Yaşar Kemal Anıldı
M. Demirel Babacanoğlu Yazdı
Toprağın/insanın diyalektiğinin ünlü romancı yazarı, Yaşar Kemal, 2 Mart 2024 günü akşamı Ali Ozanemre yönetiminde, Adana Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde tarihsel sanatsal etkinlikle anıldı.
Sahne açıldı, perdenin ardından tiyatro oyuncusu Gürsel Fırat’ın şiir okuma, yazardan özlü sözler söyleme sesleri duyuldu. Böylece etkinlik başlamış oldu.
Musa Kaplan’ın hazırlamış olduğu Yaşar Kemal Konulu 20 dakikalık belgesel sunuldu. Belgeselde, Yaşar Kemal’in yaşam serüveni ayrıntılarıyla verildi.
Daha sonra, Yaşar Kemal’in cenaze töreni verildi. Seveni, geleni çokdu. Biri, Adnan Yücel’in “Yer yüzü aşkın yüzü oluncaya dek” şiirini okudu. Bir bölümü şöyle:
“… ne kırlarda direnen çiçekler/ ne kentlerde devleşen öfkeler / henüz elveda demediler. / bitmedi daha sürüyor o kavga / ve sürecek yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek!”
Yazarın eşi Prof Dr. Ayşe Baban’la görüntü bağlantısı kuruldu. Ali Ozanemre kısa bir söyleşi gerçekleştirdi. Ayşe Baban çok mutlu olduğunu belirti, saygılar sevgiler sundu; böyle bir anmanın kendisine onur verdiğini söyledi.
Osmaniye Çardak Köyü Özgür İnsan Derneği’nden İbrahim Çenet; Yaşar kemal’in köyü Hemite’den, Yaşar Kemal evini, anıtını, Müzesini, bahçesini, tanıttı anlattı.
Yeni aynı köyden Aşık Seyfi Metin, Yaşar Kemal’le karşılaşmalarını, konuşmalarını, ona yazdığı “Senin Köyün” adlı şiiri okudu, hüzünlendiğini söyledi…
İki dörtlüğünü yazalım: Köyüm
Ayrı düştüm köyümden, hicrana aktı zaman
Eridim bir hal oldum köyüm gözümde tüter
Kayıp ettim huzuru yıllar vermedi aman
Kurudum bir dal oldum köyüm gözümde tüter
Düştüm zalim gurbete her günüm doldu keder
Çalıştım çabaladım emekler oldu heder
Bu ayrılık hasretlik yüreği verem eder
Gam tasaya yol oldum köyüm gözümde tüte
Aşık Yahya Gürz dokundu sazının teline, Torosların, Çukurova’nın yanık havalarını türkülerini söyledi.
Levent Uğur uzun bir şiirini okudu. Günlük yaşamın ezikliğinden, olumsuzluklardan söz etti. Özgür ve Rütya da özgün müzikler sundular. Fatma Helin Çenet Ulaşa ağıt seslendirdi.
Yalnız unutulan bir şey oldu. 03 Nisan 1993’te Sevgili Yalçın Akyol Adana-Seyhan Belediye Başkanlığı öncülüğünde Yaşar Kemal’in Köyü Hemite’ye gidildi, törenle Yaşar kemal Parkı açıldı, İnce Memed anıtı dikildi. Köy çocukları çiçek getirdi Yaşar Kemal’e, “Siz de edebiyatın Atatürk’üsünüz” dediler*… (…)
05 Mart 2024, Adana
*Daha geniş bilgi için, Seyhan dergileri Mayıs/ Temmuz 1993 sayılarına bakanız.
****