Sempozyumda
Kültür Sanat Masaya Yatırıldı
Haber : Kemal Gönüleri
- 100 Yılda Kültür Sanat Konulu Sempozyum Büyük İlgi Gördü
Cumhuriyetimizin 100. Yılı nedeniyle İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası (İSPESO), Gazeteciler Sosyal Sorumluluk Projeleri Derneği (GASSOPDER), İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) tarafından düzenlenen “100 Yılda Kültür Sanat” konulu bir sempozyum büyük ilgi gördü.
İstanbul – Bakırköy’de bulunan İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Konferans Salonu’nda yapılan Sempozyum, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile ebediyete intikal ölen tüm şehitlerimiz için saygı duruşu ve ardından İstiklâl Marşı‘mızın okunmasıyla başladı.
100 yılda Kültür Sanat konulu sempozyumda Cumhuriyet in ilanıyla birlikte Kültür sanattaki gelişmeler masaya yatırıldı.
Cumhuriyet kazanımlarının önemine dikkat çeken İSPESO Başkanı Terlan Kaya “Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun. Anadolu, cumhuriyetle birlikte tarihinde geçmişte olduğu gibi yeni bir uygarlığa adım atmıştır. Bu uygarlığı Zirveye çıkaracak olan siz sanatçılarımızdır. Akıl ve bilime dayalı sorgulayan farkındalığı ön planda tutan anlayış olacaktır. Bu nedenle biz sahne sanatları esnaf ve Sanatkarlar odası olarak 100. yılda kültür sanatı konuşalım istedik yüzyılda neler yapılmıştır.
Nelerimiz eksik ileri yüzyıla Nasıl gideriz bunu tartışmalıyız. Bu gün bunun ilk adımına attığımızı düşünüyorum bu sempozyumun hazırlanmasında emeği geçen, teklifimizi hiç üstelemeden kabul eden sanat öğreticilerimize sonsuz teşekkür ederiz.
Türkiye Cumhuriyeti’nin onlarca yüzyıl kutlanması dileğiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi.
İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz yaptığı konuşmada “ Terlan Kaya başkanım 8 yıl kayyumda olan bir odayı genel kurulu yaparak aktif hale getirdi. Göreve geldiğinde çok umutlu değildik ancak bizi yanılttı.
Göreve geldiğinden bu yana gösterdiği başarı bizleri oldukça mutlu etti ve bu gün çok önemli bir sempozyuma imza atıyor kendisini kutluyorum.
Çok değerli bilim insanlarımızla gerçekleşecek sempozyum kültür sanatımıza ışık tutacaktır. Bu sempozyuma katkı verdikleri için kendilerini kutluyorum çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Sempozyum organizasyonunun ortağı ve aynı zamanda programın sunumunu yapan Gazeteciler Sosyal Sorumluluk Projeleri Derneği (GASSOPDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Kaba ise yaptığı konuşmada “Ülkenin tek sanatçılar odası başkanı olan Terlan Kaya’yı kutluyorum. Göreve geldiğinden bu yana ciddi çalışmalara imza attığını biliyoruz. Ancak yaptığı çalışmaların ne yazık ki yerine ulaşmadığının da tanığıyız. Neden? Çünkü yasama, 100 yılda gelinen seviyenin gerisinde kalmış.
Anayasamıza 64. Madde’nin girmesine rağmen hala uygulama kanunlarının yapılmamış olması sanat insanlarımızı geçen yüzyılda oldukça zorladı buna rağmen bu seviye yakalandı. Umarım bu sorun kısa sürede tamamlanır. Meslek odası 2020 yılında ilgili makamlara kamu ve özel sanat alanları için özel kanun yapılması yönünde talebi olmuştu. 64. Madde büyük avantaj sağlıyor özel bir kanun yapılabilir.
Bu sempozyumun ardından yapılacak sempozyum sanat alanları ile ilgili neler yapılabilir olmalı biz dernek olarak gereken desteği vereceğiz.” dedi.
Kültür Sanat Masaya Yatırıldı
Açılış konuşmalarının ardından 100 yılda Kültür Sanat konulu sempozyumu yönetecek olan sanat kurulu ve sunum yapacak olan akademisyenler yerlerini aldı.
“100 Yılda Kültür Sanat” konulu sempozyumu, sanat Kurulu Prof. Dr. Nurhan Tekerek ve Doç. Dr. Oğuzhan Uç tarafından yönetildi.
Ülkemizin tek Sanatçılar Odası İSPESO, yine tek Basın Proje Derneği GASSOPDER ve İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin işbirliği ile düzenlenen “100 Yılda Kültür Sanat” konulu sempozyumda;
- Ekonomi Yazarı ve Radyo TV Programcısı Çetin Ünsalan Kültür Sanat ve Ekonomi İlişkisi,
- Müzikolog Doç. Dr. Oğuzhan Uç Türk Müziğinin dünü bugünü,
- Murat Kodallı Opera ve Çok sesli Müziği,
- Ressam Şair Perihan Koca Resim ve Edebiyatı,
- Emekli Türk dili ve edebiyatı öğretmeni Şener Kaya Dil Olmadan Edebiyat Olmaz – Yazı Devrimi,
- Turgay Demir Türk Halk Müziği,
- Doç. Dr. Cengis Asiltürk Sinema Alanında Dünya Ülkelerindeki Gelişmeler ve Türk Sineması ,
- Prof. Dr. Nurhan Tekerek Cumhuriyet Döneminde Tiyatronun Gelişimi,
- Ekonomist Gazeteci ve TV Programcısı Dr. Ahmet Kaplan Kültür Sanat ve Basın ilişkisi,
Konularında birer sunum yaptılar.
Sunum sonunda kurul üyeleri izleyiciden gelen soruları yanıtladı.
Farklı sanat alanlarında uzmanlardan oluşan sempozyum kurul üyelerinin sunumlarında sanatın ne kadar iç içe birbiriyle olan ilişkisi dikkatlerden kaçmadı.
Oldukça verimli ve ahenk içinde geçen sempozyum büyük ilgi gördü.
Panele misafir olarak katılan tiyatrocu, sinema sanatçısı, gezgin Av. Pekcan Türkeş‘te Tiyatro kültüründen bahsetti ve Levent Kırca‘nın bir şiirini okudu.
Sempozyuma programları nedeniyle katılamayan vekil ve başkanlar tebrik mesajları gönderdi.
Programın ardından sunum yapan uzmanlara birer plaket sunumu yapıldı.
*****