Amerikan Hastanesi’nde “Pozitif Alan” Sergisi

Amerikan Hastanesi’nde

“Pozitif Alan” Sergisi

Haber ve Fotograflar : Nihal Güres

Amerikan Hastanesi ‘Operation Room’ Sanat Merkezi’nde , Dünya Aids Günü nedeniyle hazırlanan Pozitif Alan / Positive Space -Grup sergi düzenlemesi açıldı. Küratörlügünü Alper Turan, sergi tasarımını Doruk Çiftçi‘nin yaptığı sergiye ; Ardil Yalınkılıç, Artık İşler, Can Küçük, Ceren Saner, Furkan Öztekin, Elmgreen &Dragset, Güneş Terkol, İz Öztat, Leyla Gediz, Nihat Karataşlı, Onur Karaoğlu, Özgür Erkök Moroder, Pınar Marul, Sabo Akdağ, Sadık Arı, Serdar Soydanve Ünal Bostancı katılıyor.

1980 lerde ortaya çıkan AİDS kısa sürede yayılarak bir kabusa dönüştü. Pek çok değerli sanatçı AİDS nedeniyle hayatlarını kaybetti.
Bunlar arasında en bilinenleri Freddy Mercury , ki şu sıralar filmiyle çok gündemde.

Yine o yılları fazlasıyla hatırlatan , başrolünü Tom Hanks ve Antonio Banderas‘ın oynadığı , bol ödüllü , ‘Philadelphia’ filmi var.
Pek çok değerli sanatçı hayatını kaybettikten sonra , en sonunda çaresi , ilacı bulundu .

Hastalık , yaygın bulaşma riski nedeniyle o yıllarda tüm dünyada muhafazakâr seslerin yükselmesine neden olmustu.

O dönemi hatırlatan gazete küpürleri, kitaplar, filmler ve sanatçıların tabloları ve heykel ve düzenlemeleri ile sergi çok bilgilendirici ve ilgi çekici bir sunuma dönüşmüş, görülmesi son derece yerinde bir karar olur.

Türkiye’ deki ilk medyatik AIDS vakası Mürteza Elgin‘ den sonra bu hastalık skandallarla medyada yer buluyor. HIV enfeksiyon oranı hızla artarken , virüs bir tabu olarak kalıyor ve toplumda damgalama sebebi olmaya devam ediyor.

‘Pozitif Alan’ , kaybeden , ayrıştıran , kabul eden, reddeden, bulaşan ve yayılan öznel bedenlerin karşısında ideolojik ve medikal bedeni, Görünürlük ve damgalama, kurban ve suçlu halleri, haz ve hastalık gibi HIV/ AIDS ‘ le doğrudan iliskilenen konuları tartışmaya açıyor.

Sergi “pozitif olmayı” olumluyor olsa da , AIDS‘ i bir ‘metafor’ olarak görme hakkını da elinde tutuyor. Bulaştığı hücreyi yok etmeyen , onu savunmasız hale getiren baskilanmamiş HIV, eril tahakkümün , biyoiktidarin pratiklerini de hatırlatıyor. ‘POZİTİF ALAN’ , bu pratiklere karşı yeni bulaşma teknolojileri arıyor.

Sergi 2 Şubat‘a kadar gezilebilecek.

Amerikan Hastanesi  Operation Room

Güzelbahçe şok. No 20 34365 Nişantaşı- İstanbul

www.operation-room.org

*****

Önceki

2 Aralık 2018 Pazar Günün Sergileri

Sonraki

3 Aralık 2018 Pazartesi Günün Sergileri

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar