Turizm Cenneti ALANYA

Turizm Cenneti ALANYA

Haber & Fotoğraflar Şahika Öner

Alanya, Türkiye’nin Antalya iline bağlı Akdeniz’in kıyı kesimlerinde yarımada şeklinde bir turizm ilçesidir. Kuzeyinde Toros Dağları uzanır. Bölgenin en uzun güney sahillerine sahip Alanya, 1.598,51 km2’lik bir alana yayılmıştır. Büyük çoğunluğunu Türklerin oluşmaktadır. Alanya, Tarsus ile birlikte 1571 yılında Kıbrıs eyaletine bağlanmış,1864 yılında ise, Konya vilayetinin sancağı olmuştur. 1868 yılında Antalya’ya bağlanmış, 1871 yılında bu ilin ilçesi olmuştur.

Alanya geçmiş senelerde sıkça gittiğim, son senelerde ise fotoğraf gruplarıyla ziyaret ettiğim bir şehirdir. Kaleyi yürüyüş yoluyla ziyaret etmiştim. Bu sene gündüz teleferiğe binerek, gecede seyir terasına çıkarak, nefis manzarayı yukarıdan seyretmiş oldum.

Tarihçesine bakacak olursak; Alanya tarih boyunca, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi imparatorluklar için Akdeniz’de önemli bir kale vazifesi görmüştür. Selçuklu zamanında, I. Alaeddin Keykubad yönetimi altındaki bölge, jeopolitik bir önem kazanmıştır. Şehrin bugünkü sembollerinden Kızıl Kule, tersane ve Alanya Kalesi bu dönemde yapılmıştır.

Bölgede Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Kışları ılık ve yağışlı, yazları ise sıcak ve kuraktır. İlçe iklimi sayesinde birçok sportif faaliyet ve kültürel etkinliğe sahiptir. Alanya yabancıların Türkiye’de mülk alımında ise %30’luk bir payı oluşmuştur.
İlçenin ekonomisi büyük ölçüde tarım ve turizme dayalıdır. Hizmet sektörü bu sayede gelişmiş, üretilen hizmet ve malların tamamına yakının tüketimi, çevrede bulunan turistik otellerde gerçekleşmektedir.

1980’li yıllarda başlayan turizm atılımı sayesinde şehir, bugünkü halini almıştır. 1.000 kişi kapasiteli tesislerden 3.500 kişi kapasiteli devasa tesislere kadar pek çok çeşit ve türde turistik tesis mevcuttur.

Gezilecek yerlerin başında; Alanya Kalesi, Damlataş Mağarası, Dim Mağarası, Kızılkule,  Klopatra Plajı, Alanya Arkeoloji Müzesi, Alanya Atatürk evi Müzesi, Alanya Kalesi, Süleymaniye Camii, Naula Antik Kenti, Alanya Deniz Müzesi, Grafitili Çeşme, Alaaddin Keykubat Sarayı, Tersane, çeşitli, hanlar, hamamlar, ören yerleri, mağaralar bulunmaktadır.

İlçenin en büyük projesi olan teleferik; Toplam 900 metre hat uzunluğuna sahip, 17 kabinle hizmet veren, saatte 1130 kişi taşımaktadır. Yaklaşık 37 yıl önce Alanya’nın gündemine gelen teleferik, 9 milyon Euro maliyetle yapılarak, dünyaca ünlü Damlataş ve Kleopatra plajlarının üzerinden Alanya Kalesi’ne doğru tırmanarak, hem şehrin dokusunu hem de ilçe merkezinde bulunan tüm tarihi dokuyu tek seferde ziyaretçilerinin seyrine sunmaktadır. Teleferiğin zirve durağına yerleştirilen ahşap yürüyüş yollarıyla iç kale ve diğer bölgelere ulaşılabilmektedir. Alanya Kalesi’nin Ehmedek Kapısı ile Damlataş Sosyal Tesisleri arasında çalışan Alanya Teleferiği, 20 kişiden fazla gruplar, öğrenciler ve 65 yaş üstü vatandaşlara yüzde 50 indirimlidir.

Alanya Belediyesinin düzenlediği seyir terası ise park alanı denizden 650 metre yüksekliktedir. Ulaşımı asfalt yolla rahat ve kolaydır. Alanya’yı çok geniş açıdan kuşbakışı seyredebilmekte, piknik ve dinlenme alanı olarakta kullanılmaktadır.

Alanya tarihi dokusuyla sizi adeta büyülüyor. Renğarenk çarşısı, alışveriş yapmasanız da sizi adeta içine çekiyor. Kalesi renkli ışıkları ile gece ve gündüz seyretmeye doyamayacağınız bir panorama sunmaktadır. Anlatmakla bitmeyecek bu şehir en güzel tatil beldelerinden biridir. Kısa değil uzun süreli kalarak Alanya’yı keşfetmek gerekiyor.

*****

Önceki

22 Eylül Cumartesi Ruhi Su Gecesi

Sonraki

Jaume Marzal Canos İstanbul’a Bir Bakış

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar