Exlibris Yarışmaları Sergisi Türkiye’de ilk defa açıldı

Exlibris Yarışmaları Sergisi

Türkiye’de ilk defa açıldı

Haber: Erol Ünal

Fotoğraflar: Yevkine Berberoğlu Bulur ve Semra Oksay

İtalyadan gelen Exlibris Yarışmalarının Sergisi Türkiye’de ilk defa Bodrum Dibeklihanda Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü‘nün katkılarıyla açıldı. 10 Ekim’e kadar sürecek ve pazartesi hariç 10:00 – 20:00 saatleri arasında izlenebilecek sergide İtalyada 2001’den beri İtalyan Exlibris Derneği Solstizio d’Estate Onlus tarafından yapılan Uluslararası Exlibris Yarışmalarına katılan Almanya, Arjantin, Belarus, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Fransa, İtalya, Litvanya, Rusya, Türkiye’den Exlibris sanatçılarının seçilen ve sergilenmeye layık görülen eserleri yer alıyor.

Bodrum’da sergilenenen bu eserler 2003’ten beri uluslararası bu yarışmaya gönderilen orjinal Exlibris’ler. Türkiyede ilk defa yalnızca Bodrumda sergilenen bu eserler sergiden sonra İtalya’ya iade edilecek.

2010’da da İtalyan Exlibris Derneği Solstizio d’Estate Onlus’un “Exlibris Bosco Stregato – Büyülü Orman” sergisini de İstanbul Exlibris Akademisi Derneği öncülüğünde Cağaloğlu İki Lions Kulüp ve Solstizio d’Estate Onlus işbirliği ile İstanbulda açılmıştı. İstanbuldaki Uluslararası 33. Fisae Exlibris Kongresi‘nin yapılacağı 25-29 Ağustos 2010 tarihine denk gelen sergiye Exlibris kongresi için gelen misafirler ziyaret etmişti. İstanbulda Beyoğlu Kallavi Sokaktaki Yeküv Sanat Cafe Galery‘de açılan serginin sanat danışmanlığını Tommaso Lo Russo yapmıştı. Sergi bir sene sonra “Levent Soroptimist Kulübü” ile “Cağaloğlu İki Lions Kulübü” işbirliği Balat Kültür Evi’nde tekrar edilmişti.

Kısa hikayeler, resim ve heykelle ilgilenen İtalyan Exlibris Derneği “Solstizio d’Estate” 2001’den beri Uluslararası Yarışma organize ediyor. “Solstizio D’Estate” derneği ilk defa organize ettiği 2001’deki uluslararası yarışmayı 2003’te Remo Palmirani başkanlığında “Exlibris” olarak devamlı bir yarışma haline getirdi. Bu yarışmalar her yıl masallar dünyasında yeni bir temaya bağlı olarak yapılmaya devam ediyor.

İSTANBUL EXLİBRIS AKADEMİSİ

Sergiyi organize eden İstanbul Exlibris Akademisi Derneği 1992’da 6 Türk Exlibris sanatçısının yurtdışında “Exlibris Cristoforo Kolombo 1492-1992” adlı Uluslararası Exlibris Yarışmasına katılmaları için sanat elçiliği yapan Latife Baştuğ başkanlığında 13 Ağustos 1998’de İstanbul’da kuruldu. Genova’da yapılan Uluslararası Kristof Kolomb Yarışmasınında sergilenmeye layık görülen Exlibris’lerin bir serisi Latife Baştuğ’a hediye edildi. Latife Baştuğ bu Exlibrisleri 1993’de, 2019’da Beşiktaş Belediyesi Sergi Salonunda sergiledi.

İstanbul Exlibris Akademisi Derneği 2000’de Türkiyede yapılan ilk Uluslararası Exlibris Yarışmasını gerçekleştirdi. İMKB Borsası sponsorluğunda yapılan “İstanbul 2000 Uluslararası Exlibris Yarışması” Sergisi 2000’de İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde yapıldı. 2002’de Türkiyede yapılan ikinci Uluslararası Exlibris Yarışması “Nazım Hikmet 1902-2012 Uluslararası Exlibris Yarışması” adıyla Kültür Bakanlığının sponsorluğunda gerçekleşti. Yarışmanın sergisi 2002’de İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde açıldı. Sergi Eskişehir Üniversitesi’nde tekrarlandı.

İstanbul Exlibris Akademisi Derneği 2008’de İtalya Soncino Basın Müzesinde Dr. Remo Palmirani’yi anma gününde İtalya’da Soncino Basın Müzesi’nde “Exlibris İstanbul 2000” Exlibris Sergisi açtı.

Ardından Castello Roddi D’Alba da aynı adlı şatonun restorasyonu sonucunda halka açılışı bu sergi ile gerçekleşti. 2009’da İstanbuldaki 3.Uluslararası Su Konferansı’nda ve İstanbul Basın Müzesi’nde Exlibris Sergisi açıldı.

İstanbul Exlibris Akademisi Derneği 2010‘da 18 Ülkeden 500 Lionsun katıldığı Uluslararası 13. Lions Akdeniz Konferansı sırasında Bodrum Kefaluka Hotel’de Exlibris Sergisi açtı. Aynı yıl İtalya Ligaura’da Exlibris Lions 2010 Sergisini açtı. “Exlibris Lions” sergisi İtalyada ziyaretçi akına uğradı.

2012’de İstanbul Akatlar Kültür Merkezi’nde Lions 118 T Federasyonuna tanıtım toplantısında Exlibris Sergisi açıldı ve Italya Albengada Lions haftası Exlibris Sergisiyle açıldı. 2013’de İstanbul Lütfü Kırdar Kongre Merkezi’nde yapılan Avrupa Forumu açılışı derneğin Exlibris Istanbul 2013 sergisinin açılışıyla yapıldı. 2014’de Bodrum Dibeklihan’da Exlibris Sergisi açıldı. 2015’de Balat Kültür evinde Exlibris Workshop’u yapıldı ve Levent Soroptimist kulübü katkılarıyla Exlibris Sergisi açıldı. 2017’de İstanbul Balat Kültür Derneği’nde Exlibris hakkında konferans verildi ve Exlibris Sergisi açıldı ve İstanbulda Mason Derneği’nde Exlibris Sergisi açıldı.

*****

Önceki

BİLSEN BAŞARAN’dan “S/ÖZÜN İZİ”

Sonraki

Altınoran’da yeni öğrenim dönemi başladı

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar