Erol Deneç’in Sergisi Üsküdar Nevmekân Sahil’de

Erol Deneç’in “Dünden Bugüne” Sergisi

Üsküdar Nevmekân Sahil’de

Haber : Kemal Gönüleri

Üsküdar’ı, şehrin kültür sanat merkezi haline getiren Üsküdar Belediyesi, fantastik realist tarzın Türkiye’deki ilk ve dünyadaki önemli temsilcileri arasında yer alan ressam ve müzisyen Erol Deneç’in eserlerini tüm İstanbullularla buluşturuyor.

Eserleriyle “Doğudan yükselen yıldız” olarak anılan Erol Deneç’in en seçkin eserleri, 11 Ocak’tan itibaren bir ay boyunca Üsküdar Nevmekân Sahil’de sergilenecek. Üsküdar Belediyesi tarafından hazırlanan, sanatçının eserlerini içeren kitap da sergide tanıtılacak.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in de katılımıyla gerçekleşecek olan serginin açılış kokteyli 11 Ocak 2019 Cuma günü saat 19.00‘da yapılacak.

Kültür Sanat Danışmanlığını Gülsüm Hasbal İsmailoğlu‘nun , Sergi Küratörlüğünü Meyçem Ezengin‘in yaptığı Erol Deneç‘in Fantastik Realizm Resim Sergisi’nin Proje Danışmanlığını ise Ahmet Taner Özer yürütüyor.

Erol Deneç‘in “Dünden Bugüne” İsimli Fantastik Realizm Resim Sergisi 10 Şubat akşamına kadar Üsküdar Nevmekan Sahil‘de Sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Üsküdar Nevmekan Sahil

Adres : Nev Galeri Nevmekan Sahil Şemsipaşa/Üsküdar

Erol Deneç Kimdir?

Fantastik Realizm’in ilk Türk temsilcisidir.

1941 yılında İstanbul Kadırga’da doğdu. Kadırga ilkokulu ve Gedikpaşa Ortaokulu’nda öğrenim gördükten sonra Matbaacılık Meslek Okulu’na devam etti. Bu dönemde müzik ile ilgilenmeye başldı; keman, ud, çalmayı öğrendi. Lise öğrenimini tamamladıktan sonra Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu’na kaydoldu.

1962’de Tatbiki Güzel Sanatlar’da misafir sanatçı Anton Lehmden ile birlikte çalıştı. Fantastik tarzın ilk Türk temsilcisi oldu.

1964 yılında Viyana Fantastik Resim Okulu’nun kurucularından Ernst Fuchs’un davetiyle Viyana’ya yerleşti ve ilk sergisini açtı.

Çalışmaları, 1965-69 yıllarında Viyana Güzel Sanatlar Akademisi tarafından Meister Ödülü’ne değer bulundu. 1971 yılında hakkında bir belgesel film çekildi. Film başta Viyana 20. yy Modern Sanat Müzesi olmak üzere birçok önemli merkezde gösterildi. Hakkında ikinci bir belgesel film 1982’de Wolfgang Lezowsky tarafından çekilmiş ve Avrupa’nın önemli televizyonlarında gösterilmiştir.

1973 yılında Viyana’da evlendi ve 5 çocuk sahibi oldu. Ailesi ile Alp Dağları’nın eteklerinde yaşamını sürdüren sanatçı müzik alanında keman ve ud ile Klasik Türk müziği çalışmalarına devam etmenin yanısıra Hint müziği ve sitar ile de ilgilendi.

1989 yılında Türkiye’ye döndü ve 1991-95 yılları atasında resim öğretmenliği yaptı. İstanbul Üniversitesi Kültür Merkezi’ndeki öğrencileri ile İFAR (İstanbul Fantastik Realite) grubunu kurdu. Deneç, 1963’ten bu yana 150’yi geçkin sergi açmıştır.

Viyana’daki Albertina ve Belveder müzelerinin yanı sıra Viyana Şehir Koleksiyonu ile Almanya, Avusturya, Fransa, İtalya ve Türkiye’deki bazı özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.

*****

Önceki

Nişantaşı CİTY’S’de Bahri Genç-Barış Sarıbaş Sergisi

Sonraki

Bodrum Dans Kulübü “Şampiyon”lukla Döndü

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar