Cumali Karataş’a Onursal Üyelik ve Plaket verildi

Cumali Karataş’a

Onursal Üyelik ve Plaket verildi

Haber ve Fotograflar : Vahit Şahin

  • Çukurova Güzel Sanatlar Derneği Yönetim Kurulu kararıyla Araştırmacı Yazar, Şair ve Sanat Yönetmeni Cumali Karataş’a onur üyeliği ve Adana’ya yaptığı hizmetlerden dolayı plaket verildi.

Çukurova Güzel Sanatlar Derneği Yönetim Kurulu kararıyla Araştırmacı Yazar, Şair ve Sanat Yönetmeni Cumali Karataş’a onur üyeliği ve Adana’ya yaptığı hizmetlerden dolayı plaket verildi.

ARD Sanat Galerisi’nde açılan resim sergisi öncesindeki plaket töreninde konuşan Çukurova Güzel Sanatlar Derneği Başkanı Veysel Kubat, 101 Yıllık Yeni Adana Gazetesi’nde yaklaşık 40 yıllık bir süredir yazar ve sanat yönetmeni olarak hizmet eden Araştırmacı Yazar Cumali Karataş’ın 1993 yılından beri sanat sayfasını hazırlayıp, çalışmalarını günümüze kadar getirdiğini belirterek, “TRT, Kültür Bakanlığı, Adana Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, Polatlı Belediyesi ve Narlıdere Belediyesi tarafından düzenlenen yarışmalardan şiir, güfte ve beste dallarında 20 kadar ödül kazanmıştır. Toplam olarak 16 tane yayınlanmış kitabı bulunmaktadır. Sayın Karataş’a plaketini sunmaktan bizde onur duyarız” dedi.

Cumali Karataş da, “Öncelikle aranızda bulunmaktan mutlu olduğumu söyleyebilirim. Sizlerin arasında böylesine onursal ve emek verilen sanatsal bir nedenle bulunuşum benim için onursal bir değeri vardır. Beni onursal üyeliğe ve sanatsal, kültürel övünce layık gören Çukurova Güzel Sanatlar Derneği Başkanı Sayın Veysel Kubat ve yönetim kurulu üyeleriyle, bu değerli günde bizleri yalnız bırakmayan dernek üyelerine ve sanat dostlarına teşekkür ederim. Adana, Çukurova ve ulusal düzeyde farklı ve özgün güzellikleri sunan sanat odaklarını her zaman olduğu gibi görmeyi ve hakkını teslim etmeye devam edeceğiz. Çukurova Güzel Sanatlar Derneği ile şimdiye kadar olduğu gibi şimdiden sonra da farklı, özgün, önemli çalışmaları yapmaya daha duyarlılıkla sürdüreceğiz” dedi.

CUMALİ KARATAŞ KİMDİR?

Halkbank’tan Yönetmen. Yardımcısı olarak emekli olan; sanat danışmanı, sanat yönetmeni, editör, haber koordinatörü ve basın danışmanı gibi görevler de üstlenen; Yeni Adana Gazetesi Yazarı ve Sanat Yönetmeni ile Ema Çocuk Yayınları’nın yazarı olan Adana doğumlu Cumali Karataş, Dörtler firmasının Yayın-Tanıtım Koordinatörü görevini de yürütmektedir.

Edebiyat, müzik, folklor, basın ve televizyon alanında eserleri ve araştırmaları bulunan Cumali Karataş’ın ilk şiiri Beşocak ortaokulu dergisinde 1966’da yayımlanmış, aynı yıl destan yazıp, bastırıp, satarak edebiyata başlamıştır… 1970’li yılların sonunda zaman zaman şiir ve öykülerinin yayımlanmaya başladığı 101 yaşındaki Yeni Adana gazetesinde 40 yıllık bir sürede yazar ve sanat yönetmeni olarak hizmet eden Arş.-Yazar Cumali Karataş; 1986 yılından itibaren spor ve köşe yazıları yazmaya başlamış, ardından 1993 yılından beri de her pazartesi Yeni Adana Gazetesi sanat sayfasını hazırlayıp çalışmalarını günümüze kadar getirmiştir. Halk şiiriyle çıktığı edebiyat yolculuğunda hece ve aruzdan çağdaşa uzanan şiirlerinin yanı sıra; öykü, deneme, röportaj, söyleşi, mektup, gezi notu, sanat yazısı, kitap inceleme ve eleştiri türündeki 350 kadar çalışması ile yazmış olduğu iki bin kadar spor ve haftalık yazısı başta Yeni Adana Gazetesi olmak üzere, Cumhuriyet Kitap, Dünya Kitap, Çağdaş Türk Dili, İnsancıl, Damar, Söylem, Agora, Çıtlık gibi edebiyat dergilerinde yayımlanmıştır.

Avni Anıl’ın önerisiyle müzik çalışmalarına başlayan Karataş; Arif Nihat Aka, Toktay Sökmen ve Ali Şenozan gibi müzik ustalarının bilgisinden yararlanmış; Suphi İdrisoğlu, Mahmut Yivli, Turhan Taşan, Seyfi Güldağı, A. Kadir Salar gibi tanınmış bestecilerden de besteleri konusunda destek görmüştür. 150 kadar bestelenen şiirinden 25’i ile güfte ve bestesi kendisine ait olan 30 kadar bestesinden 2’si TRT repertuarında bulunan Cumali Karataş; Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nün Çukurova Sanat Projesinde bir süre sanat danışmanlığı yapmıştır. Sanat danışmanı olarak çekiminin gerçekleştiği müzik belgeselleri televizyonlarda yayınlanan Karataş; kurucusu, sanat yönetmeni ve seçici kurul üyesi olduğu “Gramofon Müzik Ödülleri Beste ve Güfte Yarışması”nı ‘bir kentteki ilk özel ulusal yarışma olarak’ 1996 yılında Adana’nın Sesi Musıki Derneği ile birlikte Adana’da gerçekleştirmiştir.

Aralarında TRT, Kültür Bakanlığı, Adana Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, Polatlı Belediyesi, Narlıdere Belediyesi gibi kurumların düzenlediği yarışmalardan şiir, güfte ve beste dallarında 20 kadar ödül kazanan Karataş’ın; “Öykü Çınarı” adlı Türkiye genelinde dağıtımı bulunan 10’lu çocuk öykü seti ile ikisi Adana Büyükşehir Belediyesi ve Seyhan Belediyesi tarafından yayınlanmış olan ve diğer şiir kitapları olmak üzere, toplam olarak yayınlanan 16 kitabı bulunmaktadır.

*****

Önceki

TGC’nin 73’üncü Kuruluş Yıldönümü kutlandı

Sonraki

Turgut Ersavaş’ın Sergisi Ziraat Tünel’de açıldı

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar