sabırsızlandıklarını belirttiler.

Rekreasyon gurubu, sergi sonrasında Mardin yöresel yemeklerinin tadına bakmak üzere, gezi danışmanları Lokman Açıl önderliğinde akşam yemeğine çıkarak, yorgunluk attılar.

“Kaşiari Dağları” & MARDİN

Asur krallarından I Adat Ninari ve oğlu I Salamsar‘dan kalma kitabelerde “Kaşiari Dağları” diye sözü edilen bölgenin Mardin-Midyat yani Tur-Abdin çevresi olduğu bilinmektedir

Mardin, mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğu’nun şiirsel kentlerinden biridir. Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Mardin’de bu dönemlere ilişkin birçok yapıyı bünyesinde harmanlaya bilmiş önemli bir açık hava müzesidir.

Kısaca Mardin’in tarihinden bahsetmek gerekirse, Mezopotamya’nın kalbi sayılan yukarı Mezopotamya bölgesinde yer alan Mardin dünyanın en eski şehirlerinden bir tanesidir. Klasik anlamda yerleşim M.Ö 4500 yıllarında Subarilerle başlar daha sonra sırası ile Sümerler, Akadlar, Babiller, Mitanniler, Asurlular, Medler, Persler, Romalılar, Bizanslar, Araplar, Selçuklular, Artuklular, Osmanlılar hüküm sürer ve daha sayamadığımız birçok medeniyet Mardin ve bölgesinde tarih sahnesinden çekildikten sonra bile kültürlerini, inançlarını, dillerini, geleneklerini bir sonraki nesillere miras bırakmışlardır. Mardin’de, farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan Konaklar, camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır. Özellikle son yıllarda Mardin şehir merkezinde yapılan restorasyon çalışmaları ile birlikte hedef UNESCO’nun tamamı sit alanı ilan edilen şehirler listesine girmekle birlikte hak ettiği tarihsel ve kültürel öneme kavuşmasıdır.

Asur krallarından I Adat Ninari ve oğlu I Salamsar‘dan kalma kitabelerde “Kaşiari Dağları” diye sözü edilen bölgenin Mardin-Midyat yani Tur-Abdin çevresi olduğu bilinmektedir Bu bölgeyle ilgili diğer bir coğrafi terim olan “İZALA’ da” o dönemden kalmadır Çivi yazı tabletlerde ve daha sonraki Roma ile Bizans kaynaklarında Mardin ve civarı için İZALA terimi kullanılmıştır

*****

Önceki

4 Ekim Perşembe Günün Sergileri

Sonraki

5 Ekim 2018 Cuma Tiyatro Rehberi

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar