Yeni Yılda da ” Umut”…

Yeni Yılda da ” Umut”…

Haber: Eyüp Büyükbostancı

İDGSA / UESYO / MSGSÜ Mezunları‘nın 20 – 26 Mayıs 2025 tarihleri arasında Büyükçekmece İbrahim Çallı Sanat Galerisi‘nde, 01- 16 Eylül 2025 tarihleri arasında Türkan Saylan Kültür Merkezi‘nde gerçekleştirdikleri karma sergi “Umut”, şimdi de Beyoğlu Belediyesi İstiklal Sanat Galerisi‘nde.

29 Ocak 2026 Perşembe günü saat 18.00’da açılışı gerçekleştirilecek sergi, 22 Şubat 2026 tarihine kadar gezilebilecek.

Sergi Küratörü, Grafiker Fatih Mehmet Durmuş‘tan:

“Umutsuz durum yoktur, umutsuz insanlar vardır.
Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.” (Mustafa Kemal Atatürk)

Umut, geleceğe dair bir vaat değil; şimdiye tutunma biçimidir. Karanlığın içinden yükselen bir sezgi, kırılgan ama inatçı bir ışıktır. Gecenin sonsuzluğunda parlayan bir ışık gibidir umut. Karanlık ne kadar boğucu olursa olsun, onun ışığı yolumuzu aydınlatır. İmkansızı mümkün kılar, çünkü insan, umut ettiği sürece yaşar. Mevlânâ’nın dediği gibi: “Karanlık, ışığı daha parlak gösterir.”

Tamamlanmış bir cevap olarak değil; sorularla, arayışlarla ve çelişkilerle birlikte var olur. Sanatın kalbinde yatan devrimdir “umut”.

Umut, “bilinmez”den beklentisidir insanın. Yaşanmışlıkların tortusundan süzülen bir direnç; zamanın ağırlığına, kayıplara ve çatlaklara rağmen hâlâ anlam üretme çabasıdır.

“Bir hayalim var”, diyordu Martin Luther King, tarihi konuşmasını yaparken. Hayali ve umudu ırksal eşitsizliklerin olmadığı bir dünyaydı.

Bu sergi, umudu bir sonuç olarak değil, bir eylem olarak düşünmeye davet eder: Bakmak, duymak, hissetmek, hayal etmek ve yeniden düşünmek… Belki de umut tam olarak budur: Henüz söylenmemiş olanı duymaya açık kalmak ve her şeye rağmen, birlikte var olmanın ihtimaline inanmaktan vazgeçmemek.

Sergimizde yer alan sanatçılar, kendi iç seslerinden yola çıkarak ortak bir duygu alanı kurmuş; bireysel deneyimlerini, kolektif bir titreşime dönüştürmüşlerdir.

Umut, “Yokluğun içinde bir varoluş çığlığı”dır. Bu sergide o sessiz çığlığı duyacaksınız…

Katılımcılar

Prof. Dr. Devrim Erbil, Prof. Dr. Esin Sarıoğlu, Doç. Dr. Engin Akdoğan, İsa Çelik, Tan Oral, Akgün Sezer, Alev Demirkesen, Ali Balkı, Ali Ergün, Ali Tekin Çam, Ayşe Çetkin, Batuhan Erdi, Bekir Özdemir, Çetin Özer, Dilara Oktar Gürses, Elçin Çubuk, Eyüp Büyükbostancı, Fatih Mehmet Durmuş, Figen Aykaç Erdi, Filiz Arışan Aydoğan, Günseli Partanaz, Halit Özüdoğru, Dr. Kevser Soydan, Meral Pekün, Merih Kurtul, Mesude Hülya Şanes Doğru, Metin Sağanak, Murat Küçükyılmaz, Nebahat Hoşgör, Necati Derya, Nilgün Temiz, Nilüfer Tünay, Nimet Erciyas, Nuri Sezer, Nursel Balpınar, Sara Kocatoros Tuncel, Semra Timurhan, Tayfun Tuncel, Timuçin Tarhanlı, Tufan Atalayman, Ülker Turhan Öner, Zehra Günseli Onat, Doğa Baykal , Naz Polat

İstiklal Sanat Galerisi

Adres: İstiklal Caddesi No: 217 Beyoğlu

****

Read Previous

Döne Döne Karacaoğlan

Read Next

26 Ocak 2026 Pazartesi Günün Sergisi

Most Popular