
Sanata 51 Yılını adamış Ressam :
Veysel Kubat
Röportaj Ve Fotohgraflar: Vahit Şahin
- Veysel Kubat, “Sanat akımlarına bağlı olarak çalışmam. Özgür ve özgün çalışmak isterim ve çalışırım”
- Kubat, “Beni en çok etkileyen tablom KORUNMA adlı tablomdur. Bu eserimde İkinci Dünya harbi, gaz odaları, Çernobil, Halepçe olayı, Saddam’ın gaz bombası atma tehdidi, motorlu taşıtların egzozdan çıkardıkları, yanan sobaların havayı kirletmesi var ve insanlar kirlilikten korunmak için çeşitli maske takıyorlar”
Hayatının yarım asrından fazlasını resim sanatına adayan ve geçen yıl, 2019 Kasım ayının 10’nunda sanatının 50.yılında Adana Kültür ve Sanat Derneği’nin katkılarıyla kişisel sergisini açan Adanalı Eğitmen – Ressam Veysel Kubat ile sanat üzerine söyleşi yaptık.
Adana Çukurova Güzel Sanatlar Derneği Başkan’lığını da yapmakta olan Ressam Veysel Kubat’la samimi bir ortamda yaptığımız röportajı Sanatseverlerin ilgisine sunuyoruz. Yönelttiğimiz her sorular ve Eğitmen – Ressam Veysel Kubat‘ın içtenlikle verdiği yanıtlar şöyle:
Sanat yaşamınızı 51. Yılındasınız. Sanatsal faaliyetlerinize geçmeden önce bira kendinizden bahseder misiniz? Veysel Kubat kimdir?
Adana’nın Karataş ilçesine bağlı Zeamet köyünde doğdum. İlköğretimi 5. Sınıfa kadar köyde okudum. Adana’ya ailece göç ettik. 1967-68 öğretim yılında Adana Erkek Lisesinden mezun oldum. 1968 yılında İ.Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin(Mimar Sinan)sınavını kazandım. Zeki Faik İzer, Özdemir Altan ve Güngör Taner hocalarımdan eğitim aldım. Beş yıl eğitim sürecinde Kenan Yontuç’dan modlaj, Sabri Berkel hocadan gravür eğitimi aldım. 1973 Haziran dönemi mezun oldum. 1974 Şubat ayında öğretmenliğe başladım. 1974 Şubat ayında Bölge Müzesinde sergi açtım. Dört kişisel, yirmibeş karma sergi açtım. 1976 yılında askerlik görevimi yaptım. 1977 Şubat ayında evlendim. Bir kızım, bir oğlum var. Üç tane torun var.
Özgeçmişiniz anlatırken sanata da girmiş olduk. Peki Hocam, sanat anlayışınız nedir?
Sanat anlayışım; soysal içerikli konuları renk ve biçimleri modern anlayışla yorumlarım. Konum çoğunlukla figüratiftir her şey insanla vardır. Manzara venatürmort da çalışırım.
Bugüne kadar sayısızca eser ortaya çıkardınız. En çok beğendiğiniz ya da sizi en çok etkileyen eseriniz hangisi?
Beni en çok etkileyen tablom KORUNMA adlı tablomdur. Bu eserimde İkinci Dünya harbi, gaz odaları, Çernobil, Halepçe olayı, Saddam’ın gaz bombası atma tehdidi, motorlu taşıtların egzozdan çıkardıkları, yanan sobaların havayı kirletmesi var ve insanlar kirlilikten korunmak için çeşitli maske takıyorlar.
Sürrealizm (Gerçeküstücülük), Ekspresyonizm (Dışavurumculuk), Dadaizm., Fütürizm (Gelecekçilik), Konstrüktivizm (Yapısalcılık), Kübizm,Pop Art ve Minimalizm gibi sanat akımlarından etkilenen sanatçılarımız var. Siz hangi sanat akımına bağlısınız?
Sanat akımlarına bağlı olarak çalışmam. Özgür ve özgün çalışmak isterim ve çalışırım. Sanat anlayışım; soysal içerikli konuları renk ve biçimleri modern anlayışla yorumlarım. Konum çoğunlukla figüratiftir, her şey insanla vardır. Manzara venatürmort da çalışırım.
Siz sadece sanatçı değil aynı zamanda sanatçılara önderlik eden sivil toplu kuruluşlarında da görev yapıyorsunuz. Bunlar hangi kurumlar?
Halen Adana Çukurova Güzel Sanatlar Derneği Başkanıyım. Adana Kültür ve Sanat Derneği’ne üyeyim. Ayrıca kendime ait KUBAT SANATEVİ var. A.Ç.G.S.Derneği olarak her yıl bir veya iki sergi açıyoruz. Her ayın belli bir gününde sanat konulu söyleşi yaparız. ASKEF Federasyonun etkinliklerine sadece bizim dernek katılabilir. Yine Kubat Sanatevi’nde çalışanlarla geleneksel dönem sonu sergimiz olur. 2019 Kasım ayının 10’nunda sanatımın 50.yılı kişisel sergimi açtım.
Değerli Sanatçı Eğitmen – Ressam Veysel Kubat‘a İstanbul Sanat Magazin ailesi olarak teşekkür eder, çalışmalarında başarılar dileriz.
*****
2 Comments
Veysel Hocam
İz bırakanlar arasında yer alarak gelecek kuşaklara örnek oluyorsunuz.Kutlarım.
Teşekkür ederim sayın hocam.